FIFA 20

Platforma: PC PlayStation 4 Xbox One
Datum izlaska:27. Sep. 2019
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:
Endžin:
7.1

U poslednjih par godina FIFA serijal nije dobio značajne izmene, što je prouzrokovalo veliko nezadovoljstvo kod publike. Svako novo izdanje je donosilo sitne dodatke, pa smo tako prošle godine dobili licencu za Ligu Šampiona, dok ove godine imamo priliku da zaigramo mali fudbal. Da li takvi noviteti uopšte mogu da opravdaju investiciju od 60 evra? Svako normalan bi rekao da nikako ne može, ali ipak iz nekog razloga većina igrača se opredeli baš za ovu igru…

Prošle godine FIFA je preuzela važnu licencu za Ligu Šampiona, a koja važi i u ovogodišnjem naslovu. Nažalost, Liga Šampiona je delimično okrnjena zbog nedostatka Crvene Zvezde i ruskog Zenita. Što se tiče ostalih licenci, FIFA serijal je i dalje dominantiji u odnosu na rivalski PES. Uvedene je Prva liga Rumunije, kao i fudbalski klub Al Ain iz Emirata, dok je izgubljen Juventus i sada se zove Piemonte Calcio. Što se tiče samog kluba, imena fudbalskih igrača su ista, dok su dresovi i grb promenjeni. Iako je bilo nagoveštaja da će biti dostupna srpska reprezentacija, to se na kraju nije obistinilo.

Što se tiče samog načina igranja, FIFA 20 nije doživela značajne promene, a razlog je jednostavan. Electronic Arts se vodi prostom logikom da ono što valja ne treba menjati, a sama popularnost igre to i dokazuje. Ultimate Team je ostao najigranija komponenta, a ujedno najveći prihod izdavaču, odnosno razvojnom timu. U njemu je cilj stvoriti snažan fudbalski tim, gde će vladati dobar odnos između igrača. Ukoliko igrači u vaš tim dolaze iz slične lige ili iz istog kluba, onda će veza između njih biti jača. Takođe bitno je i koje su nacionalnosti, pa tako ako pravite tim onda morate i o tome da vodite i o tome računa.

Za sastavljanje jedne jake ekipe potrebno je dosta in-game novca, a moguće ga je nabaviti igranjem protiv drugih igrača ili uplaćivanjem pravog novca. Mikrotransakcije su odavno postale sastavni deo igre, a uglavnom su vezane za Ultimate Team. Organizacija tima, dovođenje pojačanja, kupovina raznoraznih dodataka je jako zabavna navlakuša. PES nikako ne uspeva da progura svoj MyClub mod, koji je pandam Ultimate Teamu, a neki od razloga su spora konekcija i ružni meniji, kao i nedostatak potrebnih licenci.

Za one koji su raspoloženi za klasične modove, gde ne treba da se ulaže vreme i novac, postoji standardni Kick Off za igranje protiv kompjutera ili prijatelja. Kick Off je jako interesatan jer poseduje pored igranja standardnih mečeva i mečeve sa izmenjenim pravilima, poput toga da van šesneasterca gol važi kao dva ili da je pobednik onaj koji prvi postigne gol. Što se tiče igranja na internetu, Online Divizije su dobra stvar jer vam omogućavaju da brzo uđete u meč i da se tako takmičite za što bolji rang. Princip je veoma jednostavan – na vama je da odaberete klub, a igra vam sama pronalazi rivala u odnosu na vaš onlajn rejting i izabrani klub. Pošto se radi o divizijama, u početku krećete iz najgore, a da biste dalje napredovali potrebno je da u određenom broju mečeva ostvarite određeni broj bodova.

Najveći novitet u FIFA 20 je VOLTA mod koji omogućava igračima da po prvi put zaigraju mali fudbal. Moguće ga je pikati u različitim varijantama, 3 na 3, 4 na 4 i 5 na 5, a pravila su različita u zavisnosti na kakvom se terenu igra. Ako ste u sali, onda je u pitanju futsal, gde vladaju jedna pravila, dok na uličnom terenu vladaju druga. VOLTA ne predstavlja vaskrsnuće starih FIFA Street naslova. Ne beleže vam se nikakvi poeni za izvođenje kul poteza i trikova, niti ste u stanju da ševate protivnike na ludačke načine. No to ne znači da VOLTA nije interesantna. Naprotiv veoma je zabavna jer pruža drugačiji tip igranja u odnosu na klasični fudbal, kao i veću slobodu za eksperimentisanje sa različitim driblinzima.

Najveći problem FIFA serijala je u tome što se već dugi niz godina ne vidi vizuelni napredak. Fudbaleri ne izgledaju toliko impresivno, niti se vide značajna poboljšanja kada je reč o njihovom kretanju po terenu. Sledeći naslov će definitivno morati da pređe na novi endžin jer je očigledno iz ovog izvučen maksimum. Ukoliko volite Ultimate Team ili vas vuče nostalgija za uličnim fudbalom, onda treba da pazarite FIFA 20. U suprotnom, prošlogodišnji naslov nudi maltene identično iskustvo, pa ne vredi nabavljati ovogodišnje izdanje, barem ne do pojave nekog sniženja.

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs

7.1
Pozitivno:
  • Novi VOLTA mod
  • Brzo konektovanje na mečeve
  • Fantastična atmosfera na tribinama
Negativno:
  • Igra grafički ne napreduje od FIFA 17
  • Prevelika cena
  • Nedostatak Crvene Zvezde i ruskog Zenita