Total War: Three Kingdoms – Brzi pregled

Najnoviji istorijski naslov Total War franšize uključuje period kineske istorije nakon kolapsa dinastije Han, takozvani period triju država. Igrač se ovoga puta seli na veliku mapu Kine, a zadatak mu je da postane car i ujedinitelj zavađenih provincija.

Tri kraljevstva, desetine frakcija i jedna zemlja

Prošlogodišnji Thrones of Britannia i nije najbolje prošao kod igrača, pa se od najnovijeg naslova dosta očekuje, naročito zbog činjenice da je fokus po prvi put stavljen na značajnu kinesku istoriju. Prvo što može da se uoči prilikom paljenja igre je moderan dizajn menija i moćna grafička prezentacija. Izbor frakcija je nalik na Total War: Warhammer – na ekranu je predstavljena glavna istorijska figura određene državice, a uz naraciju je data osnovna priča o samom liku.

Pri izboru lika nude se i dva različita igračka pristupa. Prvi se se naziva romance i u fokus stavlja vojskovođe. Naime, njihove sposobnosti su nadljudske, a u bici se pojavljuju kao zasebne jedinice. Mogu da ulaze u duele sa neprijateljskim vođama, a kako napreduju u rangu postaju sve jači. Drugi pristup po imenu records je taktičkog tipa i u prvi plan stavlja jedinice, a ne generale, a okolnosti su mnogo realnije i način igranja je približniji starijim Total War naslovima.

Likovi su podeljeni u više različitih tipova, pa tako npr. commander je taj koji pojačava moral vojnika, dok je champion dobar za ubijanje neprijateljskih heroja. Svaki od vojskovođa se zasebno kreće u romance modu, dok je u recordsu praćen jedinicom od 40 do 50 konjanika. Armije mogu da imaju na raspolaganju do 3 generala, a svaki može da sa sobom povede do 6 jedinica. Mnoštvo faktora utiče na to koju jedinicu će general moći da regrutuje, od stanja trenutke tehnologije (reforma), frakcije u kojoj se nalazi, pa do njegovih karakteristika.

Makromenadžment je pregledan i vrlo nalik na prethodne igre. Glavni cilj je da se vodi računa o demografiji i ekonomskom razvoju. Takođe treba pratiti i diplomatske odnoes, potpisivati raznorazne ugovore sa različitim državicama, i održavati mir i red u gradovima. Svaki lik ima svoje zasebne sposobnosti koje se vremenom razvijaju kroz iskustvo, ali i svoj inventar gde se upravlja njegovom opremom. Odnosi između likova su veoma detaljni, pa i oko toga treba voditi dosta računa. Glavni lik na samom početku ima nižu vladarsku titulu, a cilj je da se tokom kampanje dođe do carskog imenovanja.

Total War: Three Kingdoms unosi dovoljno izmena da bi opravdao status nastavka, ali ujedno i zadržava prepoznatljivost serijala. Igra u prvim plan stavlja istorijske figure, što znači da je stariji koncept stavljen u drugi plan. Posebno oduševljava vizuelni aspekt igre i grafički dizajn koji je besprekoran, dok tehnički igra radi besprekorno. Nažalost, instalacija na SSD je obavezna jer na hard disku je vreme učitavanja dosta duže.

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs