Yakuza: Like a Dragon – Brzi pregled

Igre iz serijala Yakuza su u Japanu poznate pod nazivom Ryuu ga Gotoku, što je takođe ime Seginog razvojnog studija koji je zaslužan za razvoj ove franšize. Način igranja je u najnovijem delu promenjen, a izvršene su izmene i po pitanju same radnje. U Japanu nisu želeli da se distanciraju od prethodnih igara, pa je novi deo ubeležen kao sedmi nastavak. No, na Zapadu je ipak odlučeno da je bolje da se iz predostrožnosti odstrani redni broj, ukoliko nove promene ne urode plodom.

A koje su to kontroverzne promene, zbog kojih bi publika mogla da podivlja? Dosadašnji protagonista Yakuza serijala, Kiryu Kazuma, zamenjen je novim likom po imenu Ichiban Kasuga. Njih dvojica su sušte suprotnosti, prvi je miran i staložen, dok je drugi tip koji na svet gleda opušteno, rasterećen ovozemaljskih briga. Ukoliko ste igrali prethodne igre, onda znate da se desio kraj sage o Kiryu Kazumi. Novi protagonista je morao da se pojavi, no da li je Ichiban Kasuga adekvatna zamena, vreme će tek pokazati.

Druga važna promena tiče se samog načina igranja. Žanrovski je igra krenula u drugom smeru, od real time tabačine, pa do turn-based JRPG borbi. Serijal je već posedovao pojedine RPG elemente, kao što je sistem napretka kroz levelovanje i učenje novih veština, ali bitke su se uvek svodile na lemanje protivnika bez razmišljanja. Mnogi fanovi su ostali zatečeni kada su saznali za tako drastičnu promenu. Turn-based borbe će verovatno pomoći novim igračima da se lakše upoznaju sa serijalom, ali se postavlja pitanje da li ovako radikalan potez menja stvari nabolje ili nagore?

Veći deo igre je smešten u Jokohomi (distrikt Isezaki), potpuno novoj lokaciji koja nije bila prisutna u prethodnim igrama. U poređenju sa Kamurochom, Isezaki je dosta veći i nudi dosta više. Po pitanju sadržaja, i dalje su širom grada prisutni sporedni zadaci i mini eventovi. Mislim da je ovo solidan početak za novi Yakuza serijal, prvenstveno zbog harizmatičnih likova i novih interesantnih mesta. Postoje pojedini problemi unutar kombat sistema, ali na svu sreću ne kvare celokupan užitak. Ukoliko se tek upoznajete sa franšizom, ovo je možda prava prilika da se upustite u akciju, pošto će ovo biti početak novog poglavlja za Yakuza igre.

Autor teksta: Filip Kojic

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs