Soulcalibur VI – Brzi pregled

Da li je za jednu tabačinu potrebno da ima veliki broj nastavaka, ukoliko je prva igra uspela da pruži skoro perfektno igračko iskustvo? To je teško pitanje za odgovoriti, a lično iskustvo mi govori da je to svakako poželjno, iako mnogi smatraju suprotno. Mnoge uspešne fighting igre doživele su debakle zbog katastrofalnih i preuranjenih nastavaka. Prošlo je čak šest godina između petog i šestog dela Soulcalibur franšize, pa se ne može reći da je igra previše rano izbačena. Poznato je da je od trećeg dela igra krenula silaznom putanjom, ali sa pojavom Soulcalibur VI postavljeni su jaki temelji za obnovu ovog kultnog serijala.

U istoriji tabačina, želja da se pruži jednako zadovoljstvo kod dva suprotna igračka tabora (kežual i pro) nije imala preterano uspeha, a zbog toga su se igre raspadale i odlazile u zaborav. Soulcalibur VI spušta svoje barijere za kežual igrače i tako im daje šansu da lako nauče osnove, ali ujedno zadržava kompleksan sistem poteza. Igra ima nešto manji roster (oko dvadesetak likova), ali to u ovom slučaju ne znači manjak sadržaja, već bolju optimizovanost i raznovrsnost u potezima. Svaki borac ima svoje prepoznatljivo oružje, ali nisu sva jednako zahtevna za savladati.

Igra sadrži lep broj modova koji nisu isključivo namenjeni starijim igračima, već i novim kežualcima željnim da se oprobaju u ovom serijalu. Što se tiče singlplejer komponente, postoje dva story moda. Prvi, Soul Chronicle, se fokusira na zbivanja oko čuvenog demonskog mača po imenu Soul Blade, a radnja se prožima kroz mnoštvo različitih kampanja. U prethodnom delu “gostujući borac” bio je čuveni Ezio iz Assassin’s Creed franšize, dok je u ovom to Geralt iz The Witcher serijala koji u svojoj kampanji pokušava da se vrati natrag u svoj svet.

Drugi story mode, Libra of Soul, je osmišljen potpuno drugačije. Priča se ne posmatra iz ugla već postojećih likova, već je igrač gradi preko sopstvenog borca. Ovaj mod ima i malu količinu RPG elemenata, pa tako vaš novi lik može da se leveluje i da zarađuje in-game valutu uz pomoć koje može da kupuje i unapređuje oružja i različite druge predmete koji mogu da ga pojačaju za buduće okršaje. Takođe postoji i izvestan broj odluka koje igrač mora da donese, ali koji ne utiču preterano na sam tok igre, već više na to kakvu će opremu ili stil njegov lik posedovati. Nažalost, za razliku od Soul Chronicle moda, dijalozi između likova su u tekstualnoj formi, što ume da zamara ukoliko ne želite preterano duboko da ulazite u priču.

Što se tiče noviteta tokom borbi, najzanimljiva nova mehanika je Reversal Edge koji se ponaša kao neka vrsta bloka. Prilikom aktivacija borba se na momenat pretvara u partiju “papir, kamen, makaze”, gde svaki igrač bira jedan od tri napada, nakon čega se prikazuje ishod te mini igre i sve nastavlja po starom. Ovaj potez je naročito koristan za kežual igrače jer može da im da kratak predah ukoliko ih protivnik maltretira.

Generalno, Soulcalibur VI je sličan svojim prethodnicima, ali ipak za razliku od nekih prethodnih delova pruža i dosta toga novog, naročito kroz kampanju Libra of Soul. Takođe treba istaći da multiplejer komponenta lepo radi i da po tom pitanju se ne javljaju nikakvi problemi. Najveća zamerka je usmerena ka dugačkom vremenu učitvanja između partija, što se naročito oseća na konzolama. Za verne ljubitelje serijala cena od 60 evra je prihvatljiva, dok bi novajlije trebale da sačekaju nekakav popust ili da se oprobaju u prethodnom delovima.

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs