Prvi utisci o Battlefield V Open Beta

Battlefield V je podigao mnogo prašine izjavama razvojnog tima i svojim trejlerom koji je posedovao gomilu istorijskih neistina. Ipak, ništa do sada nije bilo dovoljan pokazatelj o tome kakav će zapravo biti ovogodišnji Battlefield. Otvorena beta je počela 6. septembra, a svi koji su kupili igru u pretprodaji su imali prilike da pristupe beti 4. septembra. Nakon 10-ak sati provedenih na bojnom polju, može se reći da je igra pozitivno iznenađenje u odnosu na sve ono što smo videli do sad i da postoje velike razlike između trejlera i gejmpleja (što je u ovom slučaju pozitivna stvar).

BFV Menu

U prvom planu se ističe grafička prezentacija, koja je stvarno fenomenalna. Osvetljenje u igri je veoma fotorealistično, a kada budu dostupne nove RTX Kartice od Nvidije, stanje će se još više poboljšati zbog nove real-time Ray-Tracing tehnologije. Modeli oružja su takođe fenomenalno odrađeni, a dobre vesti su da beta poprilično dobro radi i na starijim karticama. Isprobali smo igru na dve konfiguracije (jedna ima GTX 970, a druga ima GTX 650Ti Boost). GTX 970 i dalje može da prikazuje 60FPS na ultra podešavanjima u 1080p rezoluciji (za stabilniji FPS, preporučljiva su high podešavanja). S druge strane, GTX 650Ti Boost koja će uskoro biti stara 4 generacije na najnižim podešavanjima u 1080p može da prikazuje 30-45 FPS, što stvarno ukazuje na činjenicu da se DICE maksimalno potrudio da optimizuje igru čak i u beta verziji. Jedino podešavanje koje treba izbegavati je DirectX 12 pošto iz nekog razloga u beti nije dovoljno stabilno i koristi mnogo video memorije.

Roterdam 1 BF V

Od boljih gejmplej promena se najviše ističe dnevni sistem nagrađivanja koji omogućava lakši level-up i podstiče igrača da izmeni svoj stil igre da bi stigao do nagrade. Uz dnevni sistem nagrađivanja postoji i Tides of War koji je vrsta nedeljnog zadatka i nagrađuje igrača za njegovo izvršavanje. Od režima su trenutno dostupna samo dva, a u pitanju su Conquest i Grand Operations. Conquest je klasican Capture the Flag režim, a Grand Operations je režim koji je uveden u Battlefield 1 i koji je prenesen u Battlefield V. Cilj igrača u Grand Operations je sličan kao u Conquest režimu, samo što se cela bitka odvija u nekoliko etapa i poseduje određenu vrstu uvoda. Prvog dana etape je uglavnom bitka bliže obali gde je cilj sveznika da miniraju protivničku artiljeriju, a Nemaca da je odbrane. Napad počinje tako što vojnici iz aviona skaču na obalu i pokušavaju da probiju Nemačka utvrđenja. Saveznici imaju ograničen broj oživljavanja, kao i vremensko ograničenje za koje moraju da unište što više tačaka na mapi. U drugoj etapi je sve već približnije Conquest režimu gde se vode bitke oko dve tačke na mapi, a zatim je moguće napredovati dalje na sledeće dve tačke.

Avion BF V

Vredi pomenuti da su trenutno dostupne samo dve mape – Narvik (Norveška) i Roterdam (Holandija) od toga su obe dostupne u Conquest režimu, a samo Narvik je dostupan u Grand Operations. Obe mape poseduju veliki broj detalja, specifično se ističe hotel na tački B u Roterdamu i nivo destrukcije koji je moguće napraviti u Narviku pošto je u pitanju mapa sa dosta kuća. DICE je odabrao dve veoma solidne mape koje će prikazati publici i stvarno se dosta potrudio oko sitnih detalja. Oba režima su veoma zabavna uz to što subjektivno traju relativno dugo, mada to ne smeta većini igrača.

Hotel Roterdam BF V

Postoji i dosta promena koje su relativno diskutabilne, kao npr. ponašanje određenih oružja poput snajpera ili smanjen broj rezervnih šaržera koje možete nositi sa sobom. Ipak, većina ovih promena se svodi na lični ukus i određenu preferencu igrača, tako da za sada pre finalne verzije ne vredi trošiti mnogo reči o njima. Jedina stvar gde većina može da se složi je uklanjanje označavanja protivnika. Ova promena donosi mnogo više kampovanja i zahteva daleko veću koordinaciju između svih igrača u timu što veoma često nije moguće. Uprkos tome, postoji i promena koja poboljšava timsku igru, a to je da je sada moguće oživeti igrača iz tima iako ne igrate Medic klasu. Jedina zamerka je što tajmer traje predugo kada ne želite da vas bilo ko oživi ili kada nema nikoga u okolini ko bi mogao da vas oživi, ali svakako je ova promena odlična i podstiče veči timski napor. U finalnoj verziji će biti omogućeno i prenošenje ranjenog saborca na bezbednu lokaciju da bi proces oživljavanja protekao mirno.

Opšti utisak za većinu promena je u mom slučaju pozitivan i generalno je veoma zabavno igrati Battlefield V sa nekoliko prijatelja. Iako su istorijske nepravilnosti veoma izražene kao npr. žena snajperista azijatkinja koja je jedini model snajperiste dostupan saveznicima ili zastava Nemačke koja je mešavina nekoliko različitih zastava, Battlefield V i dalje poseduje određen i unikatan način zabave. Pitanje je samo koliko će loša marketing kampanja uticati na prodaju igre jer Battlefield trenutno mnogo kaska što se tiče broja kopija kupljenih u pretprodaji u odnosu na Call of Duty: Black Ops 4.

BF V Navrik Panorama