Steam Spy odlazi u zaborav

Valve je napravio velike izmene u podešavanjima privatnosti korisnika na Steam koje će učinti da jedan od najkorisnijih alata za podatke na Steamu postane neupotrebljiv. Steam Spy je analitički sajt koji se koristio za utvrđivanje broja ljudi koji poseduju neku igru na Steam i prikazivao je još nekoliko zanimljivih vrsta statističkih podataka koji drugačije nisu bili vidljivi.

Na svom blogu, Valve je otkrio ključne promene koje trebaju da poboljšaju kontrolu privatnosti korisnika Steam prodavnice. Svaka kategorija na profile privacy settings stranici omogućava više detalja o tome kako svaka promena utiče na profil. Deo sa detaljima u vezi igara omogućava kontrolu ko može da vidi igre koje korisnik poseduje i koje se nalaze na njihovoj listi želja. Podaci se mogu limitirati tako da se pokazuju samo prijateljima ili da su svi podaci privatni. Sada je moguće sprečiti da ostali korisnici mogu da vide vreme igranja neke igre čak iako imaju pristup da vide katalog igara korisnika.

Osnovno podešavanje je da katalog igara nije više javno dostupan. Na ovo podešavanje se Steam Spy oslanja kako bi generisao podatke što znači da više neće moći da radi ono što je već godinama unazad uspevao. Ovu činjenicu je na svom Twitter nalogu potvrdio Sergey Galyonkin, tvorac Steam Spy-a.

Ova vest je jako razočaravajuća, ali posle skorijih dešavanja oko Facebook i suđenja Marku Zakerbergu Valve želi da izbegne takvu sudbinu tako da je ovakav potez donekle bio očekivan.

Ipak, postoji i jedna dobra vest koja je indirektno povezana sa ovom situacijom – Valve radi na novom invisible modu pored već postojećih online, away i offline podešavanja za profil.

Invisible mod omogućava Steam korisnicima da mogu da koriste sve benefite online moda, kao što je gledanje svoje liste prijatelja kao i slanje i primanje poruka, dok vas ostali korisnici ne mogu videti na mreži. Ovaj novi mod još uvek nema datum izlaska, ali je sigurno jedno od očekivanijih poboljšanja pogotovo kad uzmemo u obzir da je Blizzard relativno skoro isto uradio na svom Battle.net klijentu.