Darwin Project

Platforma: PC
Datum izlaska:09. Mar. 2018
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:, , ,
Endžin:
7.5

Ono što igrači žele da dobiju od jedne multiplayer igre jeste adrenalin, a upravo taj doživljaj najčešće nudi battle royal. U poslednje vreme razvojni timovi su shvatili važnost ovog žanra i krenuli u razvoj tog tipa igara. Naravno, ta gomila igara na kojoj se radilo i trenutno se radi je u najvećem broju slučajeva škart, ali naiđe se ponekad i na neki kvalitetan naslov, a upravo u tu grupu kvalitetnih naslova se svrstava i Darwin Project. Igra je, za razliku od mega popularnog Fornitea, fokusirana na znatno manji broj igrača, a ono po čemu je posebna jeste koncept režisera i igrača, što doprinosi napetosti i uzbudljivosti. Pored toga, Darwin Project se ističe i po prijatnoj grafici u stilu crtaća, kao i po kvalitetnoj glasovnoj glumi i muzici, što takođe atmosferu čini interesantnom.

Darwin Project je koncipiran tako da se trenutno sastoji od tri moda – solo i duo režim i moda za režiranje. U prva dva moda, igra vam pronalazi server i protivnike (i saigrača ukoliko se radi o duo režimu), a maksimalan broj igrača je deset. Partija se sve vreme odvija na jednoj snežnoj mapi srednje veličine, sastavljene iz 7 manjih oblasti. Svaka oblast je prepuna materijala koji služe za pravljenje različitih vrsta oružja i pomagala. Postoje dva osnovna oružja sa kojima se počinje svaki meč koja vam služe za borbu, a to su sekira i luk i strela. Sistem pravljenja (kraftovanja) je jednostavan jer je za pravljenje potrebno da se poseduje neki od tri osnovna materijala – koža, drvo i/ili elektronika. U zavisnosti od ličnih preferncija, pa i same situacije, odlučujete se šta ćete praviti. Pošto je u pitanju zimska mapa, morate da pazite na telesnu temperaturu, pa dakle ako vam je ona opala, prvo što ćete napraviti svakako nije zamka za neprijatelja, već logorska vatra. Naravno, dok se vi grejete kod logorske vatre, drugi igrači će to lako primetiti i znaće gde ste trenutno locirani, što bez sumnje nije povoljno po vas. Jedna od opcija vam je da hvatate paljbu odatle, ali iza vas će ostati vaši otisci u snegu, pa je možda sada ipak bolje da napravite zamku za neprijatelja. To je jedan kratak pregled kako se odvija sam tok partije, a kao što može da se primeti postoji mnoštvo različitih opcija pred igračima, što zahteva brzo razmišljanje i veštinu.

Pored svega toga, mapa nije mirna, a tih sedam oblasti, jedna po jedna, počinju da se zatvaraju. U celu tu zbrku se ubacuje i treći mod – mod za režiranje. Pored 10 igrača koji se bore do poslednjeg, obično se javi i 11. koji režira kako će se zapravo odvijati meč. On može da pomaže ili da odmaže igračima, tako što će zatvoriti zonu ili postaviti gravitaciju. Sistem ograničava režisera na broj mogućih promena, što je dobro jer ne postoji prostor za zloupotrebu ili maltretiranje jednog specifičnog igrača. Režiser unosi nepredvidiv tok igranja, pa samim tim i uzbudljiviju završnicu, za razliku od partija u kojima se režiser ne pojavljuje. Da se ne bi ovaj tekst pretvorio u roman, ostaću nedorečen i neću ispričati ni deset posto onoga što nudi ova igra, ali zato ću se fokusirati na neke probleme koje sam uočio, a koji mogu da budu od presudne važnosti za njen dalji razvoj.

Prvi i osnovni problem Darwin Projecta je u tome što je igra u Early Access fazi na Steam platformi, a složićete se to je ono što većina igrača zaista mrzi. Early Access naslovi obično budu onakvki kakvi se prvi put pojave na Steamu – nedovršeni. Setimo se samo slučaja igre DayZ i hiljade razočaranih igrača koji nisu dobili finalnu igru. Ono što Darwin Project trenutno nudi je kvalitetno i u to ne treba da sumnjate, ali se lično plašim da postoji mogućnost da razvojni tim prekine sa daljim radom jer dok ovo pišem trenutno ovu igru igra manje od hiljadu igrača, što je zaista tužno s obzirom kakve sve igre imaju po desetine, pa i stotine hiljada aktivnih igrača u toku dana. Ukoliko bi studio zadužen za igru obustavio dalji rad i pored toga što se radi o izuzetnoj igri, sadržaj bi postao bajat i dosadan posle mesec dana jer je battle royale tip igara koji zahteva kontinuirane izmene. No, dobro ovo je potencijalni problem igre, a šta su stvari problemi. Ono što je meni zapalo za oko jeste malo nepregledan interefejs (ne postoji TAB dugme za pregled osnovnih indikatora), kao i loš sistem komunikacije sa saigračima koji se ogleda u nemogućnosti da se označi saigraču gde treba ići i šta treba raditi. Takođe zbog male baze aktivnih igrača, čekanje na meč dugo traje, što ume da bude iritantno, ali makar postoji lobby u kome može da se vežba gađanje strelom i udaranje sekirom. Što se tiče celokupne prezentacije igra izgleda dobro, a i lepo radi preko Unreal Engine 4. Manjak grafičkih opcija za podešavanje i nepregledne liste za statistiku i rangiranje su jedne od stvari koje igru čine nedovršenom.

I pored toga što sam se u ovom opisu fokusirao prvenstveno na loše stvari, igra ima procentualno mnogo više dobrih. Za razliku od većine igara ovog tipa, Darwin Project je zanimljiv i originalan. Postoji bezbroj mogućnosti i različitih opcija, što svaku partiju čini drugačijom. Takođe ceo koncept je uzbudljiv i donosi veliku dozu adrenalina, naročito pred samu završnicu, kada se borba seli u poslednju zonu. Igra je na zanimljiv način povezana sa platformom Twitch, što omogućava ljudima koji gledaju meč budu u interakciji sa igračima. Jedna od najzanimljivih stvari je ta što ako igrate duo mečeve, igrač koji umre može i dalje da pomaže svom saigraču, tako što će skupljati predmete koje su ostavili protivnici i time ih obeležavati za kratko. Darwin Project je dostupan isključivo na Steam platformi, po ceni od 15 evra, što je još jedan od velikih pluseva za ovu igru.

Autor teksta: Filip Kojić

Sistemska zahtevnost

Minimalna

CPU:Dual Core 2.4Ghz+
Grafička:GTX 750, GTX 660
RAM:4 GB
HDD:6 GB
OS:Windows 7 ili noviji
DirectX:Verzija 10

Preporučena

CPU:Quad Core 2.4Ghz+
Grafička:GTX 970, GTX 1060
RAM:8 GB
HDD:6 GB
OS:Windows 7 ili noviji
DirectX:Verzija 11
7.5
Pozitivno:
  • Lepa i prijatna grafika
  • Mnoštvo različitih mogućnosti za formiranje specifičnog načina igranja
  • Dobra glasovna gluma i muzika
  • Niska cena
  • Originalnost
Negativno:
  • Early Access naslov
  • Nepregledan in-game interfejs
  • Loš sistem komunikacije sa saigračem
  • Siromašne opcije za grafičko podešavanje