Call of Duty: Black Ops Cold War

Platforma: PC PlayStation 4 PlayStation 5 Xbox One Xbox Series X
Datum izlaska:13. Nov. 2020
Izdavač:
Razvojni tim:,
Žanr:
Endžin:
8.4

Prošlog meseca imali smo prilike da testiramo multiplayer betu za Call of Duty: Black Ops Cold War. Stvari se nisu mnogo promenile izlaskom igre – dodatne mape su ubačene i izvršene su pojedine izmene po pitanju oružja, ali u osnovi režim je ostao nepromenjen. Zbog toga ću se u ovoj recenziji fokusirati na singleplayer kampanju, sa kratkim osvrtom na zombie mod, pošto ta dva segmenta nismo imali prilike da isprobamo u beta fazi.

Kao i većina Call of Duty naslova, kampanja se tiče standardnog sukoba Rusa i Amerikanaca. Dešavanja su smeštena za vreme Hladnog rata, a u konfliktu velikih sila umešana je i jedna jako uticajna osoba. Svi znaju da je osujetio mnoge planove Amerikanaca širom sveta, kao i da je potekao iz Sovjetskog Saveza. Vremenom se toliko osilio i osnažio da je postao novi faktor, treći igrač u sukobu velikih. Ko je on, za koga radi, da li uopšte postoji – sve su to pitanja na koja američki establišment traži odgovor od vas. U potrazi za njim borićete se širom sveta, od aerodroma kod Trabzona u Turskoj, preko Kube i Vijetnama, pa sve do srca Sovjetskog Saveza.

Call of Duty je uvek znao da dešavanja učini uzbudljivim, tako što u atmosferu upumpa jake eksplozije i silne udare. Kod ove igre ne postoji statičnost i jednoličnost – svaka scena je dinamična, prepuna destrukcije i razaranja. Pravi filmski blokbaster! Dobra stvar je što je sjajna grafička prezentacija propraćena novitetima u načinu igranja. Po uzoru na Wolfenstein, uvedena je zanimljiva stealth mehanika, a implementirani su i sitni dodaci. To uključuje vođenje dijaloga sa drugim likovima (što može da vas odvede na jedan od dva moguća završetka), hvatanje protivnika i korišćenje njihovog tela kao zaklona, pravljenje profila/biografije glavnog protagoniste, kao i igranje sporednih misija (interesantno je da postoje takođe i opcioni zadaci).

Mesto odakle počinju misije – Evidence board

Zombi mod je uvek bio nekako nepravedno zapostavljen, a stvari se ni ovoga puta nisu promenile nabolje. Call of Duty: Black Ops i Kino der Toten su za mene ostali neprevaziđeni, a sve posle toga nije uspelo da bude u tom rangu. Ono što mene odvraća od zombie moda u novijim igrama je dizajn nivoa, zatim grafički prikaz i atmosfera, i na kraju nepotreban manjak mapa. Što se tiče ovogodišnjeg izdanja, dostupan je standardan režim (čišćenje zombija po rundama) i onslaught (dosadni miks zombija i battle-royale).

Prošlogodišnja igra je bila fantastična, uvedeno je dosta interesantnih stvari u singleplayer kampanju, no ipak Call of Duty: Black Ops Cold War je uspeo da je nadmaši. Uvedeni su sveži noviteti i dodaci, napisana je nešto inteligentija i interesantnija priča (dobro obratite pažnju na reč “nešto”, pošto je i dalje u pitanju bljutava američka propaganda) i ostvarena je gotovo filmska atmosfera. Potpuno je legitimno reći da je ovo jedan od boljih Call of Duty naslova, iako na izopačen i po malo uvrnut način predstavlja atmosferu i dešavanja za vreme Hladnog rata.

Autor teksta: Filip Kojic

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs

8.4