Chronos: Before The Ashes – Brzi pregled

Razvojni tim Gunfire Games je relativno nov studio, a do sada su imali par zapaženih ostvarenja, među kojima su Remnant: From The Ashes i Darksiders 3. Potpuno neočekivano sam saznao da rade na novom projektu, čija je radnja smeštena pre dešavanja Remnant: From The Ashes. No vest je zvučala veoma dobro, sve dok nisam saznao da je igra inspirisana njihovim VR naslovom iz 2016. godine.

Chronos i Remnant po pitanju grafike, pa i samog načina igranja, nemaju ništa zajedničko. Deluje kao da je originalni VR koncept uticao ne samo na borbeni sistem, već i na vizuelnu prezentaciju. Predeli, likovi, neprijatelji, kao i ostali detalji, su po pitanju dizajna dosta pojednostavljeni, a obračuni se svode na borbu prsa u prsa. Igra se ni po čemu ne izdvaja od Dark Souls serijala, odakle vuče svu inspiraciju. Najgore od svega je što ne uspeva da pruži novi doživljaj, niti da poboljša bilo koji segment u odnosu na tu franšizu.

Igrač upravlja mladim momkom/devojkom, koji imaju za cilj da poraze zlog zmaja koji je uništio stari dobri svet. Tokom svoje pustolovine, kada glavni lik umre, on postane godinu dana stariji. Unutar igre to izgleda kao obično vraćanje na poslednji čekpoint, ali kako budete umirali, vaš lik će imati sve više i više bora, a kosa će mu vremenom postati seda. Starost direktno utiče na napredak lika, odnosno na sistem za unapređivanja veština i karakteristika.

Blokiranje i izbegavanje udaraca je od velike važnosti, kako bi se izveo dobar kontra-napad. Čudna stvar je što tokom napada ne trošite izdržljivost, pa kada krenete da udarate neprijatelja, ništa vas ne sprečava da ga mlatite do smrti. (samim time slabiji protivnici ne predstavljaju izazov jer nisu u stanju da izbegnu vaše udarce) Mozgalice su najinteresantniji aspekt igre jer su u pitanju interesantne zagonetke, koje vas neće ubiti u pojam svojom težinom. Nažalost, Chronos: Before The Ashes ne uspeva da se ponečemu posebno istakne, a u mnogome je lošiji od njihove prošlogodišnje igre.

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs