Valve odustaje od Steam mašina

Da li se sećate Steam mašina? Prošlo je dosta vremena od kada je neko zapravo pričao kompjuterima u dnevnoj sobi i izlgeda da je ovo poslednji ekser u kovčegu za ovu temu pošto je Valve uklonio sekciju posvećenu Steam mašinama. Ukoliko se odlučite da prođete mišem preko Hardware taba na Steamu, videćete Steam Kontorler, Steam Link i HTC Vive, a hardware stranica je izbačena.

Steam mašine nikada nisu privukle pažnju u skladu sa očekivanjima kompanije. Valve jes a izlaskom Big Picture mode zamislio novi ekosistem za igranje  gde će igrači koristiti njihove mašine za igranje igara uz pomoć Steam kontrolera i Steam operativnog sistema. Krajem 2015. godine je izašao veoma mali broj ovih mašina i nijedan od njih nije odvukao ljude od konzola i desktop računara.

Postojao je veliki broj problema: prvo odlaganja, zatim otkazivanja, visoka cena i na kraju činjenica da ljudi nisu bili zainteresovani za SteamOS. Operativni sistem, koji je bi baziran na Linux-u, je prvo bio odložen i kada je na kraju izašao bio je prepun bagova i lošijih performansi u igrama kada se uporedi sa Windows 10.

Nije pomoglo ni što se Valve takmičio sa svojim partnerima tj. dok su partneri razvijali svoje verzije kutija, Valve je razvijao svoj sopstveni uredjaj – Steam Link. Oni su u suštini radili istu stvar, tj. omogućavali igranje igara sa PC u dnevnoj sobi, ali Steam Link je uređaj za strimovanje koji košta daleko manje i komforniji je za korišćenje.

Koncept je bio zanimljiv, ali stiče se utisak da prostor da Steam mašine uspeju na tržištu nije nikada ni postojao. Nadajmo se da će Valve nakon ove neuspešne avanture ponovo vratiti fokus na pravljene igara, jer je to ono što fanovi žele već godinama.