MotoGP 20 – Brzi pregled

Sport je doživeo snažan udarac zbog izbijanja pandemije korona virusa, a trenutna situacija je otežala održavanje ovogodišnje MotoGP sezone. Katar je trebalo da bude mesto otvaranja takmičenja, ali zbog restrikcija, putnici iz Italije nisu mogli da stignu na potrebnu destinaciju, zbog čega je manifestacija otkazana. No, nesrećne prilike su se pokazale kao prava šansa da Milestone, razvojni tim koji stoji iza MotoGP franšize video igara, privuče nove igrače, pošto je njihova igra trenutno jedini vid motociklistističke zabave.

Kao i kod svake trkačke simulacije, MotoGP nudi mod za karijeru, a na početku vam je dat izbor kategorije u kojoj ćete da se takmičite. Glavna atrakcija je svakako MotoGP, gde biste se borili protiv najboljih vozača, timova i motociklista. No, možete da izaberete jednu od dve slabije kategorije, Moto2 i Moto3 u kojima se nalaze slabiji i manje iskusni protivnici. Mogućnost izbora kategorije je odlična stvar jer omogućava manje iskusnim igračima da započnu trkanje na nižem takmičarskom nivou, dok veteranima MotoGP serijala daje šansu da odmah krenu u pravu akciju.

Neizbežno je i pravljenje sopstvenog avatara koji bi se borio u šampionatu. Izbor opcija za kreiranje lika je na prvi pogled skroman, ali sasvim korektan jer poseduje sve što je neophodno. Što se tiče samog procesa pravljena, poprilično je jednostavan, a meniji za pravljenje su pregledni. Jedinu zamerku imam na izgled modela vozača, a posebno su me nervirali tupavi izrazi lica kod belaca. Od noviteta se jedino ističe izbor samog stila vožnje, što je jako koristan i kul dodatak.

Upravljanje timom je verovatno najveća i najznačajnija stvar ovogodišnjeg izdanja. Posle kreiranja lika, morate da odlučite ko će vam biti vaš agent. Organizacija je za napredak tima jako bitna stavka čak i na najnižem takmičarskom nivou (Moto3). Potrebno je da kao menadžer određujete u kom pravcu će ići vaš tim i koji su prioriteti kad je reč o istraživanju i razvoju. Tokom napredovanja kroz karijeru agent je tu da vam preporuči novo osoblje, a vaš glavni zadatak je da rukovodite finansijama. Atmosfera ni ove godine nije podignuta na viši nivo, zbog čega mod za karijeru deluje jednolično i beživotno.

Multiplejer funkcioniše dobro, mečevi se brzo nalaze, a trkanje je tečno

Prošlogodišnji naslov je znatno unapredio ponašanje veštačke inteligencije, a njihove rekacije od tada izgledaju dosta prirodnije. Prema rečima razvojnog tima, ponašanje kompjuterski kontrolisanih vozača je i ove godine poboljšano, ali promene nisu naročito vidljive.

Podešavanje motocikla je problematična stvar, naročito ako ste laik kada je u pitanju ovaj tip trka, ali na svu sreću na raspolaganju vam je tehničar koji može da vas oko toga posavetuje. Dobra stvar je što u garaži možete da mu opišete  problem koji ste imali u prethodnoj trci, a on će na osnovu toga da prilagodi podešavanja vašim potrebama. Izgled i zvuk motora je fantastičan, dok ostali modeli i dalje izgledaju loše, pogotovu staze i njihova okolina.

MotoGP 20 nije doživeo značajne promene u odnosu na prošlogodišnji deo, ali uprkos tome igra predstavlja kvalitetan dodatak serijalu. Milestone bi definitivno trebalo da poradi na razvoju split screen opcije, ali i na unapređenju celokupne atmosfere. Bliži nam se sledeća generacija konzola, pa bi naredna godina za njih trebalo da bude veoma značajna, a i radna.

Autor teksta: Filip Kojić