Microsoft je najavio Xbox Series X!

Xbox Series X je najnovija Microsoftova konzola koja bi trebala da postane dostupna na tržištu krajem sledeće godine. Izgled nove konzole je veoma interesantan pošto je Microsoft, naizgled, odustao od klasičnog horiznotalnog dizajna tako da sada imamo jednu uspravnu kutiju. Definitivno je prva asocijacija kućište za računar, tako da je pitanje koliko će praktično biti držati ovakav uređaj u dnevnoj sobi.

Dok je izgled prilično kontroverzna stavka, hardver koji će pokretati igre sledeće generacije nije za potcenjivanje. Cilj je da se postigne 4K rezolucija i 60 FPS u većini igara uz pomoć AMD Zen 2 procesora i Navi grafičkog čipa koji koristi RDNA arhitekturu. Uz to je potvđeno prisustvo GDDR6 RAM-a i NVMe SSD-a (koji će napokon zameniti hard disk), a veliko iznenađenje je podrška za ray-tracing koji smo za sad imali prilike da vidimo samo preko Nvidia RTX kartica. Interesantan je podatak da će kontroleri za Xbox One biti potpuno kompatibilni sa Xbox Series X konzolom.

Ukupna snaga ove konzole će iznositi oko 12 TFLOPS-a, što je četiri puta više od Xbox One i dva puta više od Xbox One X. Svakako, veliku ulogu će igrati i optimizacija razvojnih timova koji će morati da iskoriste sve dostupne resurse do maksimuma. U poređenju sa PS5, jedino što trenutno fali Xbox-u su dobre ekskluzive pošto su napokon ispred po jačini hardvera. Jedina nedoumica je cena pošto hardver ove jačine nije jeftin, tako da je izvesno da će cena biti veća u odnosu na PS4 Pro i Xbox One X.