Immortals Fenyx Rising

Platforma: Google Stadia Nintendo Switch PC PlayStation 4 PlayStation 5 Xbox One Xbox Series X
Datum izlaska:03. Dec. 2020
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:,
Endžin:
8.5

Ubisoft se pred kraj godine pokazao kao vredan izdavač koji je uspeo da izbaci čak tri visokobudžetne igre. U oktobru smo imali prilike da zaigramo Watch Dogs Legion, novembar je bio obogaćen novim Assassin’s Creedom, a u decembru je izašao Immortals Fenyx Rising. Tokom E3 2019 ova igra je najavljena pod naslovom Gods and Monsters, ali zbog problema sa autorskim pravima naziv je promenjen. Novo ime stavlja akcenat na razvoj protagoniste, ali ne uspeva da na adekvatan način opiše svet u kome se odvija igra. Pravi naslov za igru bi definitivno bio Immortals Fenyx Rising: Gods and Monsters. Znam da zvuči previše rogobatno, ali tako ćete najbolje steći uvid u osnovnu tematiku igre.

Immortals Fenyx Rising je oblikovan i sazdan po uzoru na grčku mitologiju, sa svim njenim mitskim bićima, prepoznatljivim predelima i bogovima. Čovek koga ćete kreairati na početku igre se zove Fenyx, lik koji ne uspeva da se ni po čemu posebno izdvoji i zbog koga ćete najveći deo dijaloga preskakati. “Stvaralačke” opcije su veoma skromne, a uključuju promenu kose, očiju, brade, tetovaže, pola i glasa. Možda bi čak bilo i najbolje da ne poseduje glas, po uzoru na Gordon Frimena iz Half Life serijala. Ali, pošto ipak poseduje, onda vam je moja preporuka da se opredelite za ženskog lika jer je dosta bolje urađen.

Svet je obogaćen zaista zanimljivim predelima, od sunčanih livada, egzotičnih šuma i učmalih pustinja, pa sve do snežnih vrhova Olimpa. Mračna sila preti da uništi svet, bogovi su proganani, a vaš zadatak je da oslobodite zemlju od tiranina. Mapa je sastavljena iz pet važnih regija, četiri su vezane za po jednog boga, a peta je hladni Olimp. Bogovi su pretvoreni u smešne karikature, koje treba da oslobodite, pa tako Afrodita, boginja ljubavi, je postala drvo, moćni bog rata Ares, je pretvoren u petla, boginja mudrosti Atina se vratila u period detinjstva, a bog vatre Hefest je transformisan u robota. U svakoj regiji postoji mnoštvo aktivnosti preko kojih jačate svog lika, a postavka je slična čuvenoj igri The Legend of Zelda: Breath of the Wild.

Postoji dosta skrivenih grobnica, utvrđenja i hramova u koje treba da “provalite”, rešavanjem određenih zagonetki. Radi se o pametnim izazovima, odlično osmišljenim za treniranje moždanih vijuga. Mehanički je to sve lepo uklopljeno, a način igranja obezbeđuje određenu dozu satisfakcije kada rešite datu mozgalicu. Igra vas ograničava u drugim poljima, pa tako prilikom istraživanja, moraćete stalno da vodite računa o vašoj “izdržljivosti”. Najiritantnije je što kada plivate (čitaj plivate, a ne ronite) isto gubite staminu, a ako ode na nulu sledi momentalna smrt. Čak i kada ojačate, smaraće vas da čekate da vam se snaga automatski regeneriše. Donekle je taj problem ublažen mogućnošću da pripitomite životnju za jahanje, a što je ona egzotičnija, to će biti i izdržljivija.

Borbe su mi uglavnom bile zanimljive, naročito kada u tuči nema krilatih neprijatelja. Gađanje lukom i strelom zna da bude dosadno i sporo, a teško ih je nahvatiti i izubijati od batina mačem ili sekirom. U igri su od velike koristi magije, odnosno božanske moći, poput snažnog čekića, mnoštva koplja i vatrenih lopti koje koristi vaš krilati saputnik. Tehnički, neprijatelje bih podelio na mini-bossove i bossove, a svaki okršaj je interesantan na svoj način. Neprijatelji imaju raznovrstan set poteza koje je potrebno zaustaviti ili izbeći. Kamera u pojedinim momentima zna da zabaguje, što može da zasmeta prilikom šunjanja. Pošto je lik u stanju da se penje uz sve vrste objekata, igrač može lako da pobegnete krvožednim neprijateljima.

Immortals Fenyx Rising na lep način, bez suvišnog nasilja, uspeva da maštovito prikaže grčku mitologiju, njene ključne figure i pojave. Naročito mi se svidela grafička prezentacija, koja u šarenolikom duhu pleni oči. Osim glavnog lika, većina dešavanja je lepo uklopljena i predstavljena. Jedino što mi je zasmetalo su čudno akcentovani dijalozi, urađeni da zvuče “grčkiji”. U pitanju je zaista prijatno iznenađenje, s obzirom da u poslednje vreme nismo imali prilike da vidimo nešto novo i sveže iz Ubisoftove kuhinje.

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranja, igru ustupio Ubisoft.

8.5