Football Manager 2022

Platforma: Android iOS Nintendo Switch PC Xbox One Xbox Series X
Datum izlaska:08. Nov. 2021
Izdavač:
Razvojni tim:
Žanr:
7.8

Tradicionalno već dugi niz godina bavim se menadžerisanjem i vođenjem timova u FM-u. Nekada sam bio dosta posvećeniji, ali vremenom se svelo na to da kod svake iteracije odigram makar jednu sezonu. Sports Interactive je kod poslednjih par naslova uveo dosta noviteta, čime je igru približio ideji realistične trenerske simulacije. Za one koji nisu igrali nijedan deo u serijalu, Football Manager 2022 će delovati previše kompleksno, zbog čega preporučujem novajlijama da se vrate starijim izdanjima.

Težnja ka možda čak i preteranoj realističnosti odvratila je mnoge igrače. Promene u načinu igranja, dodavanjem većih mogućnosti u rukovođenju, meni nikad nisu preterano zasmetale. Uvek su tu bile opcije koje su igračima omogućavale da angažuju pomoćnike za određene stvari. No, ono što me je uvek nerviralo bio je loš korisnički interfejs. Stvari su svake godine sve gore i gore, UI je nepregledan, odnosno bitne stvari nisu jasno uočljive. Takva tradicija se nastavlja i u FM 2022, a opcije za peglanje interfejsa su jadne.

Nekada su konferencije bile mnogo zanimljivije i prostije

Obično ovakve stvari komentarišem pri kraju recenzije, ali mislim da u poslednjih par instalacija interfejs može da lako odvrati početnike. Nažalost, treba da znate da morate da investirate vreme da biste se navikli na ponekad sterilan izgled i nelogičan i konfuzan raspored. Pravi trenerski posao kreće tek onda kada se posle uloženog truda istraže i savladaju sve opcije i mogućnosti.

Menadžer fudbalskog tima mora da savlada mnoštvo prepreka koje se često ne tiču igre na terenu. Očekivanja su glavni pokretač – klub ima svoje želje i limite, tu su i igrači i njihove ambicije. Od kada sam pokrenuo prvi put FM, isključivo sam vodio srpske klubove, s posebnim akcentom na Crvenu Zvezdu. Dobro je da poznajete okruženje, da ne zahtevate od tima više od onoga što može. Kada se sve postavi kako treba, dolaze i dobri rezultati, a želja za uspehom je ono što vas vuče.

Fudbalski počeci

Iskren da budem, ne bih mogao da vam kažem koliko su se stvari promenile u odnosu na prošlu godinu. Čini mi se da nije postojao staff meeting – sastanak na kome sa kolegama temeljno prolazite kroz različite teme koje se tiču vašeg trenerskog zaduženja. FM 2022 mi deluje nešto sređenije i organizovanije od prošlogodišnjeg naslova, ali napredak nije specijalno vidljiv s obzirom na činjenicu da sam prošle godine odigrao sezonu ili dve.

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs

7.8
Pozitivno:
  • Dobra ravnoteža između realističnosti i zabave
  • Zanimljiv set mogućnosti
Negativno:
  • Nepregledan i odbojan korisnički interfejs