Microsoft otkriva nove informacije u vezi Xbox Series X

Microsoft je nedavno najavio Xbox Series X, a sada je odlučio da nam otkrije nekoliko ključnih detalja koji nam pružaju bolji uvid u potencijal sledeće generacije xbox konzole. Specifikacije ovog uređaja još uvek nisu objavljene, ali je potvrđeno da će AMD čip ponovo biti ključni deo u Xbox konzoli. Za razliku od Xbox One i Xbox One X, procesorski deo čipa će biti zasnovan na Zen 2, a grafički deo čipa na RDNA 2 arhitekturi što predstavlja veliki pomak. Pogotovo je impozantna činjenica da nas očekuje mašina koja je duplo jača od Xbox One X, a osam puta jača od Xbox One, sa ukupnom snagom od 12 TFLOPS što je u teoriji na nivou modernih grafičkih kartica višeg ranga.

Dve nove tehnologije će biti ključne u ostvarivanju što boljeg kvaliteta slike i većeg FPS, a u pitanju su Variable Rate Shading (VRS) i Raytracing. VRS je više usmeren ka razvojnim timovima pošto će pomoću njega biti moguće efikasnije iskoristiti potencijal koji Xbox Series X poseduje. Raytracing je već poznat korisnicima Nvidia RTX kartica, samo što će ovo biti prvi put da AMD čip obrađuje Raytracing, što možda daje naznaku vlasnicima AMD grafičkih kartica šta će moći da očekuju u budućnosti.

Izuzetno bitan novitet za Xbox konzole je SSD koji će napokon zameniti spore hard diskove. Pogodnosti su brže učitavanje igara i okruženja u igri, kao i mogućnost pokretanja i pauziranja više naslova istovremeno. Veliki deo pažnje je posvećen i smanjenju laga između kontrolera i konzole, kao i laga između konzole i televizora, a mnogima će najbitniji podatak biti da će Xbox Series X posedovati mogućnost igranja određenih naslova u 120 FPS! Za kraj vredi napomenuti da Microsoft nije zaboravio svoje prethodne konzole, tako da će sve igre pravljenje za Xbox, Xbox 360 i Xbox One biti u potpunosti igrive i na Xbox Series X.

Microsoft će objaviti još informacija na ovogodišnjem E3 sajmu na kojem Sony neće biti prisutan, tako da još uvek ne znamo koliko će PlayStation 5 biti hardverski konkurentan najnovijem Xbox-u.