MotoGP 19

Platforma: Nintendo Switch PC PlayStation 4 Xbox One
Datum izlaska:06. Jun. 2019
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:,
Endžin:
7

MotoGP serijal već nekoliko godina prolazi kroz krizni period, a ni prošlogodišnje izdanje (MotoGP 18) nije bilo za pohvalu. Postalo je jasno da su korenite promene jedini način da se povrati poverenje igrača. Studio Milestone je odlučio da napravi ispravan potez i desio se pomak sa MotoGP 19.

MotoGP 19 1

Izgled glavnog menija

Prvo što se primećuje je odlično odrađen meni u kojem je pored podešavanja prisutno i nekoliko režima. Postoje klasični režimi za trkanje, karijera, challenge mod kao i online trke. Režim karijere se najviše ističe pošto veoma dobro prikazuje realnost, kako na stazi, tako i van nje. Prvo se počinje sa pravljenjem lika, pa se onda bira konstruktor za vaš motor, zatim se bira između najboljeg prototipa motora koji odgovara vašem stilu vožnje i najzad se dolazi do trka. Pre nego što stupite na stazu možete da birate da vozite probne i kvalifikacione trke kao što je slučaj i u pravom MotoGP šampionatu. Zanimljivo je da možete menjati gume u zavisnosti od vremenskih okolnosti, a možete podešavati i određene parametre motora. Za one koji nemaju dovoljno iskustva u podešavanju ovih parametara, postoji tim tehničara kojem trebate da objasnite od kojih problema pati vaš motor i oni će podesiti parametre umesto vas.

Motogp 19 2

Podešavanje parametara motora uz pomoć tehničara iz pit stopa

Sama vožnja je prilično dobra i oseća se pomak u odnosu na MotoGP 18, ali to ne znači da je potpuno perfektna. Oni koji odmah odluče da voze u najjačoj diviziji, neće se lepo provesti na početku karijere i često će ispadati iz krivina (pogotovo ako isključe driving assist). Ipak, ne može se ovaj detalj okarakterisati kao izričit minus jer je u pitanju trkačka simulacija, a ne arkada. Bitno je istaći da u karijeri postoje development poeni koji se mogu zaraditi tokom probnih trka kroz zadatke koje zadaje vaš tim tehničara. Te poene je moguće potrošiti na unapređenja koja će kasnije omogućiti lakše upravljanje motorom. Svakako, još uvek ostaje utisak da je kontrolisanje za nijansu teže nego što bi trebalo da bude.

MotoGP 19 3

Posebno se ističu kompjuterski kontrolisani protivnici sa kojima se trkate, jer su oni možda i najbolji u svetu trkačkih igara. U trkačkim naslovima je veoma popularan termin rubberbanding, što znači da će vam kompjuter uvek biti za petama ma koliko dobro vozili, a isto tako će usporiti kako biste ga sustigli. Milestone se odlučio da ne krene tom rutom, tako da su razvili veštačku inteligenciju koja je se na pametniji način prilagođava vašem stilu vožnje. Zbog toga tok same trke izgleda veoma prirodno gde je moguće da zaostajete za njima ako pravite mnogo grešaka, ali isto tako je i njima teže da vas sustignu ako vozite kako treba. Veštačka inteligencija nije perfektna, ali stvarno predstavlja jednu od boljih implementacija kompjuterski kontrolisanih protivnika.

MotoGP 19 4

Izgled motocikala je odlično odrađen, kao i činjenica da je potpuno licenciran ceo MotoGP ukjlučujući i niže divizije. U challenge modu postoje čak i legendendarni vozači koji su odavno završili svoje karijere. Iako postoji solidan izbor režima, razočaravajuć je izostanak split-screen režima koji je postojao u MotoGP 17, ali je uklonjen iz igre prošle godine i nažalost nije vraćen u ovogodišnjem izdanju. Ipak, postoji online režim gde možete igrati sa prijateljima ili sa ljudima iz čitavog sveta i pozitivno je što je zasnovan na dedicated serverima. Na ovaj način nema pretnje po životni vek ovog naslova jer će uvek neko moći da napravi svoj server. Nažalost, nije isti osećaj igrati protiv prijatelja online i kada igrate na istom ekranu.

MotoGP 19 5

Iako nema mnogo servera na listi, uvek je moguće napraviti server i igrati sa prijateljima

Grafički segment nije bio impresivan ni u prošlogodišnjoj igri, a može se primetiti da nije bilo velikog pomaka ni u MotoGP 19. Iako su motocikli odrađeni odlično, sve što je malo dalje od igrača je daleko manjeg kvaliteta i to je veoma očigledno. Engine je isti kao i prošle godine (Unreal Engine 4) i prisutne grafičke opcije su sasvim zadovoljavajuće. Tako da ostaje nejasno kako nije napravljeno značajnije poboljšanje u ovom segmentu kad su svi alati na raspolaganju. Ako je za neku utehu, optimizacija je dobra tako da će veliki broj konfiguracija moći da pokrene ovaj naslov.

MotoGP 19 6

Izgled motora je autentičan, ali je ostatak grafike prilično kriminalan

Saundtrek u MotoGP 19 skoro da ne postoji, jer se stiče utisak kao da su prisutne samo dve generične pesme koje se vrte u krug. U toku trke jedino možete čuti zvuk motora, dok su komentatori najvećim delom odsutni. Bilo bi daleko zanimljivije kada bi postojao komentator koji bi konstantno pričao o tome ko je koga pretekao i tako dalje. Na taj način bi se razbila monotonija koju stvara zvuk motocikala.

MotoGP 19 7

Postoji solidan broj opcija za menjanje izgleda vozača i motora

MotoGP 19 je moguće nabaviti po ceni od 50 evra, a postoji i DLC koji dodaje još jedan challenge mod. Milestone je stvarno uspeo da napravi bitan korak napred ove godine. Poboljšani protivnici, veoma dobri režimi i autentična MotoGP atmosfera su sve ono što ovaj naslov čini drugačijim od prethodnika. Može se reći da je ovo veoma dobra osnova za MotoGP 20, a ako budu povukli još nekoliko dobrih poteza, nema sumnje da nas sledeće godine očekuje možda i najbolja MotoGP igra do sad!

Autor teksta: Vladimir Živković

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs

MotoGP 19 8

Sistemska zahtevnost

Minimalna

CPU: Intel Core i5-2500, AMD FX-8100 ili ekvivalent
Grafička:NVIDIA GeForce GTX 1050 sa 2 GB VRAM / AMD Radeon HD 7950 sa 2 GB VRAM ili bolje
RAM:8 GB
HDD:16 GB
OS:Windows 7 64-Bit ili noviji
DirectX:11

Preporučena

CPU:Intel Core i7-6700K, AMD Ryzen 7 1700X ili ekvivalent
Grafička:NVIDIA GeForce GTX 1060 sa 6 GB VRAM / AMD Radeon RX 480 sa 4 GB VRAM ili bolje
RAM:16 GB
HDD:16 GB
OS:Windows 7 64-Bit ili noviji
DirectX:11
7
Pozitivno:
  • Autentičan izgled motora
  • Realistično osmišljen režim karijere
  • Pokriveno je sve od glavne do najslabije divizije
  • Pametniji protivnici u odnosu na ranija izdanja
Negativno:
  • Loša grafika trkačkih staza i okoline
  • Izostanak pravog komentatora
  • Maltene nepostojeća muzička podloga
  • Nedostatak splitscreen režima