Belgijska Komisija za video igre predlaže tužbe zbog loot boxova

Belgijska Komisija za video igre je u aprilu proglasila loot boxove kao formu kockanja i sada zahteva da se pokrene krivično gonjenje. Oni su prošlog meseca istraživali zloupotrebu loot boxova u igrama poput Counter-Strike: Global Offensive, FIFA 18, Overwatch i Star Wars Battlefront 2. Kako bi situaciju podigli na viši nivo, predali su predlog belgijskom ministru pravde da igre sa takvom vrstom loot boxova i njihovi izdavači/razvojni timovi budu krivično gonjeni.

Sudija Koen Geens će se sastati sa industrijskim stejkholderima kako bi započeli dialog. Kako se navodi, napraviće sve potrebne pripremne korake kako bi napravili policijski izveštaj.

Belgijske Komisije za video igre je iznela nekoliko preporuka kojima želi da iskoreni loot boxove, a osim krivičnog gonjenja zahtevaju:

  • Uvođenje posebne dozvole za igre sa loot boxovima
  • Zabranu prodaje igara sa loot boxovima maloletnicima
  • Dostavljane informacija o verovatnoći dobijanja svake stavke u loot boxu tehničkom timu za procenu belgijske Komisije za video igre
  • Uvođenje ograničenja na novac koji igrač može da potroši na loot boxove

Iako ovaj slučaj još uvek nema ishod, već se može primetiti da iz dana u dan igre koje sadrže loot boxove, kao i njihovi izdavači/razvojni timovi, trpe sve veći pritisak kako javnosti tako i vlasti u Belgiji.

Ako želite da se dodatno informišete o ovoj temi kliknite na ovaj link.