Red Dead Redemption 2

Platforma: PlayStation 4 Xbox One
Datum izlaska:26. Oct. 2018
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:
Endžin:
9.2
Red Dead Online će moći da se kupi zasebno od prvog decembra

Skoro je izašao crack za PC verziju, a Rockstar je već odlučio da odvoji Red Dead Online od Red Dead […]

Filip Kojić 28. Nov. 2020
U maju stiže Red Dead Redemption 2 na Xbox Games Pass

Red Dead Redemption 2 stiže na Xbox Game Pass 7. maja za Xbox One, dok je trenutno na njemu aktuelan […]

Filip Kojić 24. Apr. 2020
Zvanično najavljena PC verzija za Red Dead Redemption 2

Mesecima su kružile glasine da će Red Dead Redemption 2 dobiti PC verziju, a od danas konačno imamo i zvaničnu […]

Milan Popović 04. Oct. 2019
Izašao je prvi gameplay video za Red Dead Redemption 2

Red Dead Redemption 2 je najavljen pre skoro 2 godine, a sada napokon možemo videti gameplay i šta nas sve […]

Vladimir Živković 09. Aug. 2018
Izašli novi skrinšotovi za Red Dead Redemption 2

Posle trećeg po redu trailera, izašlo je i dosta informacije vezano za igru, što uključuje novu seriju skrinšotova i omot […]

Filip Kojić 04. May. 2018
Izašao novi trailer za Red Dead Redemption 2

Pre par dana smo objavili vest da će danas izaći novi trailer za Red Dead Redemption 2. U pitanju je […]

Filip Kojić 02. May. 2018
U sredu izlazi treći po redu trailer za Red Dead Redemption 2

Red Dead Redemption je većini već poznat serijal, ali u slučaju da niste upućeni, treba da znate da je prvi […]

Filip Kalmarević 30. Apr. 2018
Red Dead Redemption 2 odložen za 26. oktobar

Rockstar je objavio vest da zvanično odlaže Red Dead Redemption 2 za 26. oktobar 2018. godine i ističu da im […]

Filip Kojić 01. Feb. 2018

Rockstar je verovatno najbolji primer kompanije koja kvalitet stavlja na prvo mesto, a osam godina nakon izlaska, Red Dead Redemption je i dalje jedna od najboljih open world igara. Od svih proizvoda namenjenih zabavi, Red Dead Redemption 2 je prvog vikenda imao drugu najveću zaradu svih vremena i nalazi se odmah iza Grand Theft Auto V. To je dovoljan pokazatelj da singleplayer naslovi, kao što je to Red Dead Redemption 2, nisu zamrli i da će dobro napravljena igra biti prepoznata i kupljena.

Svet i priča su bili najbolji segment prvog dela, dok je gameplay, iako ne baš savršen, bio izuzetno dobar. Ako ste igrali prvi deo, način igranje će vam biti prepoznatljiv. Početak igre se odvija u jednoj od najlepših oblasti – snežnim planinama, gde do izražaja dolaze neki od najimpresivnijih tehničkih dostignuća Red Deada, poput ostavljanja tragova u snegu. Igra vas uvodi u same osnove gameplaya kroz par kratkih misija, a nakon toga vas pušta da slobodno istražujete svet. Mapa krije mnoga iznenađenja i veliki broj easter eggova, pa ako ste ljubitelj istraživanja, onda možete naći veliku kolićinu zabave.

Red Dead Redemption 2 opis

Priča se odvija nekoliko godina pre prvog dela i prati radnju Dutchove bande. Divlji zapad polako umire, zamenjuje ga civilizacija, dok odmetnici pokušavaju da nastave svoj “zastareli” način života. Banda se sastoji od velikog broja već poznatih, ali i nekih novih ljudi. Sporedni likovi imaju vrlo zanimljive priče, pa ćete jedva čekati da upoznate nove.

Red Dead Redemption 2 opis

Akcioni segment drugog dela je gotovo isti kao i u prvom. Revolveraški obračuni, pogotovo kada imate nekog prijatelja iz bande, su veoma napeti, a samim tim i zabavni. Inteligencija protivnika je dobro programirana – tražiće uvek dobar zaklon i neće izlaziti iz njega bez velike potrebe. Protivnici koriste različite taktike kako bi vas nadmudrili, tako da je u borbi ključno pratiti položaje neprijatelja. Neki od najintenzivnijih momenata u igri su dvoboji koji izgledaju jednostavno na prvi pogled, ali ćete se svaki put preznojavati tih nekoliko sekundi koliko traje duel.

Red Dead Redemption 2 opis

Što se tiče načina igranja, pored „života“ i „izdržjivosti“ bitan je i deadeye sistem. Kada se on aktivira, vreme se usporava, pa je moguće naciljati više meta odjednom i tako preživeti situacije u kojima inače ne biste našli izlaz. Što se tiče „života“, neprijatelji vrlo brzo umiru, ali se to isto odnosi i na vašeg lika, što znači da je prisutna osetna doza realizma. I pored toga, nisam naišao na veliki izazov u igri (osim kada vam protivnička banda ne napravi zasedu). Život, izdržljivost i deadeye poseduju svoje jezgro, pa što je jezgro punije, to će vam se život brže regenerisati. Tu je i veliki broj podataka, poput nivoa uhranjenosti, na koje takođe treba voditi računa.

