F1 2021

Platforma: PC PlayStation 4 PlayStation 5 Xbox One Xbox Series X
Datum izlaska:16. Jul. 2021
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:, ,
Endžin:
8.4

Prošlogodišnja sezona Formule 1 je bila jedna od dosadnijih u skorijoj istoriji, ali srećom po gejmere F1 2020 je po mnogima bila najbolja iteracija F1 video igre do sad. Nakon visoko postavljenih standarda teško je podići lestvicu kvaliteta još dalje, pa je razvojni proces ovog naslova sigurno namučio studio Codemasters i njihove nove gazde iz sportskog ogranka renomiranog studija Electronic Arts.

Uticaj novog vlasništva je zasigurno odredio da će F1 2021, po uzoru na ostale igre iz EA Sports asortimana, posedovati story mode koji su nazvali Braking Point. Codemasters se solidno snašao u implementiranju ovog režima, iako se ne mogu pohvaliti naročito dubokom pričom i detaljnim razvojem likova. Kampanja ima veoma kratko trajanje (3-6 sati) i jednostavno neće ostaviti igračima neki dublji trag u sećanju zbog prethodno navedenih problema. No, smatram da je Braking Point solidno odrađen ako uzmemo u obzir da je ovo prvi pokušaj Codemastersa da napravi ovakav tip sadržaja.

Devon Butler (glavni zloća), Aiden Jackson (mlada zvezda u usponu), Casper Akkerman (čiča koji zna znanje)

Što se tiče ostalih dostupnih režima, Codemasters je nastavio da dominira po ovom pitanju u segmentu trkačkih igara. Ne samo da postoji i splitscreen režim, već je uveden i online/LAN režim karijere za dva igrača – tako da je moguće igrati celu sezonu trka sa prijateljem u istom timu ili u suparničkim ekipama. Čak je i MyTeam režim doživeo određena unapređenja, tj. dodatno je uprošćeno unapređivanje bolida, redizajnirani su treninzi i skupljanje development poena, a povremeno je moguće donositi odluke za dešavanja unutar tima koje će pozitivno ili negativno uticati na drugog vozača ili na razvojna odeljenja. Svakako, Codemasters je postavio zlatni standard po pitanju dostupnih režima u trkačkim igrama, a konkurencija nije na vidiku.

Svako odeljenje ima nekoliko segmenta u okviru kojih je moguće izvršiti unapređenja

Šteta je što su uklonjeni retro bolidi iz 80-ih i 90-ih godina, pogotovo kada je odlučeno da vlasnici deluks izdanja imaju pristup legendama F1 u MyTeam režimu. Sama činjenica da su legende ovog sporta zaključane iza skuplje edicije je veoma degutantna, a uklanjanje nečega što je već bilo dostupno stavlja mrlju na sve moje hvalospeve o dostupnim režimima. Smatram da je studio Codemasters mogao mnogo pametnije da iskoristi retro bolide iz prošlogodišnje igre, možda čak da napravi neku vrstu kampanje gde bi rekreirali neke od legendarnih trka iz ranijih sezona.

Nadam se da će u sledećoj igri bolje upotrebiti legendarne vozače

Gejmplej iz prošlogodišnje igre nije pretrpeo veće promene i ostao je kvalitetan. Najveće izmene su pratile regulacije iz stvarnosti tako da je aerodinamičko prijanjanje umanjeno, ali je zato ponašanje guma redizajnirano pa je za nijansu teže pogrešiti pri dodavanju gasa što je i realističnije u odnosu na F1 2020. Ivičnjaci su ubojitiji nego ikad, tako da je neke staze potrebno naučiti iznova kako bi izbegli bespotrebne sudare. Oštećenja bolida su doživela sitan pomak, pa je sad moguće oštetiti pod sa strane bolida, ali osim toga nema značajnih vizuelnih unapređenja. U beta verziji igre su bile prisutne nove animacije za probušene pneumatike koje sam za sad jedino video u Braking Point režimu. Isto tako su u beti bila prisutna oštećenja zadnjeg kraja bolida, ali u finalnoj verziji igre je to izuzetno teško izvesti, tako da je generalno neprimetno poboljšanje u tom segmentu. Vredi istaći da je i veštačka inteligencija protivnika dobila unapređenja, tako da će sad za nijansu agresivnije braniti poziciju, ali i češće praviti greške, tako da njihovo prirodnije ponašanje doprinosi realizmu.

