Watch Dogs: Legion

Platforma: Google Stadia PC PlayStation 4 PlayStation 5 Xbox One Xbox Series X
Datum izlaska:29. Oct. 2020
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:
7.4

Zbog uspeha GTA franšize, mnogi izdavači su se odlučili za pokretanje sličnih projekata, pa tako smo od Ubisofta 2014. godine dobili Watch Dogs. Mnogi će reći da su takvi serijali čisti klonovi, ali ta teza često nije tačna. Koncept svake igre jeste sličan, ali ono što nova franšiza najčešće donosi jesu nove ideje, drugačiji pristup priči, akciji i likovima.

Watch Dogs: Legion govori o hakerskoj grupi DedSec, čiji je zadatak razotkrivanje malverzacija i špijunskih aktivnosti koje se sprovode nad građanima, što prvenstveno uključuje obračun sa velikim korporacijama. Za razliku od prvog i drugog dela, koji su se odvijali u Čikagu i San Francisku, radnja Legiona je smeštena u glavni grad Ujedinjenog Kraljevstva. London u bliskoj budućnosti izgleda stravično – gradom vlada velika represija od strane privatne policije, građani se špijuniraju, a njihovi podaci zloupotrebljavaju.

Na scenu stupate vi, odnosno građani naklonjeni organizaciji DedSec. Svaki čovek u gradu može da postane vaš glavni operativac, tj. lik koga ćete vi igrati. Pošto igra nema jednog protagonistu, već je u pitanju tim sastavljen od mnoštvo NPC-eva, njihove biografije su jako tanke. Tu se javlja očigledan problem – likovi nisu upečatljivi, zbog neformiranog profila ličnosti. Njihovi motivi, amibicije i želje nisu dovoljno razrađene, pa samim tim ni priča nema potrebnu dubinu.

Ali s druge strane redovno menjanje operativaca donosi mnoštvo interesantnih stvari po pitanju gejmpleja. Njihove biografije jesu tanke, ali za prelaženje misija nude dovoljan broj podataka. Potrebno vam je da upadnete na gradilište? Vrbovaćete građevinskog radnika. Potrebna su vam ambulantna kola? Angažovaćete nekog iz hitne pomoći. Princip je jednostavan, a mogućnosti su ogromne. Misije se uglavnom baziraju na sličnim zahtevima, kao što su čišćenje neprijateljskog kampa, prikupljanje podataka, hakovanje određenih uređaja i sl.

Problem je što ne postoji dovoljan broj spravica za prelaženje misija, već mnogo toga mora da se otključa igranjem. Neki zadaci znaju da budu naporni, a zahtevi dosadni i mukotrpni. Primera radi, u jednoj od prvih misija u igri, potrebno je da preuzmete kontrolu nad paukolikim dronom. Ali, postoji jedna mala začkoljica, taj dron nema jednu nogu, zbog čega se kreće kao pijanica. Platformska sekcija zahteva dosta skakutanja i kretanja, što nije ni malo ugodno, niti zabavno, s obzirom da vam fali jedna nožica i da se stalno naginjete na jednu stranu.

Doživljaj za vreme vožnje je bolji u odnosu na prethodne delove, ali je i dalje znatno lošiji u odnosu na igre iz GTA serijala. Sve vreme imam osećaj kao da vozim po puteru, a ne po asfaltu, naročito kada sam na motoru. Ugođaj tokom vožnje zavisi i od samih vozila, ali celokupno gledano, vožnja je trebalo da bude dosta realističnija. Atmsofera u saobraćaju je zanimljiva i dinamična, a pošto se igra odvija u Londonu, potrebno je neko vreme da se priviknete na vožnju levom stranom puta.

Watch Dogs: Legion briljira kada je u pitanju prikaz fenomenalne arhitekture Londona. Takođe, atmosfera u gradu je prikazana na sjajan način i obogaćena je mnoštvom futurističkih automobila i video bilborda, kao i kamera i dronova koji nadgledaju građane u njihovim svakodnevnim aktivnostima. Što se tiče optimizacije, Ubisoft se susreo sa mnoštvom pritužbi na rad igre, ali dosta stvari je do sada popravljeno. Teško da ćemo ikada dobiti naslov koji će moći da konkuriše GTA franšizi. Ukoliko ne započnete igranje sa takvim fantazijama, mislim da ćete pronaći svoje parče zabave u ovom naslovu.

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranja, igru ustupio CD MEDIA.

7.4