Top 5 stranih filmova i serija u kojima se spominje Srbija #1

U svetu filma nije retkost videti scene u kojima se na neki način spominje Srbija. Ovaj naš specijal opisuje pet takvih momenata, gde se Srbija ne pojavljuje u ekstremno negativnom kontekstu, što je nažalost vrlo često slučaj.

Dvehiljadite godine, nakon kvalitetnih glumačkih ostvarenja, kao što su „Titanik“ i „Čovek sa gvozdenom maskom“ – Leonardo DiKaprio je snimio isto tako dobar, ako ne i kvalitetniji film po imenu „Plaža“. U njemu tumači mladog Amerikanca Ričarda koji putuje jugoistočnom Azijom. Nakon susreta sa ekstentričnim Dafijem, kog glumi Robert Karlajl, otkriva da postoji jedno tajlandsko ostvro na kome se navodno živi kao u raju. Zajedno sa jednim francuskim ljubavnim parom on odlazi na to ostrvo, gde upoznaje grupu pacifista koji tu žive. On u društvu sa njima izgovara na srpskom rečenicu: „Sutra ću putovati mnogo milja biciklom.

Iako su nam komšije, ljudima iz Srbije nepoznata je rumunska kinematografija. U filmu iz 2007. godine po imenu “California Dreamin”, čiji je naziv isti kao i pesma popularne američke grupe The Mamas & The Papas, spominje se Srbija. Naime, film govori o šefu jedne male železničke stanice u Rumuniju koji sprečava da kroz njegovu stanicu prođe NATO voz 1999. godine iz lične mržnje prema Americi i Amerikancima.

Šef stanice koji zaustavlja NATO voz 1999. godine u filmu California Dreamin’

U trećem delu popularnog serijala “Umri muški|, u jednoj od mnogih scena akcije i jurnjave, glavni lik Džon Meklejn, zajedno sa Zus Karverom, kog tumači Semjuel El. Džekson, ulazi u automobil Jugo. Unutar njega, nakon momenta u kom ne može da se seti ko je bio 21. američki predsednik, svoju frustraciju iskazuje kritikom na motor automobila. No, na tu kritiku Semjuel El. Džekson staje u odbranu Juga i naglašava da je taj auto ekonomičan, a ne brz. Nedugo zatim Brus Vilis izlazi iz automobila, kako bi pronašao drugi koji mu više odgovara, a to predstavlja ujedno i kraj kratkog performansa Juga u filmu.

U američkoj seriji „Dva i po muškarca“, Čarliju Harperu, koga glumi Čarli Šin, uplakano se žali se komšija i priznaje da ga žena vara sa jednim Srbinom. Čoveka koji se ispoveda Čarliju glumi Majkl Klark Dankan, čuven po ulozi Džona Kofija, u kultnom filmu Zelena Milja.

Tokom jedne epizode animirane serije “South Park”, Kartmen smatra da njegov ortak Kajl blefira i poručuje mu da njegov srpsko/jevrejski dupli blef, ne može da upali. Na internetu kruže glasine da je Kajlova jevrejska porodica zapravo poreklom iz Srbije, a na tome upravo potencira Kartmen.