Zack Snyder’s Justice League

Žanr: Akcija Superherojski
Datum izlaska:18. Mar. 2021
Glumci:, , , , ,
8

Režiser Zack Snyder je 2017. u toku postprodukcije Lige pravde morao da napusti projekat zbog smrti njegove ćerke. Na njegovo mesto, da dovrši film, uskače Joss Whedon. Međutim, umesto da koristi četiri sata već snimljenog materijala, Whedon je odlučio da od toga iskoristi samo jedan sat, a da ponovo snimi dodatnih sat vremena kako bi ubacio usiljene šale i generične dijaloge.

Fanovima se Whedonova verzija filma nikako nije dopala. Naročito zbog toga što likovi nisu bili dovoljno razrađeni, a i dužina trajanja filma od dva sata nije omogućila dovoljno prostora za uvođenje novih superheroja koji bi pokrpili šuplju priču. Zbog toga nastaje pokret #releasethesnydercut koji od Warner Brothers (WB) zahteva da objave Snajderovu verziju filma. Posle nekoliko godina lobiranja od strane fanova, kao i filmske postave, WB konačno objavljuje na HBO-u Snajderov rez filma.

Posle dva gledanja Zack Snyder’s Justice League mogu sa sigurnošću da potvrdim da se radi o potpuno drugačijem filmu. U ovoj verziji je sve mnogo razvijenije, delom zbog dužeg trajanja, za razliku od originala koji ostavlja utisak rolerkostera bez prestanka sa plitkim dijalozima i likovima.

U Whedonovoj verziji najveći udarac su pretrpeli likovi Cyborg (Ray Fisher) i Flash (Ezra Miller). U originalu Cyborg je prikazan kao potpuno antipatičan lik zbog neprestanog sažaljevanja čiji uzrok nije do kraja objašnjen. Zekova verzija zadire u porodične probleme Cyborga, prvenstveno u odnose između njega i njegovog oca, kao i smrt majke koja je u velikoj meri uticala na ovog lika. Mnogo su detaljnije objašnjene njegove moći, a samim tim je i uloga Cyborga u filmu mnogo više dobila na značaju. Što se tiče Flasha, njegova uloga u prvobitnoj verziji Lige Pravde je bila da zbiva šale i da spašava civile. U Snajderovom rezu Flash je postao ključan igrač za spašavanje sveta od potpunog uništenja. Takođe vredi spomenuti da su Batman (Ben Affleck) i Superman (Henry Cavill) u ovoj verziji mnogo verodostojniji svojim počecima u Man of Steel i BvS.

U Zekovoj verziji vidimo interakciju između Steppenwolf (Ciarán Hinds) i Darkseid (Ray Porter) i tu saznajemo njihove motive zbog kojih žele da unište Zemlju. Steppenwolf je mnogo strašniji i brutalniji u Snajderovom rezu, ali njegov karakter naročito dolazi do izražaja kada saznamo da je u prošlosti izdao Darkseida. Kako bi mu se iskupio i omogućio svoj povratak na rodnu planetu, on mu obećava da će uništiti Zemlju i to u njegovo ime. Ovakve scene uopšte nisu prisutne u Whedonovoj verziji, pa Steppenwolf izgleda kao još jedan plitko napisani negativac koji želi da uništi čovečanstvo. Zbog bolje razrađene priče, u Snajderovom rezu se jasno vide posledice ukoliko Liga ne uspe da spasi Zemlju od Steppenwolfa i invazije, a to dodatno povećava napetost i neizvesnost kod gledaoca.

Prelazi između kadrova u Snyder Cut su sada mnogo promišljeniji, pa samim tim gledalac može da upije momenat i da procesuira ono što se prethodno dogodilo. Whedon u svojoj verziji prosto nije dao dovoljno vremena gledaocu da proživi situaciju i da shvati zašto je nešto što se upravo desilo bitno za dalji tok priče.

Iz perspektive nekog ko je odgledao obe verzije, bilo je očigledno na koji način će se neke akcione scene odigrati. Uprkos tome, akcija ovoga puta izgleda napetije i zanimljivije za gledanje pošto su prisutni novi kadrovi i scene koji unose dozu uzbuđenja i neizvesnosti.

Film je sniman u 4:3 formatu što se mnogima nije dopalo. Međutim, to ne znači da je sadržaj kadra isečen sa strane. Ono što mnogi ljubitelji standardnog 16:9 formata ne znaju jeste da se za potrebe tog formata seku gornji i donji delovi kadra. Dok u slučaju 4:3 formata nema sečenja, već dobijamo maksimalnu količinu informacija, kao na slici ispod. Doduše, treba uzeti u obzir da je 4:3 format pogodniji za prikazivanje u IMAX bioskopima u odnosu na 16:9 televizore i monitore na kojima će skoro svi puštati ovaj film. Samim tim će gledaoci patiti od crnih ivica sa leve i desne umesto sa gornje i donje strane ekrana.

Radnja filma je podeljena na šest glava i epilog. Svaka glava je prosečne dužine od 35 minuta sem epiloga koji traje 20. Mislim da je ovo jako pametan potez, pogotovo za ljude koji nisu u stanju da odgledaju film u ‘jednom sedenju’ ili im obaveze to ne dozvoljavaju. Na ovaj način svako može da pauzira film posle određene celine i da nastavi da ga gleda kad god to poželi. Pozitivna strana je i to što ovaj element, barem kod mene, nije narušio doživljaj gledanja filma.

Snajderov rez traje četiri sata, što je više od industrijskog standarda, ali su akcija i dijalozi pametno raspoređeni tako da vam ne dozvoljavaju da izgubite interesovanje za likove i priču, za razliku od npr. filma Irishman. Mišljenja sam, takođe, da ova priča nije mogla da bude ispričana za tri ili tri i po sata, a da se iz nje ne izbace neki bitni dijalozi ili da se ne zapostavi razvoj likova. Ipak, to ne menja činjenicu da je epilog previše razvučen. Zack Snayder je pokušao ovim dužim epilogom da nagovesti što više stvari kojima će se njegovi budući filmovi baviti. Međutim, problem je u tome što u jednom trenutku kada gledate epilog uopšte nemate utisak da se film približava kraju.

Vizuelno fim izgleda zaista odlično, a njegova lepota naročito dolazi do izražaja u ‘slow motion’ sekvencama po kojima je Zack Snyder poznat. Što se tiče CGI on je znatno poboljšan od onog iz Whedonove verzije Lige Pravde. Sve izgleda bolje, od facijalnih animacija i modela likova do eksplozija i okruženja. Posebno bih istakao model i dizajn glavnog antagoniste Stepenwolf koji ovoga puta izgleda fantastično. Na par mesta efekti izgledaju nedovršeno i odudaraju od ostatka filma. Iako se radi samo o nekoliko kratkih sekvenci, ukoliko imate izoštreno oko lako ćete ih primetiti.

Primer dobrog CGI

Primer lošeg CGI – neuverljivo lice

Soundtrack koji je u celosti komponovao Tom Holkenborg odlično uspeva da kompletira doživljaj gledanja jednog superherojskog spektakla. Dužina soundtracka iznosi čitavih osam sati, a većina numera je osmišljeno baš za potrebe ovog filma. Interesantno je da većina muzike ne služi isključivo kao propratni element akcije, već se često koristi kao pratnja za superheroje.  Kao najbolju kompoziciju bih izdvojio “At The Speed of Force” koja se nalazi u samom finalu filma.

Zaista sam uživao u svakoj sekundi gledajući Zekovu Ligu pravde. Uprkos svim nedostacima koje sam naveo u recenziji i dalje mislim da se radi o jednom od najboljih superherojskih filmova ikada napravljenih.

8
Pozitivno:
  • Zanimljivi likovi
  • Dobra muzička podloga
  • Lep prikaz postapokaliptičnih scena
  • Daleko bolji film od originala
Negativno:
  • Razvučen epilog
  • Nedovršeni efekti