GRID

Platforma: Google Stadia PC PlayStation 4 Xbox One
Datum izlaska:13. Sep. 2019
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:,
Endžin:
6.8

GRID (2019) predstavlja početak novog poglavlja kako za franšizu, tako i za razvojni tim Codemasters. Kada je izašao originalni GRID, pre nešto više od deset godina, ljubitelji trkačkih igara su ga posmatrali kao osveženje u žanru dominiranom od strane Gran Turismo, Forza i Need For Speed igara. Na nesreću Codemastersa, sada su okolnosti malo drugačije zato što postoji mnogo više trkačkih arkada i simulacija koje su veoma dobre i pružaju dosta sati zabave. Ovogodišnji GRID donosi određene novitete koji na papiru izgledaju interesantno, ali u realnosti je drugačija stiuacija…

Grid 1

Trkanje u GRID-u se odvija na trkačkim stazama zatvorenog tipa i ceo gejmplej je usmeren ka profesionalnom nadmetanju. Postoji nekoliko kategorija u kojima se igrači mogu takmičiti, a jedna od njih nosi ime Fernanda Alonsa, dvostrukog svetskog šampiona F1. Na jednoj od trka imate šansu da se takmičite sa botom koji nosi njegovo ime, ali daleko od toga da taj bot poseduje njegovo vozačko umeće. Moguće je podesiti težinu kompjuterski kontrolisanih protivnika, ali onda nastaje problem poznat u svetu trkačkih igara pod nazivom rubber-banding. To znači da ako ne dospete na prvo mesto u prve dve krivine, veoma je teško posle uhvatiti priključak, a ako uspete u tome, veoma je teško da će vas botovi prestići (osim ako ne pravite krupne greške).

Grid 2

Jedan od noviteta je upravo vezan za AI, a u pitanju je Nemesis sistem. Njegova funkcija je da suzbije vašu potrebu za bahatom vožnjom, jer ako udarate protivnike često, oni će imati tendenciju da se osvete tako što će se maksimalno truditi da vam zagorčaju život u toku trke. Nažalost, implementacija nemesis sistema nije dobro odrađena iz prostog razloga što je težina botova loše balansirana. Ako su botovi prelaki ovaj sistem nema nikakav uticaj jer su svi protivnici daleko iza vas, a u suprotnom će botovi svakako biti daleko ispred vas da bi ovaj sistem imao smisla. Još besmislenije je što je moguće pretvoriti vozača iz svog tima u nemesisa ako ga slučajno zakačite pri skretanju, pa će onda i on uzvraćati istom merom do kraja trke.

Grid 4

Vozača koji je u vašem timu možete birati sami u zavisnosti od toga koju kategoriju trka planirate da vozite, pošto svaki od njih ima specijalnost za određene tipove trka. Kupovina vozača se obavlja novcem zarađenim na trkama, ali ne možete uzeti bilo kog vozača ako nemate dovoljno nivoa da ga otključate. Nivoi se zarađuju u toku trke, ako vozite kako treba, ali nikada ne postoji obaveza da vozite na određeni način kako bi uzeli što više XP, već je akcenat na tome da pobeđujete trke. Svakako je mnogo bitniji novac koji omogućava i kupovinu automobila, a taj vozač i nije od neke pomoći osim što njegov plasman utiče na timsku poziciju na tabeli (što je takođe nebitno, jer je bitniji pojedinačni uspeh u trci).

Automobili bi trebali da budu osnovni deo svake trkačke igre, pa je samim tim poželjno imati ih što više u svom repertoaru. GRID je prilično ograničen u svojoj ponudi automobila, tako da je u svakoj kategoriji moguće birati između, otprilike, 11 vozila što daje ukupnu brojku od 69 automobila. U poređenju sa konkurentskim naslovima, ova brojka je baš mizerna. Raznovrsnost je izgleda najveća boljka GRID-a pošto ni trkačke staze nisu ostale imune na ovaj problem. Dobro osmišljene rute sa navijačima na svakom ćošku i komentatorima koji prate sve poteze ostaju u drugom planu kada vozite istu ili sličnu trku u drugačijoj kategoriji. Deluje prosto neverovatno da je iskusan razvojni tim poput Codemasters potpuno zapostavio ovako bitan detalj pri pravljenju igre.

