Marvel’s Guardians of the Galaxy

Platforma: Nintendo Switch PlayStation 4 PlayStation 5 Xbox One Xbox Series X
Datum izlaska:26. Oct. 2021
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:
8.4

Square Enix je prošle godine izbacio dosadnjikave Marvelove Avengerse, pa sam bio obeshrabren pomisli da treba i ove godine nešto slično da igram. Srećom, stvari su se promenile nabolje, promenjen je razvojni tim, kao i tim superheroja. Marvel’s Guardians of the Galaxy je potpuno fokusiran na singleplayer, što će vam odmah biti jasno – sadržajno igra je bogata zanimljivim misijima, uzbudljivim scenama, dobrom grafikom i po mom mišljenju adekvatnim tipom gejmpleja.

Priče vezane za superherojske stripove retko me iznenade i očaraju jer poseduju šabloniziran način pripovedanja. Zna se tačan put heroja, njihove prepreke, padovi i usponi. Isti je slučaj i sa Guardians of the Galaxy, no postoji jedno veliko “ali”. Tim superheroja je zaista živopisan, a njihov pristup rešavanju problema je upečatljiv. Radnja me je uvukla posle prvih, nešto sporijih, sat vremena, posle čega sam uspeo da se povežem sa likovima. Skoro sve vreme priča me je vukla, igra je držala određeni kontinuitet, ali je kraj ispao malo predvidiv. No, celokupan utisak mi je ostao pozitivan, pa mi je drago što nisam prošao igru “skipujući” dijaloge.

Što se tiče načina igranja, Guardians of the Galaxy dosta podseća na Final Fantasy VII Remake. Čini mi se da je mnogo toga preuzeto iz tog naslova – istraživanje sveta, interakcija između likova, timski duh, pa i same borbe. Od petorice poznatih zaštitnika galaksije, vi igrate u ulozi Peter Quilla, poznatijeg i kao Star-Lord. Ostala četvorica likova će biti gotovo stalno na raspolaganju, kako tokom istraživanja različitih kutaka, tako i tokom borbe, ali njima nikada nećete direktno upravljati. Borbe su veoma interensantne jer imate na raspolaganju zaista odličan set sposobnosti i veština, a protivnici su raznovrsni i izazovni, pa od vas traže da poznajete njihove slabosti.

Specijalno timsko okupljanje koje možete da aktivirate tokom borbe. Ukoliko govorom motivišete tim dobijate određene bonuse

Peter Quill poseduje opake pištolje s kojima može da izvodi različita čuda, poput spaljivanja, elektrošokiranja, zaleđivanja i privlačenja protivnika. Kada ispaljuje osnovnu municiju u stanju je da praktično konstantno gađa neprijatelje ukoliko na vreme pritisne dugme za repetiranje. Slična mehanika postoji u igrama kao što je Gears of War ili Synthetik, ali nije toliko teška za izvođenje. Specijalne sposobnosti likova treba pravilno ukombinovati, kako bi se protivnici lako porazili. Primera radi, Groot može da onesposobi protivnike i prikuca ih za jedno mesto, čime Rocketu pruža šansu za bombardovanje protivnika različitim eksplozivima. Van borbi, svaki od likova je u stanju da reši određenu prepreku, pa tako Gamora može da se penje na nepristupačna mesta, dok je Drax u stanju da uništi pojedine zidove svojom neljudskom snagom.

Postoji delovi igre gde vozite svemirski brod. Razvojni tim je hteo da nečim osveži igru u pojedinim momentima, ali meni ove sekvence nisu bile preterano interesantne

Grafički igra je izvanredna, planete i svemirski brodovi su odlično dizajnirani. Dijalozi između likova su zaista upečatljivi, što se može pripisati odličnim modelima i animacijama, ali i perfektnoj glasovnoj glumi. Postoji konstantna interakcija između likova, pa atmosfera nikada nije sterilna. Na PlayStation 5 konzoli igra sjajno radi, a DualSense kontroler pruža odličan doživljaj, naročito tokom borbi. S tehničke strane kvarili su mi doživljaj povremeni bagovi, neki od njih su bili stvarno iritantni, ali srećom zbog njih nisam gubio puno vremena. No, celokupno igra me je zaista oduševila i iznenadila i u pitanju je jedan od najboljih naslova koje sam igrao ove godine. U eri multiplayer igara retko se sreće neka ozbiljna singleplayer avantura, a Guardians of the Galaxy definitivno spada u tu odabranu grupu.

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs

Sistemska zahtevnost

Minimalna

CPU:AMD Ryzen™ 5 1400 / Intel® Core™ i5-4460
Grafička:NVIDIA® GeForce® GTX 1060 6GB / AMD Radeon™ RX 570
RAM:8 GB RAM
HDD:80 GB slobodnog prostora
OS:Windows® 10 64 bit Build 1903
DirectX:Verzija 12

Preporučena

CPU: AMD Ryzen™ 5 1600 / Intel® Core™ i7-4790
Grafička:NVIDIA® GeForce® GTX 1660 Super / AMD Radeon™ RX 590
RAM:16 GB RAM
HDD:80 GB slobodnog prostora
OS:Windows® 10 64 bit Build 1903
DirectX:Verzija 12
8.4
Pozitivno:
  • Odlična grafička prezentacija, zanimljivi i živopisni likovi
  • Dobre borbe koje vremenom postaju sve bolje
  • Solidna priča
Negativno:
  • Povremeni bagovi koji znaju da budu iritantni