The Dark Pictures: Man of Medan – Brzi pregled

The Dark Pictures: Man of Medan predstavlja delo Supermassive Games, razvojnog tima koji je ostao upamćen po interaktivnoj horor drami Until Dawn. Njihov najnoviji projekat pripada istom žanru i takođe uključuje slične elemente. Man of Medan predstavlja prvi segment The Dark Pictures antologije koja će izlaziti za PC, PlayStation 4 i Xbox One.

Nikada nisam bio siguran kako da okarakterišem ovakve naslove – nisu u pitanju klasični filmovi jer mi odlučujemo kako će se razvijati priča, a niti su klasične igre jer je ograničena sloboda kretanja i istraživanja. Man of Medan vas stavlja u ulogu više likova, a vaše odluke direktno utiču na to kako će radnja teći. Izbori koje donosite utiču takođe i na karakter vaših likova, ali i na druge ljude oko vas. Pogrešna odluka i neko može prerano da umre, što radnju odvlači na potpuno drugu stranu. Isto tako, pogrešan odgovor će nesigurnog tipa učiniti još nesigurnijim, kao što će ga dobar oraspoložiti i dati mu nadu i sigurnost.

Usranko treba da pogine

Često nemam želju, a ni potrebu da komentarišem priču igre, ali pošto se radi o interaktivnoj drami, onda sam ipak primoran da to učinim. Četvoro Amerikanaca odlazi na Pacifik na rekreativno ronjenje u brodiću koji predvodi mlada i stroga francuskinja. Njihova želja je da pronađu avion koji se slupao tokom Drugog svetskog rata, što i čine, ali ih oluja i serija nesrećnih događaja odvlače ka ukletom brodu. Na njemu se dogodila strašna tragedija tokom rata, a pola veka kasnije i vama preti sličan scenario. Logično, dobre odluke vas vode ka slobodi, a loše ka smrti i tragediji. Uvod je nešto usporeniji nego što bi trebalo da bude, ali je priča jako primamljiva i zanimljiva za horor igru. Što se tiče likova, kod mene nisu ostavili pozitivan utisak jer nisu ni malo upečatljivi. No, vizuelno su jako dobro odrađeni, a posebno se ističe narator koji vam se obraća između poglavlja.

Narator je kul baja

Druga važna stvar za ovakav tip igara je definitivno grafika, a kada je reč o ljudima i stvorenjima Man of Medan izgleda veoma realistično. Ne može se isto reći i za sam brod čiji su hodnici generični i dosadni. Kada se krećete kamera je fiksirana, što daje ovom naslovu filmski šmek.

Man of Medan je moguće igrati u više igrača, pa i u lokalu, a princip je sledeći. Na početku svako bira svoje likove, a u zavisnosti od situacije igra označava ko je na redu. Na internetu se igranje najčešće svodi na to ko će koga više da uje**, pa ne očekujte da će se priča razvijati u pravcu spasenja. Kada se svi računi svedu, Dark Pictures: Man of Medan predstavlja interesantno iskustvo, naročito kada se igra u dvoje. Najveći problem za normalno igranje je sitan tekst koji se jako teško čita ako pikate na TV-u.

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs