Wasteland 3 – Brzi pregled

Istorijat Wasteland franšize je zaista impresivan – prva igra je izašla davne 1988. godine, i bila je inspiracija za nastanak velikih naslova, poput Fallout serijala. Niotkuda, 2014. godine, posle uspešne Kickstarter kampanje, pojavljuje se nastavak. Pozitivne reakcije i recenzije otvaraju vrata za nove delove, pa franšiza naposletku dobija osveženje u vidu trećeg dela.

Ono što Wasteland 3 čini egzotičnim je surov i mračan svet, prepun izopačenih i opskurnih likova, spremnih na najbrutalnije poduhvate. Civilizacija je otišla dođavola, čovek je izgubio moralni kompas, a čovečanstvo je samo skup izopačenih monstruma. Tračak nade u krvavom Koloradu ste vi i vaš tim Desert Rangersa – ekipa koja je spremna da u brutalnim uslovima uspostavi red i zakon. Iako je reč o surovom okruženju, atmosfera ne poseduje preterano mračan ton. Radnja je predstavljena na satiričan način, a posebno se ističe dobro upakovan crni humor.

Kao i kod svakog ozbiljnog RPG-a, na početku igre postoji meni za pravljenje lika, a broj mogućih opcija je zaista veliki. Za one koji ne vole da se preterano mlate s time, dati su neki već osmišljeni junaci, među kojima se ističu dva gej pankera. Jako bitna stavka jesu dijalozi i odluke koje igrač donosi, naročito kada se nađe u društvu nepredvidivih imbecila i ludaka. Već na samom početku, u okviru tutorijal nivoa, igra vam nudi nekoliko interesantnih izbora, a stvari kasnije postaju još zanimljivije.

Kada je reč o konfliktnim situacijama, mnogo toga može da se reši i na lep način: šunjanjem, hakovanjem, podmićivanjem, pa čak i običnim razgovorom. Zbog različitih karakteristika likova, mnoštvo je mogućnosti i načina za prelaženje igre. No, pre ili kasnije, igrač će se susresti sa moronima željnim obračuna. Način igranja je sveden na taktičko, turn-based nadmudrivanje, koje je obogaćeno zabavnim opcijama, napravama i oružjima. Svaki lik tokom borbe, i na jednoj i na drugoj strani, poseduje određeni broj poena, koje može da potroši na pucanje, repetiranje, kretanje i sl.

Imao sam prilike da igru isprobam za PC i PS4, i veoma sam zadovoljan kako na njima radi. PlayStation 4 verzija ima pregledne i brze menije, frejmrejt je poprilično stabilan, a što je najbitnije kontrole su intuitivne. (čak u nekim segmentima mi je ugodnije bilo igranje na kontroleru) Kamera zna ponekad neočekivano da zaluta, ali to nije nešto što razvojni tim ne može da sredi. Dosadašnje iskustvo mi je bilo jako pozitivno i ostaje mi još dosta toga da pređem, kako bi eventualno u okviru recenzije dao sveobuhvatno mišljenje.

Autor teksta: Filip Kojic

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs