Football Manager 2024 – Brzi pregled

Sports Interactive nastavlja svoj niz od 19 godina ažuriranja i poboljšavanja svoje menadžerske franšize sa najnovijim naslovom Football Manager 2024. Razvojni tim je pronašao formulu od koje ne odstupa i konstantno produbljuje ovu virtuelnu menadžersku simulaciju. S obzirom da je neko nepisano pravilo da nova izdanja igara iz ovog serijala uglavnom ne donose neke ogromne bagove (za razliku od EA Sports FC/FIFA serijala), mislim da se treba fokusirati na primetne pozitivne razlike između ovogodišnjeg i prošlogodišnjeg Football Manager, umesto da se ovaj naslov posmatra kao zasebna celina. Za one koji su manje upoznati sa serijalom, preporučujem im da pogledaju naš brzi pregled za Football Manager 2023.

Jedan od bitnijih noviteta je mogućnost prebacivanja sejvova iz FM 2023 u FM 2024, što predstavlja presedan za najokorelije ljubitelje ovog serijala. Najzad će odahnuti svi oni kojima je pomisao da novo izdanje Football Manager znači novi početak, jer je od sada moguće nastaviti sejv iz prošlogodišnje igre i to će biti moguće u svim budućim izdanjima. Zanimljivo je da ovako bitnu promenu nisu nigde naglasili u toku gejmpleja već sam ovu informaciju saznao iz eksternih izvora. Po pitanju novih liga, za sada je jedina nova liga japanska “J Liga”, a čudi izostavljanje Saudi Pro Lige koja je ove godine postala prilično konkurentna zbog značajnih ulaganja u zvučne i poznate igrače poput Kristijana Ronalda, Karima Benzeme i našeg Aleksandra Mitrovića.

Najveće izmene su se desile na polju transfera igrača, što onih započetih od strane vas, što onih započetih od strane kompjuterski kontrolisanih menadžera. Napokon je moguće realizovati transfer iako je iznos transfera veći od samog transfer budžeta, što znači da uprava kluba neće stopirati ove transfere automatski već će vas upozoriti da ćete morati da odete u plus u nekom narednom periodu. Da biste to ostvarili, prodaja igrača je od velikog značaja, tako da sad postoji više opcija za pronalazak transfera nepoželjnim igračima. Osim nuđenja igrača preko transfer room-a ili agenta igrača, sada je moguće unajmiti dodatnog agenta posrednika koji će nuditi igrača klubovima, a uslučaju uspešnog transfera uzima 10% do ukupne sume. U toku igranja nisam još isprobao opciju posrednika, ali sam primetio da je često i dalje najlakša opcija sporazumni raskid ugovora ili otkaz (uz to što tada nećete ostvariti zaradu, ali ćete bar uspeti da olakšate budžet za plate). Kompjuterski kontrolisani menadžeri će sada raditi transfere pametnije nego ranije, u skladu sa budžetima i deficitarnim pozicijama u svojim timovima, tako da su timovi protiv kojih igrate daleko konkurentniji u Football Manager 2024.

Subjektivni dojam je da i pored sitnog broja promena, Football Manager 2024 mi je bio zanimljiviji u odnosu na Fooball Manager 2023. Ko god počinje novi sejv sa slabijim klubom nek se spremi na vrlo spor početak igre. Doduše, nakon što se prebrode predsezonski transferi, sklapanje najboljih 11, usklađivanje taktike i menjanje članova stručnog štaba Football Manager 2024 priređuje jedno vrlo pozitivno iskustvo i za sve one koje interesuje žanr ovaj naslov ima moju iskrenu preporuku. Da li vredi uzimati Football Manager 2024, ako već posedujete Football Manager 2023? Ako vam je stalo do prethodno nabrojanih promena, ažuriranih sastava ili ste okoreli ljubitelj serijala, odgovor je definitivno – DA! Za one koji traže bitniji pomak (bilo grafički ili sa strane gejmpleja) pre nego što se vrate fudbalskom menadžerisanju, preporučujem da sačekate neko sledeće izdanje.

Autor teksta: Vladimir Živković

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs