Need for Speed: Heat

Platforma: PC PlayStation 4 Xbox One
Datum izlaska:08. Nov. 2019
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:,
7.8

Kada je reč o igrama gde se promovišu ulične arkadne trke, Need for Speed je neizbežna tema svake diskusije. Na serijalu je radilo mnoštvo timova, a rad na glavnim naslovima 2013. godine je preuzeo Ghost Games. Razvojni tim je pokušavao da na razne načine da pridobije publiku, ali njihov cilj da unaprede franšizu nije urodio plodom. U okviru najnovijeg naslova pod nazivom Heat, Ghost Games je probao da ispuni očekivanja verne publike i da serijal vrati na stare staze.

Prvi utisak koji se stiče jeste da je Ghost Games koristio Most Wanted i Underground 2 kao inspiraciju i orijentir kako bi igra trebalo da izgleda. Igraču je data sloboda da se kreće kroz otvoren i veoma veliki grad po imenu Palm City, a u njemu su dešavanja različita u zavisnosti od toga da li odaberete da vozite danju ili noću. Preko dana se u gradu odvijaju legalne trke, pa pretnja od policije ne postoji. Na par mesta ćete naći parkirana policijska kola, ali se niko neće uzbuditi jer vi tuda prolazite. Potpuno je suprotna situacija noću kada su trke zabranjene i tada policija hapsi svako sumnjivo lice za koje smatra da je učestvovalo u noćnim trkama.

Sistem nagrada je postavljen tako da igrač može da napreduje u dva pravca. Preko dana trke vam donose novac, dok preko noći osvajate reputaciju. Novac vam prvenstveno služi za kupovinu, unapređivanje i sređivanje vozila, ali može i da se iskoristi za neke manje bitne stvari, kao što je doterivanje izgleda vašeg vozača. Reputacija služi za napredak u nivoima, a svaki sledeći nivo otključava nove stvari za kupovinu, kao i nove aktivnosti za prelaženje.

Centralno mesto je garaža u kojoj možete da unapredite vaše vozilo prema ličnim preferencijama. Vozila se razlikuju po nameni, ali ih je moguće doterati da šljakaju u svakoj situaciji. Na vožnju utiče mnoštvo faktora među kojima su tip trke, vrsta podloge, kategorija automobila, kao i neki spoljni faktori, poput nemilosrdne policije. Postoji mnoštvo tipova trka, a na mapi su najzastupljenije standardne trke – obične i kružne. Na raspologanju su takođe i one fokusirane na driftovanje ili na postizanje što boljeg vremena. Kako igrač bude napredovao, otvaraće mu se sve više aktivnosti…

Jako bitna stavka tokom noći je heat level koji predstavlja stepen traženosti od strane policije. Svaku noć započinjete sa najnižim stepenom, a možete ga povećati jedino ukoliko se često suprostavljate policiji. Pojedine trke od vas zahtevaju da pre početka imate određeni heat level. Naravno, što je veći, to je bolje za vas, jer ćete dobiti i veću reputaciju ukoliko uspešno zavarate i pobegnete policiji. Što se tiče čuvara reda i zakona, oni su veoma agresivni i u pojedinim momentima ih je jako teško uništiti, naročito na većem heat levelu. Zato treba biti veoma pažljiv i ne treba previše rizikovati, jer ako vas uhvate nepovratno ćete izgubiti dobar deo reputacije i novca. Čini mi se da je u starijim NFS igrama bilo mnogo lakše izaći na kraj sa policijom, zato što je postojalo više načina da se unište policijska vozila, preko različitih zamki. Sada je glavni spas benzinska pumpa gde je tokom noći moguće vozilo popraviti tri puta.

Što se tiče priče, jako je iritantna, pogotovu na početku kada igrač želi da iskusi vožnju. Vremenom misije odlaze u drugi plan, pa vam se pruža veća sloboda za istraživanje i zezanje. Likovi su odvratno osmišljeni i predstavljeni, a reakcije su im histerične i smešne. Upravljanje vozilom je sjajno dočarano, pogotovu onda kada razvijete velike brzine. Takođe je interesantno i driftovanje, kao i nov način na koji se driftuje, a koji zahteva od igrača da u određenom momentu otpusti gas i da ga ponovo pritisne. Pošto je nov način veoma prost i jednostavan, lako i brzo ćete ovladati njime. Za one koji preferiraju klasičan način upravljanja, moguće je vratiti ovo podešavanje na standardno driftovanje uz pomoć kočnice.

Need for Speed: Heat grafički izgleda sjajno, teksture su poboljšanje u odnosu na prethodni deo, a naročito mi se sviđa vožnja noću, zbog prelepeg uličnog osvetljenja. Grad u kome se odvija radnja je inspirisan Majamijem i veoma lepo izgleda, ali je i poprilično prazan zbog toga što nema pešaka. Na ulicama se preko dana baš retko sreću vozila, pa je tada atmosfera veoma sterilna. Mnogi se žale da se kamera često trese, s čim ja nisam imao nikakav problem. Najviše mi je zasmetalo što ne mogu da protutnjim kroz mesto gde se nalazi trka i da onda prihvatim izazov. Umesto toga, igra od vas zahteva da se zaustavite na tačno obeleženom mestu gde se nalazi trka.

Dva glavna segmenta svake arkadne vožnje su jednostavna upravljanje i zabavno driftovanje. Ghost Games je oba segmenta podigao na viši nivo i tako utabao stazu za naredne delove. No, postoji još dosta sitnih problema koji kvare doživljaj i koje treba ispraviti, poput tanke i dosadne priče, napornih obračuna sa policijom i lošeg multiplejer mečmejkinga. U trenutku kada ovo pišem mikrotransakcije ne postoje, pa sav napredak zavisi isključivo od toga koliko se posvetite igranju, što je veoma pozitivna stvar!

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs

7.8
Pozitivno:
  • Luda i zabavna vožnja
  • Smena dana i noći
  • Odlična grafika
Negativno:
  • Dosadna priča
  • Naporni obračuni sa policijom
  • Loš multiplejer mečmejking
  • Uobičajen soundtrack