Nasumični događaji su ono što čini svet živim. Ponekad članovi ostalih bandi prave zasede, napadaju meštane gradova i pljačkaju kočije. U tim situacijama na vama je izbor da li želite da se umešate ili da posmatrate kako se stvari odvijaju. Jedan od meni interesatnijih primera je bio slučaj jedne žene kojoj je poginuo konj na putu i pao preko nje. U mogućnosti ste da joj pomognete i da je odvedete do obližnjeg grada, a ako se za to odlučite, ona će vam ispričati njenu zanimljivu priču.

U štali možete da držite nekoliko konja. Od prvog trailera dat je akcenat na najboljeg prijatelja kojeg imate na divljem zapadu – vašeg konja. Što više vremena provodite sa konjem to vaša povezanost sa njim raste. Od nivoa povezanosti zavisi to sa kolike razdaljine možete da ga pozovete da dođe do trenutne lokacije na kojoj se nalazite, koliko brzo možete da galopirate na konju kao i različite veštine koje dobijate na kasnijim nivoima povezanosti. Konj, poput glavnog lika Arthura, ima svoj život i izdržljivost, pa je potrebno voditi računa o tome koliko galopirate sa njim (njegova se stamina manje troši ako dobro uskladite pritiskanje dugmeta sa njegovim kretanjem). Takođe ga morate hraniti, četkati i čistiti u reci ako se uprlja, inače će zdravlje početi da mu opada. Konje je moguće kupiti ili uhvatiti, a za kupljene dobijate zvanične papire.

Svaka stvar koju uradite, a niste nosili masku za lice, uticaće na vašu skalu poštenog ili pokvarenog odmetnika, što je deo takozvanog honor sistema. Neke misije će imati skriptovane scene u kojima treba da odlučite kako ćete postupiti sa određenim sporednim likovima, što značajno utiče na vašu čast. Zanimljivo je da kada pecate, ako pustite ribu koju ulovite, to će pozitivno uticati na vašu čast. Neke misije je moguće propustiti ako nemate dovoljno visok nivo časti, (na šta vas igra neće upozoriti) tako da je poželjno da budete dobar momak, ako ne želite da ih propustite.

Ceo paket koji donosi Red Dead Redemption 2 je stvarno neverovatan. Lov, kockanje i pecanje su samo neki od sporednih aspekata, koji bi čak mogli da budu zasebne igre. Kada lovite životinje prvo je potrebno da pratite njihove tragove, a kada locirate svoju metu, onda morate da joj se polako približite. Za ubijanje se koristi luk i strela da bi se sačuvao kvalitet ulovljene životinje. Njihov kvalitet je podeljen u 3 stepena, od kojih je najveći jedino koristan i on može da se koristi za unapređenje kampa i različitih torbi, ali se može i prodati za znatno veće pare od nižih nivoa. Moguće je loviti i puškama, ili čak pregaziti plen, ali će to automatski staviti kvalitet krzna i leša na najniži nivo. Nakon što ulovite životinju potrebno je da joj skinete kožu. Kako bi se mogao odrediti kvalitet životinje, prvo ju je potrebno posmatrati neko vreme. Kada su u pitanju veće životinje, moguće je nositi samo jednu, poput jelena ili dve manje životinje. Takođe vremenom se leševi raspadaju, pa ih je potrebno što brže odneti na željenu destinaciju. Od krzna je moguće napraviti poboljšanja za lika, kao i poboljšanja za kamp, ali i različite stvari, poput novih šešira. U igri postoji preko 200 životinja koje možete da ulovite!

Kamp je mesto gde ćete provesti veliku količinu vremena. U njemu se nalaze svi likovi iz Dutchove bande i sa njima možete da komunicirate. Takođe tu se nalazi i Arthurov šator gde je moguće promeniti odeću, obrijati lika (brada raste u toku igranja) i praviti različite vrste predmeta. Povremeno, od drugog do četvrtog poglavlja, biće vam dodeljivane različite misije od strane članova vaše bande. Kod mesara se donosi krzno i leš životinje za različite vrsta poboljšanja (za npr. kvalitetnije torbe ili lepši kamp). Tu je i kuvar koji pravi vrhunsku čorbu od različite vrste mesa koje donirate, a možete je pojesti jednom u par dana. Što se tiče kockanja, tu su poker, blackjack, domine i five finger filet.

Red Dead Redemption 2 opis

Retko kada ćete videti zajedno na jednom mestu detaljan svet gde vas iza svakog ćoška čeka nešto novo, dobru priču popraćenu zanimljivim likovima, zabavne sporedne aktivnosti, ali i solidne mehanike pucanja. Detalji su nešto što definitivno karakteriše Red Dead Redemption 2 – od tragova u snegu, pa do rasta brade, sve to čini igru izuzetnom. Takođe sve radi poprilično tečno i za svojih četrdesetak sati igranja nisam naleteo ni na jedan bug. Retko koji naslov može da pruži atmosferu vesterna i Divljeg zapada, kao što to pruža Red Dead Redemption 2!

Autor teksta: Milan Popović

9.2
Pozitivno:
  • Detaljan svet
  • Izuzetna priča
  • Sporedne aktivnosti
Negativno:
  • Jako prost honor sistem