Valve odustaje od provere igara koje se puštaju u prodaju na Steam

Već duže vreme se vodi razgovor o tome kakvog kvaliteta trebaju da budu igre koje se puštaju u prodaju na Steam prodavnici. Od uvođenja Steam Greenlight, kriterijum je sve više padao i sada izgleda da Valve odustaje od bilo kakve provere igara, osim ako igra očigledno krši zakon.

U proteklih par godina broj igara na steamu eksponencijalno raste, tako da je sve teže probiti svoj proizvod na tom tržištu. Dosta razvojnih timova odustaje od Steam baš zbog ovog problema, pogotovo jer veliki broj igara koje se prodaju potpadaju pod takozvani “Asset flip”, tj. korišćenje kupljenih crteža, modela, tekstura pri pravljenju igre. Uz sve do sad navedeno, dosta ovakvih igara su veoma loše optimizovane pa se jedva mogu nazvati igrivim.

Nakon Greenlight je uveden Steam Direct sa kojim je još lakše bilo dovesti svoju igru na Steam platformu. Razlog koji je doveo do toga da Valve konačno odustane od provere kvaliteta igara je pokušaj sklanjanja vizuelnih novela (koje neretko imaju “veoma eksplicitan sadržaj namenjen odraslima”) sa njihove platforme. Pošto je populacija igrača koja uživa u ovom žanru digla prašinu, Valve je odlučio da odustane od ovog poteza i da dopusti svakoj igri da bude na Steamu, osim ako (kao što je prethodno navedeno) igra veoma očigledno krši neki zakon.

Još jedan od razloga za ovakav potez je neusaglašenost zakona po državama u svetu, tj. zakoni u svetu nisu univerzalni tako da je veoma teško procenjivati legalne okolnosti u velikom broju država.

Ipak, ostaje nejasno koliko će ova promena uticati na kvalitet igara na Steam i da li će možda ova promena naterati još više razvojnih timova da se opredele za ovu platformu.