Kratak pregled razvoja Cyberpunk 2077

Cyberpunk 2077 predstavlja akciono orijentisan open world RPG koji stavlja veliki akcenat na priču, a CD Projekt Red ga je najavio 2012. godine, nakon čega je usledila tišina narednih 5 godina.

U skorašnjem intervjuu Miles Tost, dizajner nivoa u CD Projekt Red-u, je izjavio da iako su video igre lepše za gledanje, pen&paper RPG-ovi ipak pružaju veću slobodu. Prethodnih 5 godina razvojni tim je vredno radio na igri, pa zato smatraju da će naslov premašiti očekivanja fanova.

Kako navodi Miles, razlog zbog koga nisu ranije prikazali dokle su stigli u izradi je taj što je razvoj iterativan proces, odnosno da ono što se danas nalazi u igri, možda tu neće biti sutra. Tako su neke ideje bile odbačene, da bi se kasnije ponovo implementirale.

Radnja Cyberpunk 2077 se odvija u paralenom univerzumu 57 godina nakon dešavanja iz prvobitne igre (Cyberpunk 2020). To je omogućilo razvojnom timu da napravi naslov koji poštuje i daje omaž izvornom naslovu. Velika promena za studio je bila odluka da igrač sam bira osobine lika kojeg igra, pošto su u prethodnim naslovima generalno radili sa već postojećim likovima (npr. Witcher franšiza koja je bila zasnovana na knjigama).

Miles je takođe naveo da je bilo važno dati igračima slobodu, tj. da mogu da se užive u igru, a to je i glavni razlog zbog kojeg se radnja odvija u prvom licu. Glavni izazov je usledio onda kada su u Cyberpunk ubačena vozila jer igra izgleda prostrano kada se krećete peške, ali šta kada se nađete u kolima i isti svet prođete za deset minuta. Razvojni tim se našao u dilemi kako da napravi osećaj prostranosti i da sve to lepo izbalansira.

Marcin Momot, menažder za odnose sa zajednicom, je izjavio da je ceo tim bio nervozan kako će ljudi reagovati, pošto su iščekivanja bila nerelana, naročito nakon što je tim tokom E3 2018 napustio sajam sa preko 100 medijskih nagrada. Dva meseca kasnije ceo gameplay je pušten u javnost, a utisci su bili veoma pozitivni, što je još više podstaklo razvojni tim.

Cyberpunk 2077 možda više nije misterija kao što je nekada bila, ali rad na ovom naslovu je daleko od završetka. CD Projekt Red je ostao veran svojoj izjavi iz 2013 godine da će igra izaći tek kada oni smatraju da je gotova, tako da još uvek nemamo informacija kada će se ona konačno pojaviti.

Povezane igre:

Cyberpunk 2077

Cyberpunk 2077 je snažno podelio gejmersku publiku na dva tabora – na ponižene i uvređene i očarane i omađijane. Mi […]

7
Vladimir Živković, Filip Kojić 21. Dec. 2020