Sve što treba da znate o Battlefield V

Posle nekoliko nedelja rešavanja zagonetki koje je DICE ubacio u Battlefield 1, pa zatim i kratkog trejlera od 12 sekundi koji nam je zagolicao maštu – Battlefield V je zvanično najavljen. Očekivani datum izlaska je 19. oktobar, a biće dostupan za PC, PS4 i Xbox One.

Svi gejmeri koji kupe Battlefield V u pretprodaji imaju povlasticu u vidu ranijeg pristupa otvorenoj beti koja još uvek nije konkretno zakazana. Takođe, ako se odlučite da naručite najskuplje izdanje tzv. “deluxe edition”, imaćete tri dana prednosti u odnosu na ostale igrače jer ćete dobiti pristup igri 3 dana ranije.

Bitnije novine koje nam donosi Battlefield V su:

  • Unapređenja vezana za timski rad (svi mogu da oživljavaju pale saborce, a ne samo Medic klasa kao ranije)
  • Bolje animacije i grafika
  • Građenje utvrđenja od vreća sa peskom (veoma interesantna mehanika koja do sad nije viđena u Battlefield serijalu)
  • Redizajnirane mehanike pucanja koje su specifične za svako oružje (omogućava lakše prilagođavanje na različita oružja jer će svako biti posebno po načinu igre)
  • Brža i dinamičnija borba (stalno se nešto događa, lete avioni, rakete, neprekidna pucnjava, tenkovi; ukratko – akcija na sve strane)
  • Combined Arms (novi co-op režim za 4 igrača)
  • Operations iz Battlefield 1 postaju Grand Operations u Battlefield V (ove operacije imaju 4 dela koja se igraju kroz 4 dana)
  • Ukida se Premium Pass (sve ekspanzije će biti besplatne)
  • Tides of War (servis koji donosi izazove, kao i način da unapređujete svog lika)
  • Prirodniji spotting sistem

Takođe, veoma je ohrabrujuće izostavljanje loot boxova, ali treba uzeti u obzir da će postojati virtuelna valuta koja se može kupovati novcem.

Za sad sve ovo zvuči veoma dobro u teoriji, ali obožavatelji Battlefield franšize (ili bar pola njih) je veoma revoltirano trejlerom:

Nakon odgledanog trejlera stiče se utisak da se prekrajanje istorije, koje je započeto u Battlefield 1, kao zaraza prenosi na Battlefield V. Iako EA i DICE tvrde da su sarađivali sa raznim istoričarima i muzejima tokom pravljenja ove igre, veoma je lako uočiti razne netačne informacije gde je npr. nacistička Nemačka samo Nemačka i potpuno su izostavljeni svi nacistički simboli. Detalj koji još više privlači pažnju od prethodnog je pojava velikog broja ženskih vojnika u trejleru. Iako je broj žena u vojsci i dan danas veoma nizak u većini zemalja, u ovom trejleru ih je moguće videti na svakom koraku i to u periodu Drugog svetskog rata – što je u potpunosti apsurdno.

Prenosimo jedan od mnogih negativnih komentara vezanih za ovaj režim: “Kako je moguće da u Drugom svetskom ratu, žena sa prostetičnom rukom i čudnom plavom ratnom bojom na licu bez problema iskače iz kuće, pravi okret od 180 stepeni i pogađa nekoga metkom u glavu? U šta se Battlefield pretvorio…”

Politička korektnost koja se forsira u video igrama u poslednjih nekoliko godina direktno utiče na falsifikovanje bitnih istorijskih činjenica i utiče na smanjenje edukativne komponente igre, a to je samo jedan od detalja koji je ovaj trejler učinio veoma diskutabilno prihvaćenim kod publike.

Još jedna stvar koja ne ide u prilog izdavaču i razvojnom timu je da su dugogodišnji igrači nezadovoljni sa promenama koje će Battlefield V doneti i već su počeli da koriste “#notmybattlefield” u komentarima na društvenim mrežama, stvarajući dosta glavobolja EA marketing timu u promovisanju ovog naslova. Iako dosta promena koje su vezane za multiplejer režim stvarno izgledaju kao poboljšanje u odnosu na prethodnike, veliki broj igrača smatra da će neke od njih potpuno uništiti ono što je činilo Battlefield posebnim.

Sve u svemu, biće veoma interesantno pratiti reakcije publike u narednim mesecima i korake koje će EA preduzeti da umanji štetu koju donosi loš publicitet.