Kalme Kolumna: NBC, koliko još godina treba da čekamo četvrtu sezonu Hannibala?

Samo nekoliko dana nakon objavljivanja moje prethodne kolumne Gde je dođavola taj Snyder Cut?, u kojoj pričam o neprikazanoj Snyderovoj verziji filma Justice League, potvrđen je datum izlaska tog filma. Vođen prethodnim iskustvom, pišem ovu kolumnu u nadi da će postići isti efekat.

Hannibal je, za one koji ne znaju, horor-drama koja se premijerno emitovala na NBC kanalu od 2013. do 2015. godine. Za vreme svog emitovanja postigla je ogroman uspeh koji se odražava u brojnim osvojenim televizijskim nagradama, ali i gledanosti koja je premašivala sve rekorde. U glavnim ulogama su Mads Mikkelsen (Hannibal Lecter), Hugh Dancy (Will Graham), Caroline Dhavernas (Dr. Alana Bloom) i Laurence Fishburne (Jack Crawford), a kreator serije je Bryan Fuller.

Serija je zamišljena kao alternativna verzija događaja već poznate priče iz knjiga Thomasa Harrisa. Priča obrađuje život psihijatra Hannibala Lectera koji u tajnosti ubija ljude iz čistog zadovoljstva dok ih kasnije poslužuje kao hranu sebi i svojim prijateljma bez njihovog znanja. U pokušaju da ga zaustavi, specijalni agent FBI (Will Graham) koristi svoje sposobnosti rekreairanja mesta zločina tako što zamišlja sebe u koži ubice, što kod njega nakon izvesnog vremena počinje da izaziva halucinacije kojima Hannibal pokušava da izmanipuliše.

Publika je tu zamisao prepoznala i zavolela zbog njene originalnosti i nepredvidivosti, međutim serija je, na žalost fanova širom sveta, otkazana i to zbog “negativnih rejtinga”. Tokom svog emitovanja serija je imala bazu privrženih fanova, dok je istovremeno dobijala pozitivne rejtinge od strane kritičara, tako da prethodno naveden razlog nema smisla. Iza kulisa, kako navodi bivša producentkinja serije, glavni krivci za otkazivanje serije su pirati. Prema njenim rečima, od ukupne baze gledalaca, jednu trećinu su činili ljudi koji su gledali seriju nelegalnim putem i samim tim su smanjili profit NBC kanala.

Bilo kako bilo, prvobitno je bilo predviđeno da serija traje 6 sezona, odnosno 78 epizoda, ali je na kraju otkazana na pola puta do svog završetka. Kad sam prvi put gledao finale serije, nisam znao da to nije bila zamisao režisera jer misteriozan završetak treće sezone može da prođe kao zaključak ove priče, mada svakako se nadam nastavku i nisam jedini.

Već pet godina fanovi žele da vide kako se priča zaista završava, a cela glumačka ekipa kao i režiser su izrazili želju da rade na njenom povratku. Navodno, najveći i jedini problem je vezan za emitera, jer NBC drži sva prava, a oni izgledaju nezainteresovano da nastave rad na ovom projektu. Postoji mogućnost da Netflix, koji ima pravo na emitovanje sve tri sezone serije, otkupi prava ili da u nekom dogovoru sa NBC preuzme projekat.

Ukoliko se to desi, šanse su jako male da će se serija vratiti u okvir od originalno planiranih 6 sezona. Veća je verovatnoća da je ponovo gledamo u obliku jedne sezone, koja bi se sastojala od verovatno manjeg broja epizoda. Takođe, postoji šansa da se završetak serije pretvori u dvosatni ili trosatni film, nalik na El Camino: Breaking Bad Movie, koji bi mogao da lepo zaokruži seriju u jednu celinu i da stavi tačku na ovu priču. Svakako ostaje na nama da čekamo i da pratimo dalja dešavanja.