Tom Clancy’s Ghost Recon: Breakpoint

Platforma: Google Stadia PC PlayStation 4 Xbox One
Datum izlaska:04. Oct. 2019
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:
6.9

Ghost Recon ima bogatu istoriju staru 20 godina, a tokom tog perioda franšiza je doživela brojne promene. Ova taktička pucačina nije bila namenjena za svakog, ali je vremenom postala pristupačnija kežual publici. Time je igra izgubila svoj identitet, a najnoviji Breakpoint predstavlja mešavinu dva skorašnja Tom Clancy’s naslova – The Division i Rainbow Six Siege. Nažalost, čini se da Breakpoint ne uspeva da stvori jednu kompaktnu i pre svega zabavnu celinu.

Pravljenje lika nudi skromne opcije, a ovaj gospodin je specijalac kog sam napravio

Igra ima veoma površnu priču, a ona otprilike glasi ovako. U blizini fiktivnog ostrva Auroa tone američki brod, a SAD kao odgovor na to šalju Ghost Recon odred da istraži situaciju. Prilikom dolaska na ostrvo helikopteri upadaju u zasedu, posle čega veliki deo posade gine, a na vas pada jedan veliki zadatak – da istražite ko stoji iza toga i šta se dogodilo sa američkim brodom. Ostatak priče se vremenom otkriva kroz različite situacije, dijaloge i sećenja. Razgovori između likova su veoma dosadni i usporeni, tako da ćete veći deo dijaloga preskakati. Ostrvo na kom se odvija radnja je zaista ogromno, podeljeno je na različite zone, nalik na Division, a kako biste mogli da ih sve istražite potrebno je da napredujete u levelu.

Teksture su mnogo bolje u odnosu na prošli Wildlands

Postoji dva različita režima igranja – prvi je klasičan i svodi se na praćenje markera postavljenih na mapi, dok drugi od vas traži da koristite informacije i različite izvore kako biste došli do lokacije gde treba da se izvrši misija. Sistem traganja za informacijama je interesantno zamišljen, ali posle nekog vremena postane naporan i nezanimljiv. Veći deo igre ćete provesti u prikupljanju najbolje opreme i u pumpanju levela. Glavni cilj jeste da se igrač pripremi za sadržaj koji sledi nakon pređene igre, a on uključuje raidove nalik na Division. Što se tiče vatrenih borbi, igra više podseća na Siege, iako je u pitanju naslov koji kombinuje pucačinu iz prvog i trećeg lica.

Žutom su označene glavne misije, a narandžastom sporedne. Crvene lobanje predstavljaju opasne zone za koje treba jači level

Wildlands, prethodni deo Ghost Recon franšizi, zahtevao je taktičko razmišljanje, proučavanje terena i tiho čišćenje neprijateljskih jedinica. Breakpoint je sasvim drugačiji po tom pitanju zbog toga što vas dostupne veštine i klase retko podstiču da taktizirate. Ako i pomislite da ne znate da igrate, na internetu ćete se uveriti u suprotno, jer će veliki deo igrača isto kao i vi ulaziti u otvorene okršaje sa neprijateljima. Na internetu može maksimalno da igra četvoro igrača u PvE režimu, a u gornjem desnom uglu stoji naziv misije koju je određeni igrač izabrao. Često se dešava da igrači ne mogu da se lepo dogovore, a ima i onih koji jednostavno hoće da sabotiraju i kvare druženje. Zato je najbolje imati svoj standardni tim, sastavljen od proverenih ljudi, gde se zna ko šta radi. Solo igranje je čudno i ume da bude teško jer ne postoje kompjuterski saigrači da vam pomognu u prelaženju misija>

Što se tiče PvP režima, Breakpoint nudi 4 na 4 mod po imenu Ghost War koji je podeljen na dva tipa meča – Elimination i Sabotage. Prvi od vas traži da eliminišete neprijateljski tim, pri čemu morate da pazite da vas ne ubije zona koja se sužava, dok drugi zahteva bolje organizovanje i svodi se na to da jedan tim pokušava da postavi bombu, a drugi da je deaktivira. Od svega spomenutog, Ghost War mi je najzabavniji segment igre. U pitanju je mod gde se od vas očekuje da razmišljate, dok vas bezumno rafalisanje može koštati života. Osnovni elementi igre, kao što su šunjanje, kamufliranje i taktiziranje, dobijaju više na značaju u Ghost Waru.

Što se tiče grafike, u pitanju je zaista zanimljiv i lepo odrađen naslov, prepun interesantnih detalja. Igrač može da se uvalja u blato i tako zakamuflira, što je veoma interesantan dodatak koji vizuelno izgleda veoma dobro. Svet je takođe dobro osmišljen, a jedino mu fali raznolikost koju je imao Wildlands. Što se tiče celokupne prezentacije, najviše mi je zasmetao glavni meni koji je veoma nepregledan, a posebno se negativno ističe “tabla sa zadacima”. Igra na konzolama radi sasvim solidno, ali se ponekad dogodi da frejmrejt opadne, naročito usred većih eksplozija. Kompjuterski kontrolisane jedinice su veoma glupe, ne znaju kako da upravljaju vozilima, niti znaju kako da vas napadnu unutar nekog objekta.

Breakpoint se pokazao kao mutant, previše čudan da bi živeo, ali i previše redak da bi umro. Ukoliko bi se igra malo sredila, mogla bi da bude jako interesanta za igranje sa prijateljima. Postoji mnoštvo kul oružja i spravica za korišćenje, ali nažalost gejmplej je ograničen lošom strukturom misija. No, mislim da bi igra prodisala samo kada bi Ubisoft uklonio mikrotransakcije i kada bi poboljšao veštačku inteligenciju. Definitivno pre kupovine treba sačekati i videti kakav će biti odgovor razvojnog tima na neke od problema…

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranja, igru ustupio CD MEDIA.

6.9
Pozitivno:
  • Veliki izbor oružja, veština i opreme
  • Vozila su odlična i zabavna za korišćenje
  • Dobra grafika i lepo osmišljeno ostrvo
  • Ghost War mod
Negativno:
  • Nezanimljiva priča
  • Grindovanje
  • Glup AI
  • Mikrotransakcije