Vrhovni sud u SAD izglasao zakon koji olakšava kompanijama odbranu od patent trolova

Sa svakom tehnološkom inovacijom, pogotovo u gejming svetu, kompanije se konstantno susreću sa problemom da ih određene kompanije tuže za nedozvoljeno korišćenje njihovih patenata – oni se popularno nazivaju patent trolovima. To su kompanije koje postoje samo sa ciljem da pokušaju da izvuku pare od većih korporacija pomoću svojih jako neodređenih patenata tako što ih teraju da izađu na sud da očiste svoje ime.

Vrhovni sud SAD je potvrdio administrativni proces koji će pomoći kompanijama poput Google, Microsoft i Sony tako što će im omogućiti da njihove patente odbrane pre nego što slučajevi dođu do suda. Ovi procesi na sudu su jako skupi zbog administrativnih troškova i zbog toga je veoma bitno uvođenje nezavisnog organa za ove vrste slučajeva. Jedan od poznatijih događaja je vezan za Nintendo pošto su izgubili jedan takav slučaj za, njihovu tada popularnu konzolu, Wii i tada su pretrpeli gubitak od 10 miliona dolara.

Konačno je pokrenuta borba protiv patent trolova, ali ostaje da se vidi koliko će zapravo ovaj novi zakon pomoći u odbrani legitimnih patenata velikih kompanija.