Utisci nakon beta testiranja Chivarly 2

U proteklih nekoliko dana imao sam prilike da igram zatvorenu betu za Chivalry 2, nastavak vrlo popularnog Chivalry: Medieval Warfare iz 2012. godine. Radnja je smeštena u srednji vek, a gameplay je fokusiran pretežno na mačevanje i borbu prsa u prsa.

Ovaj mali izveštaj bih započeo s time da postoje četiri klase sa kojima možete da igrate: “strelac”, “vitez”, “kraljevski čuvar” i “pešadija”. Svaka od ovih klasa sadrži po četiri potklase koje ćete vremenom otključavati kako budete napredovali. Na primer, kod klase “strelac” kada pređete na drugi nivo dobijate opciju da umesto tradicionalnog luka i strele koristite samostrel.

U beti su bile dostupne samo četiri mape, dve namenjene za deathmatch mod i dve namenjene za team-objective mod. Sve četiri mape sadrže iznenađujuću količinu interaktivnih objekata. Na primer, kao strelac možete da priđete nekom od kaveza sa vatrom i da umesto običnih, svaki put ispaljujete vatrene strele. Takođe, u mogućnosti ste da koristite razno kamenje ili barikade i da sa njima gađate ili otežate put protivniku. Najzanimljivije mi je bilo da svojom strelom obaram ulične svetiljke i da palim delove puta kako bih usporio nadolazeće neprijateljske snage.

Maksimalan broj igrača je 64, odnosno 32 protiv 32. Iz ličnog iskustva preporučujem da se nikako ne upuštate sami u borbe protiv više od tri protivnika jer u takvim situacijama ćete najčešće završiti obezglavljeni.

Atmosfera dosta podseća na međunarodni evropski turnir, “Battle of Nations”, u kojem se reprezentacije od po 20 članova iz različitih država u tradicionalnoj viteškoj nošnji bore za svoju zemlju. Igra zaista uspeva da prenese taj doživljaj u virtuelni svet, a to se naročito vidi u tome što je timski rad ključan da bi se odbili talasi protivnika i sačuvalo kraljevstvo.

Iako se radi o beti, nisam nailazio na mnogo bagova izuzev u jednom slučaju kada je nekoliko igrača iz neprijateljskog tima na početku runde nosilo naše (plavo) odelo, pa je to izazvalo konfuziju kod oba tima. Međutim, kasnije u toku igre nisam nailazio na slične probleme.

Igra je bila zaista izazovna, a ja jako nepažljiv, pa u početku nisam mogao da napravim nijedan kill. Posle nekoliko sati igranja sam se uvežbao i uspeo da par puta uđem u najboljih 5 u mom timu, a neretko i da držim prvu poziciju veći deo meča.

Ono što mi se naročito dopalo jeste to da su kontrole mnogo jednostavnije, za razliku od recimo For Honor u kojem je odbrambeni sistem, po mom mišljenju, jako traljavo odrađen. Za uspešnu odbranu u For Honor je potrebno da pomerite miš u jedan tri smera odakle može napad da dođe, a baš zbog toga što morate da koristite miš, a ne dugmiće, nikad nisam bio siguran da li će me block koji sam postavio odbraniti. Međutim, kod Chivarly 2 odbrambeni sistem je tako napravljen da jedino što je potrebno jeste da se stisne desni klik i da se kursor drži u smeru iz kojeg neprijatelj pokušava da vas napadne.

Grafika je vrlo impresivna, a naročito bih pohvalio dizajn samih mapa. Ono što je takođe plus jeste da je igra jako lepo optimizovana, pa na prosečnim konfiguracijama možete ovu igru da vrtite u 30 FPS na medium postavkama bez ikakvih problema.

Nadam se samo da će igra pri izlasku imati više sadržaja poput novih mapa i modova. Takođe bih voleo da vidim da igra u jednom trenutku dobije i co-op mod, kao i to da se implementiraju neki strateški elementi u sam gameplay. Što se tiče osnovnih detalja, Chivarly 2 izlazi 8. juna za PC, Xbox One, Xbox series X|S, PS4 i PS5.

Autor teksta: Filip Kalmarević