F1 2020

Platforma: Google Stadia PC PlayStation 4 Xbox One
Datum izlaska:07. Jul. 2020
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:, ,
Endžin:
8.6

Pandemija korona virusa je značajno pogodila svet automobilizma, pa je zbog toga i prvenstvo Formule 1 moralo da bude odloženo dok se ne steknu uslovi za bezbedno održavanje događaja. To je takođe uticalo da se broj prvenstvenih trka smanji sa uobičajenih 21 na, za sada potvrđenih, 10. Srećom po gejmere i ljubitelje ovog moto-sporta, F1 2020 je tu da popuni prazninu uz sve licencirane staze, pa čak i one koje se ove godine neće naći na rasporedu.

Kao i većina sportskih igara koje izlaze na godišnjem nivou, razvojni tim ima izuzetno malo vremena da uvede neke značajnije promene u odnosu na prethodnika. F1 2020 je zadržao okosnicu prošlogodišnjeg izdanja i uveo nekoliko novih promena, a to su novi MyTeam i Splitscreen režimi. MyTeam je, zapravo, prošireniji režim karijere u kojem je moguće napraviti sopstveni tim, unajmljivati vozače i unapređivati svoj bolid sa ciljem da postanete najbolji tim u prvenstvu. Za one koji preferiraju manje menadžmenta tu je i dalje klasična karijera u kojoj možete da počnete iz F2 kategorije, a zatim na osnovu uspeha vas uzima jedan od postojećih F1 timova. Što se tiče splitscreen režima, on predstavlja pravo osveženje pošto je sve ređa pojava da trkačke igre poseduju ovaj način igranja. Prisustvo splitscreen u naslovu poput F1 2020 može samo pozitivno da utiče na ostale razvojne timove i nadam se da će ovo biti početak trenda.

F1 2020 R&D

Unapređivanje bolida se deli na 4 kategorije

Iskustvo koje F1 2020 daje igraču je izuzetno autentično pravoj atmosferi ako izuzmemo korona virus. U stvarnosti su trenutno na snazi mere socijalnog distanciranja koje zahtevaju od vozača i članova timova da konstantno nose maske, a prisustvo publike je zabranjeno. Codemasters je odlučio da izostavi ovakve stvari jer je to samo dodatan utrošak vremena na jednu prolaznu situaciju. Sve u igri je potčinjeno da igrača natera da se oseća kao pravi vozač koji mora odgovorno da se ponaša na stazi i da nakon svake trke daje izjave za medije. Izgledi bolida su mahom autentični, izuzev Mercedesa koji je promenio boju u poslednjem trenutku, kao i staze na kojima se trkate. Takođe, prisutni su i svi aktuelni vozači iz prvenstva, a jedina stvar koja za sada nije ažurirana je snaga motora. Ferrari je izuzetno slab u stvarnosti trenutno, a u igri poseduje najjači motor. Doduše, ne sumnjam da će razvojni tim ispraviti ovu grešku u nekoj narednoj zakrpi.

F1 2020 Mclaren Honda

Dostupni su i stariji bolidi, ali samo u okviru invitational događaja ili Grand Prix moda

Ponašanje automobila se ne može okarakterisati kao izrazito arkadno, a ni kao simulacija. Codemasters je pronašao skoro perfektan balans između arkade i simulacije tako da je F1 2020 potpuno pristupačan i za početnike i za profesionalce. Ljubitelji čistih trkačkih simulacija će biti pomalo razočarani ponašanjem guma, pošto pri proklizavanju se ponašaju izuzetno klizavije nego što je to slučaj u simulacijama i realnosti. Doduše, nije sve tako crno jer temperature i pritisak guma imaju veliki uticaj na ponašanje bolida, kao i podešavanja vezana za aerodinamiku, amortizere itd. S druge strane, ako ne želite uopšte da se bavite ovako detaljnim podešavanjem i želite arkadniji pristup, tu je dosta opcija poput pomoći pri dodavanju gasa/kočenju, pa čak i skretanju. Prosto je neverovatno koliko široku publiku je Codemasters uspeo da obuhvati i da kroz razna podešavanja da igračima potpunu slobodu da nameste igru kako im odgovara.

F1 2020 settings

Veštačka inteligencija je često slaba tačka trkačkih igara, ali u F1 2020 to nije slučaj. Osim što je moguće relativno precizno podesiti težinu koja vam odgovara, kompjuterski kontrolisani protivnici se ponašaju izuzetno realistično. Rubberbanding je neprimetan, a zbog toga će protivnici braniti svoju poziciju i napadati skoro poput pravog igrača (ako su podešeni na jači nivo težine). Na slabijim nivoima težine, ništa od ovoga nije preterano bitno pošto protivnike nećete moći da vidite ni u ogledalima. Svakako, veštačka inteligencija je za svaku pohvalu i postavlja standard za ostale igre iz ovog žanra.

F1 2020 gameplay

Grafika izgleda skoro identično kao i u F1 2019 uz dodatak nekoliko Nvidia tehnologija poput raytracing i DLSS, koji ne prave neku preteranu razliku u ovom slučaju. Najveća mana je što su oštećenja prilično konzervativna, tako da ako se zakucate u zid biće daleko manje oštećenja nego što bi to bio slučaj u realnosti. Dobra vest je da je optimizacija, kao i prošle godine, na odličnom nivou, sistemski zahtevi su razumni, a jake konfiguracije će biti iskorišćene do maksimuma.

F1 2020 Podium

Podijum bez korone!

F1 2020 se može nabaviti po ceni od 55 evra što je standardno za sportske igre koje izlaze na godišnjem nivou. Bez dileme se može reći da je F1 2020 jedna od najboljih igara iz F1 franšize do sada, a uz to i jedna od najboljih trkačkih igara koja je trenutno dostupna na tržištu. Pitanje je samo koliko je zdravo po serijal da nastavci izlaze na godišnjem nivou, pošto se na taj način smanjuje dostupno vreme za veće promene. Trenutno postoji jedna prilično zdrava osnova, a uz nekoliko većih promena (poput realističnijeg ponašanja guma ili realističnijih oštećenja), razvojni tim ima priliku da digne ovaj serijal na još veći nivo. Sve sportske igre stagniraju u nekom trenutku, ali se nadam da će Codemasters prepoznati pravi trenutak kada će pristup razvoju igre morati da se promeni kako ne bi došlo do gubitka interesa od strane igrača.

Autor teksta: Vladimir Živković

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs

Sistemska zahtevnost

Minimalna

CPU:Intel Core i3 2130 / AMD FX 4300
Grafička:NVIDIA GT 640 / AMD HD 7750
RAM:8 GB
HDD:80 GB
OS:Windows 10 64-bit
DirectX:11

Preporučena

CPU:Intel Core i5 9600K / AMD Ryzen 5 2600X
Grafička:NVIDIA GTX 1660 Ti / AMD RX 590
RAM:16 GB
HDD:80 GB
OS:Windows 10 64-bit
DirectX:12
8.6
Pozitivno:
  • Veliki izbor dostupnih režima
  • Trkanje prilagodljivo početnicima i profesionalcima
  • Autentična F1 atmosfera (bez korone)
  • Solidna grafika
  • Prilično dobra veštačka inteligencija protivnika
Negativno:
  • Nedovoljno velikih poboljšanja u odnosu na prethodno izdanje
  • Oštećenja na bolidima nisu dovoljno detaljno prikazana