Belgija zadaje novi udarac loot boxovima

Nedugo nakon što je u Holandiji ispitano 10 igara i zaključeno da 4 od njih nisu u skladu sa zakonima Holandije, Belgija se isto tako priključila ispitivanju sličnih igara.

Belgijska komisija za igre je pogledala 4 naslova: Star Wars Battlefront 2, FIFA 18, Overwatch i Counter Strike: Global Offensive i zaključila da jedino Battlefront 2 ne krši zakon ove zemlje u vezi sa kockanjem. Razlog za to je što su nedavno izbacili loot boxove iz igre.

U izjavi belgijskog ministra pravde Koen Geensa se navodi da su loot boxovi u FIFA 18, Overwatchu i CS-u ustvari igre na sreću i zahtevaju da budu uklonjeni. Ako izdavači ne ispune zahtev očekuje ih kazna od 5 godina zatvora i novčana nadoknada od 800 hiljada evra. U slučaju gde su i maloletnici uključeni, što je slučaj u sve tri igre, ova kazna može da se udvostruči, kako navodi Geens.

Belgija je pokazala zabrinutost pogotovo u slučaju mladih ljudi. Deca su uglavnom ona koja dolaze u kontakt sa takvim sistemima, a to je nedopustivo navodi belgijski ministar. On je bio taj koji je zahtevao da se istraži ovaj slučaj nakon fijaska koji je bio povodom izlaska Star Wars Battlefront 2.

Šta sledi posle ovoga? Navodno, Genns želi da pokrene razgovor sa izdavačima i razvojnim timovima video igara, da bi se utvrdilo ko je odgovoran za izbacivanje loot boxova iz igara.