Kalme Kolumna: DC uzvraća udarac!

Marvel je u poslednjih 12 godina ubedljivi lider u pravljenju super-herojskih filmova i na tom polju nema sebi ravnog konkurenta. Ipak, čini se da se stvari sve više menjaju iz godine u godinu i da bi u narednom periodu stvari mogle da krenu na ruku DC.

Nakon velikog finansijskog uspeha Marvelovih solo filmova poput Thor, Ironman i Captain America, uz pozitivan odziv publike, 2012. izlazi prvi film iz Avengers serijala. Tim filmom Marvel je nekoliko godina ranije uspostavio svoj univerzum, Marvel Cinematic Universe, i tako postigao veliku prednost nad konkurencijom. DC tek 2013. počinje sa kreiranjem svog konkurentskog univerzuma, DCEU, a prvi film koji je ozvaničio nastanak ovog univerzuma bio je Man of Steel režisera Zack Snydera, sa Henry Cavillom u glavnoj ulozi.

Film je naišao uglavnom na pozitivne kritike kako kod renomiranih filmskih kritičara, tako i kod publike, a osim toga napravio je i pristojan finansijski uspeh. Tri godine kasnije izlazi nastavak, takođe u režiji Zack Snydera, Batman v Superman: Dawn of Justice sa Ben Affleckom i Henry Cavillom u glavnim ulogama. Kod publike film nije prošao najbolje i to pretežno zbog toga što je premijera bila skraćena, što je naštetilo radnji i likovima. Ta greška je ispravljena objavljivanjem produžene verzije filma koja je dobro prošla kod kritike. Film nije postigao veliki finansijski uspeh, doduše nije bio ni potpuni promašaj, ali se od takvog tipa super-herojskog filma očekivala mnogo veća zarada od “tričavih” 874 miliona dolara.

Za to vreme, Marvel je u režimu hiperprodukcije izbacio još nekoliko filmova od kojih je većina inkasirala zadovoljavajuću svotu novca i izazvala sjajne reakcije kod publike. S druge strane DC je izbacio dva finansijska promašaja Suicide Squad i Justice League koja se ni gledaocima nisu dopala.

Shvativši da ne predstavljaju ozbiljnu konkurenciju Marvelu, DC je morao da promeni pristup pravljenja svojih filmova kao i da ispravi greške koje je napravio. U narednom periodu izlaze filmovi Aquaman i Shazam kojima su uspeli da se iskupe publici za prethodni debakl. Ljudi su to nagradili svojim prisustvom u bioskopima, učinivši da Aquaman postane prvi film u okviru DCEU sa zaradom od jedne milijarde dolara.

U tom trenutku Marvel dostiže svoj vrhunac izlaskom Avengers: Endgame koji predstavlja kulminaciju do tada objavljenih Marvelovih filmova. U istoriji kinematografije ovo je film sa najvećom zaradom, prestigavši tako Avatar iz 2009. godine.

Krajem 2019. izlazi Joker koji postaje jedan od najisplativijih super-herojskih filmova ikada napravljenih, zaradivši čak 20 puta više novca od iznosa budžeta. DC je tako konačno pokazao da je sposoban da pravi kvalitetne visokobudžetne filmove i da oni mogu da postignu velike finansijske uspehe, kao i priznanja kod publike. Verujem da su tih par filmova obeležili prekretnicu u dotadašnjem radu i omogućili da DC obnovi svoju konkurentnost.

Marvel je prošle godine najavio gomilu novih filmova i serija za novu platformu Disney+, a neki bi trebalo da izađu ove godine. Doduše, iz mog ugla viđenja, primetno je da je ponuda znatno slabija i manje interesantna u odnosu na prethodni period. Takođe ova, kako je oni nazivaju, četvrta faza (Marvelov termin za filmove koji će se pojaviti u narednom periodu) čini se da služi kao prekretnica i jedna vrsta omaža za stare heroje i heroine koji su svoju karijeru završili žrtvujući se u filmu Avengers: Endgame. Moja pretpostavka je da je ovo priprema terena za uvođenje nekih novih junaka, a na to jasno ukazuje činjenica da je Disney prošle godine kupio 20th Century Fox, time stekavši prava na likove iz X-Men i Fantastic 4 franšiza.

Svetla budućnost DC univerzuma nije ukazivala šta bi sve ova kompanija mogla da izbaci u naredne 2-3 godine. No, nakon ovogodišnje DCFanDome virtuelne konvencije, izvukli su sve asove iz rukava i predstavili gomilu novih stvari za koje nismo mogli ni da naslutimo. Najvažniji je bio dugoočekivani trailer za Snyderovu verziju filma Justice League koji sam gledao barem 15 puta do sada. Tačan datum izlaska filma i dalje nije poznat, ali se pretpostavlja da će izaći tokom prve polovine sledeće godine u četiri dela od po sat vremena.

Prikazali su i trailer za The Batman sa Robertom Pattinsonom u glavnoj ulozi; Wonder Woman 1984 koji izlazi početkom oktobra ove godine; Behind the scenes za The Suicide Squad; Teaser Trailer za Black Adam; i crtež novog Flashovog odela za film The Flash.

Osim toga najavljena su i dva gejming naslova Suicide Squad: Kill the Jusitce League i Gotham Knights. U proteklih nekoliko godina vođstvo u gejming industriji je imao DC sa Injustice igrama i Batman Arkham serijalom. Istini za volju, Marvel je napravio pomak i u toj sferi, ali nedovoljan da svrgne DC sa prvog mesta. Što se tiče stripova, DC i Marvel su relativno jednaki u prodaji i zaradi od stripova. Trenutno Marvel ima malu prednost zbog togašto izdaju i stripove za Star Wars.

Kada uporedimo televizijske serije, DC ima veću gledanost, ali to će se vrlo brzo promeniti s obzirom da je Marvel najavio nekoliko serija. Radi se o naslovima sa većim budžetom od onih u produkciji DC, ali ovaj potez (iako ima svoje benefite) daje šansu DC-u da preuzme vođstvo nad filmskim medijem.

Smatram da će u kratkoročnom periodu od 2 do 3 godine DC uspeti da se pozicionira kao superorniji u većini medija. Mnogi DC fanovi se nadaju da će promena biti izrazito u njihovu korist, ali mislim da taj talas neće dugo trajati i da će Marvel u petoj fazi izvući neke kvalitetne naslove, čime će se dugoročno uspostaviti balans snaga. No, isuviše je rano spekulisati na tako duge staze, ali verujem kao i do sada u svoje proročke sposobnosti.

 

Povezani filmovi:

Zack Snyder’s Justice League

Režiser Zack Snyder je 2017. u toku postprodukcije Lige pravde morao da napusti projekat zbog smrti njegove ćerke. Na njegovo […]

8
Filip Kalmarević 23. Mar. 2021