Control

Platforma: PC PlayStation 4 Xbox One
Datum izlaska:27. Aug. 2019
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:,
Endžin:
7.7

Gejming industrija je od svog postojanja uvek težila ka stvaranju jedinstvenih igara koje će ostaviti jak utisak na igrače. Ipak, cena tog napretka je prezasićenje tržišta, tako da je veoma čest slučaj da nailazimo na veoma slične naslove. Studio Remedy već godinama unazad pokušava da svaki njihov projekat bude veoma lako prepoznatljiv zbog specifičnih mehanika koje je moguće koristiti tokom igranja. Na listu njihovih igara koje poštuju prethodno pravilo (Max Payne, Alan Wake i Quantum Break) možemo pridodati i Control, njihovo najnovije ostvarenje koje je možda i najuvrnutije do sad.

Control 1

Zgrada menja svoj izgled povremeno…

Sve što znate pri započinjanju igre je da ste u ulozi devojke po imenu Jesse Faden koja se odjednom našla u nekoj zgradi u potrazi za svojim bratom i naizgled često priča sama sa sobom. Vremenom se klupko odmotava i saznajete da se nalazite u The Oldest House, zgradi u kojoj se dešavaju čudne stvari i u kojoj se nalaze objekti moći sa veoma čudnim sposobnostima. U trenutku kada pronalazite direktora ove organizacije, on izvršava samoubistvo iz nepoznatih razloga i dodirivanjem pištolja kojim se ubio, oružje se povezuje sa vama i dodeljuje vam ulogu novog direktora. Dok traži svog brata, Jesse mora da se suočava sa Hiss – nepoznatom silom koja je pretvorila u zombije dobar deo zaposlenih u The Oldest House. Uz to se mora izboriti i sa zadacima koje joj daju ostali zaposleni, a koji se uglavnom svode na ubijanje Hiss vojnika, čišćenje control pointa i smirivanje zaposednutih objekata moći. Cela poenta ovog naslova je razotkrivanje misterije koja ima dosta pitanja, a malo odgovora.

Control 2

Jesse kao direktor dobija nove sposobnosti koje se otključavaju u toku prelaženja igre, tako da ona može da: baca predmete i protivnike, brzo izbegava projektile, stvara štit od okolnih predmeta, kontroliše volju protivnika i da levitira. Sve spomenute supermoći su solidno odrađene i stvarno čine ovaj naslov veoma posebnim pogotovo jer su veoma efektivne u tamanjenju protivničkih vojnika. Šteta je što korišćenje pištolja nije ni upola zanimljivo, a ni efektivno… Postoji 5 različitih pištolja od kojih su korisna samo 2-3 u zavisnosti od situacije, ali i pored unapređenja koja bi trebalo da ih učine efikasnijim, jednostavno ne nanose dovoljno štete protivnicima. Protivnici imaju svoje slabe tačke (generalno glava), ali iako ih perfektno naciljate metak kao da ne završi tamo gde bi trebao. Treba istaći da je veštačka inteligencija koja kontroliše protivnike veoma primitivna i da zbog toga čak i neki od boss fightova ispaštaju. Tako se samo stavlja dodatni teret na ceo sistem borbe koji nije baš najsrećnije odrađen.

Control 3

Jesse, molim te pomeri glavu malo ulevo, ne vidim gde pucam…

Jedna od bitnih stavki koja čini ovaj naslov unikatnim su kolekcionarske stvari koje je moguće naći na raznim mestima u The Oldest House. Uglavnom su u pitanju razne prepiske između zaposlenih ili dokumenti koje bliže objašnjavaju ponašanje objekata moći ili protivnika. Ipak, najviše se ističu video zapisi u kojima se većinom nalazi Casper Darling, glavni naučnik u zgradi. Ti klipovi su posebni zbog toga što se u njima pojavljuju pravi glumci, a ne adaptacije njihovih likova i na taj način gledanjem ovih videa dobijate jedan zanimljiv vid razonode putem kojeg možete da saznate nešto novo vezano za istorijat zgrade ili određene pojave. Ipak, ovaj segment je stavljen u drugi plan zbog loše napravljenog ponašanja protivnika. Kako prolazite kroz razna mesta u zgradi nailazite na control pointe koji omogućavaju teleportovanje na druga mesta i takođe označavaju mesto koje je očišćeno od Hiss. Zapravo, tako bi u teoriji trebale da funkcionišu kontrolne tačke dok se u praksi dešava da se stvara nekoliko talasa protivnika i pored toga što ste zonu očistili. To čini vraćanje nazad po kolekcionarske stvari izuzetno frustrirajućim iako su one jedan od ključnih sastojaka koji ovaj naslov čine vrednim pažnje.

Control 4

Casper Darling na velikom filmskom platnu. Dajte ovom čoveku Oskara!

Grafika je jedna od jačih strana ovog naslova, a vredi istaći da postoji podrška za ray tracing tehnologiju. Implementacija ove tehnologije je na veoma zavidnom nivou, ali ostaje utisak kao da je klasična verzija igre namerno osiromašena (manjkom skoro bilo kakvih reflekcija) kako bi se što bolje istakla prednost ray tracinga. Nažalost, u igri je prisutan solidan broj bagova koji su primetni i negativno utiču na gejmplej, a neki od njih utiču na performanse. Osim što je za ray tracing na medium podešavanju potrebna bar RTX 2070 kartica za 60 FPS na 1080p rezoluciji i bez ray tracing su veoma često prisutna mala seckanja koja se ne mogu objasniti naglim padom FPS. Postoje neka nezvanična rešenja na internetu, ali ona podrazumevaju isključivanje određenih sistemskih zaštita ugrađenih u Windows 10. Ipak, ne dozvolite da vas ovi problemi obeshrabre pošto razvojni tim uveliko radi na poboljšanju performansi i peglanju bagova.

Ray tracing tehnologija omogućava neverovatne reflekcije ako imate dovoljno jak računar.

Control je dostupan po ceni od 60 evra na sve tri platforme, a na PC se prodaje ekskluzivno na Epic Games Store što će naljutiti one koji preferiraju Steam prodavnicu. Ako posmatramo samo cenu, ona je standardna kao i za sve AAA naslove, ali je možda isplativije sačekati popust i dati vremena razvojnom timu da popravi neke od bagova. Trajanje kampanje je 11-15 sati na šta nemam puno zamerki, pogotovo jer je u pitanju igra koja se dosta oslanja na svoj način pripovedanja. Ipak, ostaje žal za onim što je Control mogao da bude, a šta zapravo jeste. Nekoliko interesantnih zamisli je ostalo u drugom planu zbog par loših odluka pri dizajniranju ovog naslova. Doduše, mišljenja sam da svako treba da proba igre studija Remedy, uključujući i Control, pošto se po idejama stvarno ističu u odnosu na ostatak industrije.

Autor teksta: Vladimir Živković

Sistemska zahtevnost

Minimalna

CPU:Intel Core i5-4690 / AMD FX 4350
Grafička:NVIDIA GeForce GTX 780 / AMD Radeon R9 280X
RAM:8 GB
HDD:30 GB
OS:Windows 7 64-bit
DirectX:11

Preporučena

CPU:Intel Core i5-7600K / AMD Ryzen 5 1600X
Grafička:NVIDIA GeForce GTX 1660 (RTX 2060 za ray tracing) / AMD Radeon RX 580
RAM:16 GB
HDD:30 GB
OS:Windows 10 64-bit
DirectX:11/12
7.7
Pozitivno:
  • Odlična grafika
  • Odlično odglumljeni likovi i solidna priča
  • Kolekcionarske stvari izvanredno upotpunjuju priču
  • Superherojske sposobnosti
Negativno:
  • Problematična optimizacija i bagovi (na svim platformama)
  • Mali izbor oružja i nezadovoljavajuće korišćenje istih
  • Priglupi kompjuterski kontrolisani protivnici