Starfield – Brzi pregled

Starfield je najnoviji i jedan od iščekivanijih naslova pod okriljem Bethesda studija još od izlaska Skyrima. U pitanju je miks No Man’s Sky sa primesama Fallout i Mass Effect serijala. Igra mnogo toga radi kako treba, ali je daleko od one koja može svakoga da usreći.

U pitanju je naučnofantastični naslov, prepun različith planeta koje mogu da se skeniraju i istraže. Tu su i različite aktivnosti i izazovi u okviru samog svemira, kao i na svemirskim stanicama, letelicama i različitim drugim objektima. Poput drugih naslova koje je pravila Bethesda, Starfield nudi dosta slobode u interakciji igrača sa okolinom, ali ne odlazi u krajnosti kakve mogu da se vide kod klasičnih RPG naslova.

Zanimljiv spoj je definitivno veza između jasno definisanih kvestova i nepredvidivih opcija, zbog čega sama avantura stvara jedinstvena, pa čak i nezaboravna iskustva. No, da bi se do toga stiglo, potrebno je da igrač prođe sijaset tupih aktivnosti, među kojima me je najviše oborio neopisivo dosadni uvod, nešto što generalno nije odlika ovog studija.

Treba odati priznanje da je Starfield zaista ogroman naslov i donekle je u srodstvu sa Skyrim i Fallout 4, naslovima koji su stekli dobar status među većinom igrača. Nažalost, dok se dobro ne upoznate sa svetom, nećete se preterano oduševiti glavnim kompanjerosima, čiji su karakteri plitki i ne odišu individualnošću. Zadaci često znaju da imaju obećavajuć početak, ali poprilično siromašan epilog. Pa tako, da biste zaista uživali u ovom naslovu, potrebno je da pre svega imate želju za istraživanjem jer mnoge planete su beživotne i prazne.

Starfield je dostupan na PC-u (Steam) i Xbox Series X and Series S (od prvog dana i na Xbox Game Pass pretplati).

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranja, igru ustupio CD MEDIA.