Kalme Kolumna: Gde je dođavola taj Snyder Cut?

U slučaju da niste upoznati, „Snyder Cut“ to je neprikazana verzija filma Justice League. Reditelj Zack Snyder imao je u planu da napravi pet filmova u okviru DC Univerzuma (u nastavku teksta DCEU). U tom pokušaju nije uspeo jer su do sada izašla samo dva filma u kojima on potpisuje režiju – Man of Steel i Batman v Superman: Dawn of Justice. Što se tiče filma Justice League, zasluge su pripale Snyderu, ali za ceo haos odgovoran je niko drugi do Joss Whedon.

U maju 2017, dok je film bio u fazi post-produkcije, Snyder je morao da napusti projekat zbog samoubistva njegove ćerke. Tu upada režiser Joss Whedon koji odlučuje da, dok je film već u podmakloj fazi editovanja, snimi nove scene koje nisu predviđene u scenariju. To će troškove snimanja podići za 25 miliona dolara. Za to mu je bio potreban Hanry Cavill, glumac koji tumači ulogu Supermena, koji je u to vreme radio na snimanju Mission Impossible 6. On je bio pod ugovornom obavezom da ne sme da obrije brkove dok traje snimanje što je rezultovalo digitalnim uklanjanjem istih. Kako je to na kraju ispalo procenite sami…

Film je, kako navodi Snyder, trebalo da traje 214 minuta, odnosno tri i po sata, ali je Whedon promenio originalnu priču, snimanjem novih scena i nekorišćenjem materijala koji mu je već bio na raspolaganju. U klasničnom Warner Bros. maniru, izbačeno je brdo sadržaja što je dovelo do toga da je dužina trajanja bila svega dva sata. Slično se desilo i sa Man of Steel i Batman v Superman: Dawn of Justice kojima je premijerno trajanje bilo skraćeno, samo što u ovom slučaju publika nikada nije dobila priliku da vidi originalnu verziju filma. Atmosfera filma je potpuno promenjena iz mračne, na kakvu su DC fanovi navikli, u Marvelovu komičnu. Tome je doprinela i činjenica da je Whedon režirao Avengers i Avengers: Age of Ultron koji su naginjali ka vedrijoj i komičnijoj tematici.

Čak je promenjen i dizajn glavnog negativca Steppenwolf, a glumac koji je pozajmio glas ovom liku, Ciaran Hinds, kaže: „Ovo nije film u koji sam uložio toliko truda. Nadam se da će Snyder Cut izaći jer je mnogo bolji od premijerno prikazanog”.

Konačno, došao je 15. novembar iliti „dan D” za DCEU. Film je prikazan u bioskopima širom sveta, a onda je sve krenulo nizbrdo. Zarada je iznosila samo 660 miliona dolara, što je za jedan film ovog žanra jako loše, pogotovo ako uzmemo u obzir da je budžet iznosio 300 miliona dolara. Kritike su bile loše, a publika je bila podeljena.

Pre ovog neuspeha DCEU je imao relativno dobre filmove sa velikom bazom fanova, ako izuzmemo Suicide Squad. Nažalost, Justice League je bio nokaut za DC i Warner Bros. Posle ovoga pozitivne kritike i srca fanova će osvojiti Shazam i Aquaman, ali šteta je već bila učinjena…

Od tada nema ni pomena o Man of Steel 2, nastavak Justice League je otkazan, Ben Afflack je napustio ulogu Betmena, a trenutno se radi na rebootu Suicide Squad. Očito je da ceo DC univerzum prolazi kroz „soft reboot” fazu i da je budućnost ove franšize pod velikim znakom pitanja. Tome u prilog ide uspeh Jokera i pravljenje nove Betmen trilogije koja je odmah iza ugla, a u kojoj će glavnu ulogu tumačiti Robert Pattinson.

Nakon premijere Justice League, pojavljuje se pokret u vidu heštega na društvenim mrežama #realeasesnydercut iza kog je stalo na desetine hiljada fanova. Ovaj pokret postoji i dan danas, čak se nekoliko puta našao i u trendingu. Neki tvrde da ova verzija filma uopšte ne postoji, ali podršku Snyder Cut pružaju i slavne ličnosti poput Ben Affleck, Jason Mamoa, Ciaran Hinds, Ray Fisher, Gal Gadot, Ray Porter, Ezra Miller i mnogih drugih uključenih u pravljenje DC filmova.

Jason Mamoa je čak izjavio da je video Snyder Cut i da misli da javnost treba da ga vidi što pre. Da ova verzija filma zaista postoji ukazuje i činjenica da Zack redovno objavljuje nove, do sada neviđene fotografije sa snimanja. Nekoliko puta je u intervjuima potvrdio da rez postoji, da ga ima kod sebe, ali da nije na njemu da odluči da li će ona izaći u javnost – drugim rečima, odluka je na WB.

Postoje glasine da ćemo imati priliku da ga gledamo na HBO Max koji počinje sa radom 27. maja ove godine, ali ne postoji nijedan čvrst dokaz koji bi to potvrdio. Još manje su šanse da će biti repriziran u bioskopima, a možda ga nećemo nikada ni videti ili bar ne u skorije vreme. Postoji teorija da će u ovom „soft reboot” sem dosadašnjih izmena u priči i rekastinga, veliku ulogu imati Wonder Woman 84 i The Flash.

Naime, The Flash će obraditi događaj poznat u stripovima pod imenom Flashpoint. Flash putuje kroz vreme kako bi spasio svoju majku, ali tom prilikom slučajno menja i sadašnjost. To bi objasnilo pojavu novih glumaca, promene u priči, pa čak možda i spojilo novu trilogiju mračnog viteza sa ovim univerzumom. U prilog ovoj teoriji ide „cameo” (prim. aut. kratko pojavljivanje) u kojem je učestvovao Ezra Miller prilikom snimanja Crisis on Infinite Earths gde su se susreli Flash iz filmova i Flash iz serije. U slučaju da se to dogodi, a saznaćemo 2. juna 2022. kada će film premijerno biti prikazan, onda nema smisla objavljivati Snyder Cut jer će njegova priča sada biti irelevantna za dalje događaje.

Povezani filmovi:

Zack Snyder’s Justice League

Režiser Zack Snyder je 2017. u toku postprodukcije Lige pravde morao da napusti projekat zbog smrti njegove ćerke. Na njegovo […]

8
Filip Kalmarević 23. Mar. 2021