Grid 7

Čudno je da se GRID smatra za trkačku arkadu pošto je vožnja izazovnija nego u ostalim predstavnicima ovog žanra. To je takođe detalj koji je krasio i prvi GRID u serijalu, samo što je sada osećaj drugačiji… Stiče se utisak da su sva kola teža u zadnjem delu i da je upravljanje većinom vozila veoma slično, nezavisno od njihove težine i vrste pogona. Postoji i tuning sistem gde je moguće podesiti određene parametre automobila, ali je u pitanju izuzetno primitivan sistem od pet stavki koje i ne utiču nešto preterano na vozilo. Uprkos tome, upravljanje kolima ima svoj određen šmek koji će verovatno stvoriti podelu među igračima. Jedni će reći da je u pitanju sistem koji je potrebno uvežbati i savladati, a drugi će reći da je sistem loš i da mu nije mesto u igri ovog tipa. Subjektivno sam bliži prvom stavu, ali sam prilično siguran da je originalni GRID imao bolje upravljanje.

Grid 3

Grafika potpomognuta Ego endžinom koji se nalazi u Dirt Rally i F1 igrama izgleda sasvim solidno za današnje standarde. Izgled vozila i oštećenja su verodostojno odrađeni i postoji dosta efekata i sitnih detalja koji dobro upotpunjuju grafički prikaz. Mišljenja sam da GRID jednostavno ne može da se poredi sa Forza Horizon 4 i Need For Speed: Heat koji definitivno postavljaju grafički standard u svetu trkačkih igara. Performanse su veoma dobre i na PC-ju i na PS4 tako da ne bi trebalo da bude problema sa pokretanjem ovog naslova na minimalnim i preporučenim konfiguracijama.

Grid 6

Kada se sve uzme u obzir, dolazi se do zaključka da je Codemasters pokušao da napravi jednu izazovnu trkačku arkadu sa protivnicima koji će vas terati da se trkate do svoje granice umeća. Nažalost, egzekucija je loša i samim tim stavlja novi GRID u nezavidan položaj koji je skoro nemoguće ispraviti. Nije sve katastrofalno loše i postoje određene stvari koje su ispravno odrađene, ali je nemoguće izbeći činjenicu da su konkurentski naslovi daleko zabavniji i da imaju mnogo više da ponude. Nadam se da će sledeći deo GRID-a, ako ga bude bilo uopšte, biti kvalitetnije odrađen i da će uspeti da stvori nešto unikatno i zabavno kao što je to učinio originalni GRID.

Autor teksta: Vladimir Živković

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs

Sistemska zahtevnost

Minimalna

CPU:Intel i3 2130 / AMD FX4300
Grafička:Nvidia GT 640 / AMD HD7750
RAM:8 GB
HDD:100 GB
OS:Windows 10 64-bit
DirectX:12

Preporučena

CPU:Intel i5 8600k / AMD Ryzen 5 2600x
Grafička:Nvidia GTX 1080 / AMD RX590
RAM:16 GB
HDD:100 GB
OS:Windows 10 64-bit
DirectX:12
6.8
Pozitivno:
  • Solidna grafika
  • Lepe trkačke staze
  • Publika i komentatori upotpunjuju atmosferu
  • Izazovno upravljanje vozilima
Negativno:
  • Loš AI
  • Mala raznovrsnost trkačkih staza i automobila
  • Nemesis sistem i članovi tima nemaju dovoljno bitnu ulogu
  • Ne postoji ništa što ističe ovu igru u odnosu na konkurenciju