Discord pravi svoju prodavnicu igara

Discord je program koji gejmeri širom sveta koriste kao glavno sredstvo komunikacije. Ipak, kao kompanija, Discord uvek gleda da poboljša svoj servis na razne načine, tako da su se dosetili ideje da naprave svoju digitalnu prodavnicu video igara.

Za sada je beta verzija prodavnice dostupna u Kanadi i preko 50 hiljada korisnika će biti u mogućnosti da je isproba pre ostalih. Akcenat je stavljen na indie igre tako da je na ovoj prodavnici moguće kupiti novije indie naslove poput Dead CellsFrostpunk i Pillars of Eternity II: Deadfire. Ipak, to nije sve što Discord tim ima u rukavu jer su odlučili da prošire svoju Discord Nitro pretplatu da omogućava igranje određenog broja igara sa prodavnice koje su odabrali članovi Discord tima. Ova pretplata podseća na Xbox Live Gold i njemu slične servise osim što uključuje sve dosadašnje pogodnosti Discord Nitro servisa (animirani avatari, kvalitetniji screen share itd.), a cena mesečne pretplate je 5$ ili 50$ ako se odlučite za godišnju varijantu.

Discord Store

Pošto Discord obožava indie razvojne timove, odlučili su da uvedu i “First on Discord”. U pitanju je mogućnost za razvojne timove da stave svoj naslov ekskluzivno na Discord prodavnicu prvih 90 dana od izlaska. Nakon ugovorenog tromesečnog perioda igra će biti dostupna i na ostalim platformama na kojim je razvojni tim hteo da ih pusti u prodaju.

Poslednja u nizu novina koju discord planira da uvede je univerzalni launcher za igre kojim je moguće pokrenuti bilo koju igru instaliranu na kompjuteru nezavisno od servisa na kom je kupljena. Na ovaj način planiraju da ujedine sve igre na jedno mesto kako bi igračima bilo lakše da se snađu u moru prodavnica i klijenata instaliranih na svom računaru (Steam, Origin, Uplay itd.).

Discord Universal Launcher

Steam je veoma dugo držao monopol u prodaji digitalnih igara, a sada se pojavljuje sve više servisa koji teže ka stvaranju konkurentnijeg i raznovrsnijeg tržišta. Nedavno smo imali primer Bethesde koja je odlučila da izbaci Fallout 76 samo na svojoj platformi, a sada imamo i Discord koji nudi indie studijima mogućnost za veću probojnost u moru video igara.