The Crew Motorfest

Platforma: PC PlayStation 4 PlayStation 5 Xbox One Xbox Series X
Datum izlaska:11. Sep. 2023
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:,
Endžin:
7.8

Pre tačno 5 godina sam sa timom Games-Serbia bio u poseti tek otvorenoj kancelariji Ubisofta u Beogradu. Tada sam na poklon dobio kod za igru o kojoj nisam imao neko formirano mišljenje i na kraju sam zapravo dosta sati utrošio u njoj. Ta igra je bila The Crew 2, a kada sam čuo da je najavljen The Crew Motorfest nisam imao neka preterana očekivanja da će Ubisoft Ivory Tower bilo šta značajno izmeniti. Očekivao sam rebrandiranje poput Overwatch 2, sitna grafička poboljšanja i fantomske izmene. Tako da, od momenta kad sam uključio The Crew Motorfest, imao sam veoma niska očekivanja, ali ubrzo mi je postalo jasno da sam pogrešio sa nekim pretpostavkama vezanim za ovaj naslov.

The Crew serijal se prvi put preselio iz kontinentalnog dela SAD na ostrvo O’Ahu (Havaji). Ova selidba je donekle logična jer su mnogi članovi razvojnog tima davne 2006. godine radili na Test Drive Unlimited koji je bio smešten baš na ovom ostrvu. Moj utisak u vezi ove promene je podeljen, s jedne strane dobili smo daleko detaljniju mapu sa raznovrsnom vegetacijom, terenom i pejzažima. Sa druge strane mapa je daleko manja i samim tim su i putevi daleko uži od onih u prethodnicima tako da je teže zaobilaziti nadolazeći saobraćaj.

Izuzetno primetna promena se desila sa upravljanjem vozila, pošto je iz skoro arkadnog načina trkanja došlo do prelaska u simcade vode. To znači da sva vozila najzad imaju različit osećaj upravljanja u zavisnosti od težine, konjaže, pogona i ostalih parametara. Takođe, kočenje je dosta drugačije nego u prethodnom delu tako da je neophodno kočiti ranije i češće, a svaki izlazak sa asfalta na uličnim trkama ima daleko veći negativni uticaj na brzinu nego u The Crew 2. U kombinaciji sa gorepomenutim suženim i krivudavijim putevima stiče se utisak da je trkanje manje opušteno, što će se onima koji vole Forza igre svideti, dok će onima koji su voleli način upravljanja iz The Crew 2 biti potrebno malo privikavanja. Još jedan u nizu noviteta je i opcija premotavanja do 15 sekundi unazad u slučaju da napravite grešku, što je praktično preslikano iz Forza serijala.

Kada smo već kod vozila, na raspolaganju je više od 600 vozila što je ogroman pomak u odnosu na prethodni deo, a to je blizu brojke od 715 trenutno dostupnih automobila u Forza Horizon 5. Prednost The Crew Motorfest je što za razliku od konkurenata ima više kategorija u kojima se možete oprobati i što niste isključivo ograničeni na kopno pošto možete učestvovati u trkama aviona i jedrilica, a možete voziti i formule, GT3, reli i slično. Neke kategorije su doživele zanimljiva poboljšanja poput dodavanja pit-stopova u trkanju formulama, dok su jedrilice i avioni prošli kroz neke sitnije i generalno manje bitne promene.

U PVP režim su ubačene masivne Grand Race trke za 28 igrača koje su dostupne za sve kategorije, dok za one koji vole potpunu havariju je dodat Demolition Royale u kojem 8 timova od po 4 igrača učestvuje u totalnoj makljaži sa demolition derby vozilima. Single-player kampanje su bolje osmišljenje u odnosu na prethodnika, tako da najzad ne postoji neka značajna priča iza trkanja, već je akcenat stavljen na prezentaciju same trke. Na primer, ako je event playlist inspirisan Japanom i driftovanjem, sve trke će biti u tom stilu, za razliku od pokoravanja svake kategorije, pobeđivanja najboljeg vozača i stavljanja akcenta na priču koju posle morate da slušate iznova i iznova jer ćete biti primorani da farmate novac/delove.

