Football Manager 2023 – Brzi pregled

Football Manager 2023 je novo poglavlje u franšizi koja je poznata svakome ko je ljubitelj ovog sporta, pritom se radi o serijalu koji ima izvanredan renome u svom žanru. Već 18 godina Sports Interactive nas godišnje obraduje sa novom verzijom ovog naslova, a ovogodišnje izdanje nam donosi poboljšanja po pitanju samog endžina u vidu za nijansu boljih animacija i bolje simulacije mečeva, a tu su i licence za UEFA evropska klupska takmičenja (Liga Šampiona, Liga Evrope, Liga Konferencija, Super Kup).

Football Manager 2023 1

Dostupni režimi

Kao i sa svakom franšizom koja ima godišnji raspored izlaska, uvek je upitno koliko značajnih promena se desilo u odnosu na prethodnu igru. Lično sam bio daleko zagriženiji za Football Manager između 2008. i 2010. godine, a u odnosu na njih Football Manager 2023 je potpuno drugačija igra. Ako ovogodišnje izdanje uporedimo sa FM 2022, osim ažuriranih sastava timova i sitnica navedenih u uvodu, ne primećuju se značajnije promene u pogledu grafike i interfejsa.

Football Manager 2023 2

Jedan od noviteta je Squad Planner koji lakše omogućava pregled dostupnih igrača i omogućava lakše kombinovanje za naredne sezone

Što se tiče dostupnih režima, Football Manager 2023 je moguće igrati i u singlplejeru i u multiplejeru, ali većina igrača svakako preferira “solo” iskustvo (što se ne može reći za mnogo igara u današnje vreme). Igrajući FM23 sam zaključio da su u pogledu interfejsa neke stvari nepotrebno zakomplikovane i da ima previše menija i izbora u odnosu na davnije verzije. Doduše daleko je bolje objašnjeno šta određene taktičke instrukcije znače pogotovo što se tiče uloga igrača u timu pošto sada za svaku poziciju postoji kratak video snimak očekivanog kretanja igrača na toj poziciji.

Football Manager 2023 3

Očekivanja su uvek visoka kada ste trener Crvene Zvezde

Za one koji već imaju kupljen prošlogodišnji Football Manager, ne mogu preporučiti kupovinu ovogodišnjeg osim ako vam nije stalo do ažuriranih sastava ekipa i UEFA licenci. No, za one koji nekoliko godina nisu igrali Football Manager (npr. od 2020 godine), smatram da je Football Manager 2023 najbolje što igra u ovom žanru može da ponudi i da zapravo postoje značajna poboljšanja. Mada treba uzeti u obzir da su noviji “menadžeri” daleko kompleksniji od starijih, tako da za one koji žele prostije iskustvo preporučujem da se prisete klasika poput Football Manager 2008-2010.

Autor teksta: Vladimir Živković

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs

Football Manager 2023 4

Grafika nije doživela značajnije poboljšanje već godinama