Kao što možete videti, uz pneumatik su još stradali samo prednje krilo i možda pod sa strane, dok su nos, šasija i zadnji kraj gotovo netaknuti.

Ovogodišnji raspored F1 trka povremeno doživaljava promene zbog različitih politika u vezi sa pandemijom virusa COVID-19, ali ostaje nejasno zbog čega su izostale neke staze koje su čak bile na kalendaru i prošle godine. Pre svega mislim na Imolu i Portimao, ali isto tako i Istanbul Park koji je vraćen na kalendar, kao i novu planiranu uličnu trku u Saudijskoj Arabiji. Najavljeno je da će Imola, Portimao i Saudijska Arabija biti naknadno ubačene, ali je čudno da zvanična F1 igra nema sve staze ubačene od samog datuma izlaska.

Grafički segment je takođe dobio sitna unapređenja pa je ubačena bolja podrška za raytracing, koji u ovom naslovu nije naročito spektakularan ni po izgledu ni po performansama. F1 2021 je u potpunosti prešao na DirectX 12, pa pored raytracinga imamo podršku i za Nvidia DLSS koji u ovom naslovu poboljšava performanse, ali negativno utiče na kvalitet grafike zbog pojave ghostinga, tj. ostavlja bleđu sliku objekta iza njega pri brzom kretanju. Primetio sam da najveći kvalitet detalja (bez raytracinga) iziskuje jači hardver nego F1 2020, a razlika u kvalitetu grafike nije naročito primetna između High i Ultra podešavanja.

Količina podešavanja je izvanredna!

F1 2021 možete kupiti po ceni od 60 evra, dok je za deluks izdanje potrebno doplatiti još 15 evra. Igra mi je ostavila standardno dobar utisak koji je na nivou prošlogodišnjeg izdanja, ali ne mogu da razumem neke poteze koje je Codemasters povukao ove godine. F1 2021 po gejmpleju, pa i grafici predstavlja jednu od najboljih trkačkih igara trenutno dostupnih na tržištu, pa je šteta da Codemasters pravi određene kompromise po pitanju dostupnog sadržaja, pogotovo kada su neke stvari bile prisutne u prošlogodišnjoj igri i sumnjam da je bio problem samo preneti postojeće i u F1 2021. Iako se u gejmplej segmentu poboljšanja kreću u dobrom smeru, F1 2021 će dobiti za nijansu slabiju ocenu od F1 2020 samo zbog nelogičnih poteza koji očigledno služe za uvećavanje profita. Ako ove negativnosti ostavimo po strani, svaki ljubitelj F1 (pa i trkačkih igara) mora posedovati ovu igru u svojoj kolekciji.

Autor teksta: Vladimir Živković

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs

Sistemska zahtevnost

Minimalna

CPU:Intel Core i3-2130 ili AMD FX 4300
Grafička:NVIDIA GTX 950 ili AMD R9 280
RAM:8 GB
HDD:80 GB
OS:Windows 10 64-bit (verzija 1709)
DirectX:12

Preporučena

CPU:Intel Core i5 9600K ili AMD Ryzen 5 2600X
Grafička:GeForce RTX 3070 ili Radeon RX 6800 (za raytracing)
RAM:16 GB
HDD:80 GB
OS:Windows 10 64-bit (verzija 2004)
DirectX:12
8.4
Pozitivno:
  • Poboljšano ponašanje guma
  • Pregledniji interfejs
  • Unapređena veštačka inteligencija protivnika
  • Standardno dobar doživljaj trkanja
  • Režim karijere je dostupan i za dva igrača
Negativno:
  • Legendarni vozači isključivo dostupni u deluks ediciji
  • Nedostatak staza koje su na zvaničnom kalendaru (biće ubačene uskoro)
  • Fizička oštećenja bolida su lošija u odnosu na beta verziju igre
  • Uklanjanje retro bolida iz 80-ih i 90-ih