Grindovanje delova i novca je i dalje sveprisutno u The Crew Motorfest, kao i mikrotransakcije. Na svu sreću mikrotransakcije nisu jedino sredstvo kojim se obezbeđuju najbolji delovi/vozila, već su tu da ubrzaju napredak igrača ili služe za kupovinu skinova. Ova situacija nije idealna jer je najbolje da mikrotransakcija uopšte nema, pogotovo kada sama igra nije besplatna. Voleo bih da je ovaj aspekt daleko manje dominantan kako bi igrači imali više vremena da uživaju u igri i da se bave PVP sadržajem i nedeljnim summitima u odnosu na ponavljanje jedne te iste trke ne bi li skupili novce za najbolja vozila ili setove delova sa najboljim affixima. Srećom po one koji su igrali The Crew 2, moguće je preneti skoro celu kolekciju vozila u Motorfest što dosta olakšava situaciju.

Jedno od polja na kojem sam imao minimalna očekivanja za unapređenje je grafika. Ipak, zbog prelaska sa Dunia na Snowdrop Engine desilo se veoma drastično poboljšanje u grafičkom segmentu. DirectX 11 je zamenjen sa Vulkan API što je istovremeno pohvalno i neočekivano, a cela prezentacija je daleko detaljnija u odnosu na prethodnika počevši od samih modela vozila, preko osvetljenja, senki, efekata, pa sve do celokupnog okruženja. Postoji jedna mana sa grafičkim poboljšanjima koja se ispoljava kroz osrednju optimizaciju. Prva stvar je FPS limiter koji se ne može isključiti i podržava opcije za 30 i 60 FPS, a veći je problem što prikaz nije fluidan jer implementacija limitera nije dorasla onoj iz NVIDIA Control Panela ili programa poput RivaTuner. Što se tiče ostalih grafičkih podešavanja moguće je naći dobitnu kombinaciju za stabilne performanse, ali kada uporedimo kvalitet grafike i optimizaciju u Forza Horizon 5 očigledno je da The Crew Motorfest kaska za konkurencijom.

The Crew Motorfest iz nekog razloga nije dostupan na Steam-u, ali je prisutan na Epic Games Store, Ubisoft Connect, kao i na svim trenutno aktuelnim konzolama i košta 70 evra. Uz mnoga poboljšanja u odnosu na The Crew 2, Motorfest je uspeo da opravda titulu nastavka i zasebne igre. Ipak, uz sve ove promene je uvek podsvesno prisutan osećaj da je većina izmena inspirisana Forza Horizon serijalom i samim tim su se izgubile neke stvari koje su bile prepoznatljive za The Crew franšizu. Doduše, postoje segmenti u kojima je i bolji od svoje konkurencije kao što je npr. trkanje u više kategorija ili event playliste koje su prilično unikatno osmišljene i prezentovane sa dosta detalja. No, dobar deo sprovedenih promena nije dostigao svoj potpun potencijal kao npr. grafičko unapređenje, optimizacija, upravljanje vozilima i/ili prelazak na novu mapu, a neki segmenti uopšte nisu ni poboljšani (sveprisutni grind delova/novca).

Svakako, The Crew Motorfest za mene predstavlja jednu neočekivanu evoluciju u pravom smeru za The Crew franšizu, ali isto tako je neophodno poboljšati još neke aspekte kako bi ova igra ili njen nastavak mogao u potpunosti da parira Forza serijalu i potencijalno ga nadmaši.

Sistemska zahtevnost

Minimalna

CPU:AMD Ryzen 5 1400 @ 3.2 GHz/Intel Core i5-4460 @ 3.2 GHz
Grafička:AMD Radeon RX 480 (8 GB)/NVIDIA GeForce GTX 1060 (6 GB)
RAM:8 GB (dual-channel konfiguracija)
HDD:40 GB (SSD preporučen)
OS:Windows 10 (64-bit)
DirectX:Vulkan (DirectX nije podržan)

Preporučena

CPU:AMD Ryzen7 2700X @ 3.7 GHz/Intel Core i5-8400 @ 2.8 GHz
Grafička:AMD Radeon RX 5700XT (8 GB)/NVIDIA GeForce RTX 2060 (6 GB)
RAM:8 GB (dual-channel konfiguracija)
HDD:40 GB (SSD preporučen)
OS:Windows 10 (64-bit)
DirectX:Vulkan (DirectX nije podržan)
7.8
Pozitivno:
  • Značajno grafičko poboljšanje u odnosu na prethodnika
  • Ogroman izbor vozila (preko 600)
  • Unapređeni model upravljanja bolje ističe razlike među vozilima
  • Single-player sadržaj je bolje osmišljen nego u TC2
  • Novi multiplejer režimi
Negativno:
  • Osrednja optimizacija
  • Grind je još uvek sastavni deo igre
  • Imitiranje Forze je vrlo primetno
  • Mikrotransakcije iako igra nije besplatna