Sony izneo zvaničan podatak o broju prodatih PS5 konzola

Sony  je jutros objavio izveštaj zarade za jesen 2020., a pošto obuhvata i izlazak PS5, on je bio zanimljiviji nego inače.

Od 13. novembra, kada je konzola izašla, prodato je 4,5 miliona primeraka do kraja godine. Sony je ranije rekao da je ovo najveći izlazak konzole koji su do sada imali. Treba napomenuti da i dalje u većini zemalja postoji nestašica PlayStation 5 konzola, što je slučaj i kod nas. No, Sony očekuje da će do kraja fiskalne godine, odnosno do 1. oktobra 2021, prodati još 3 miliona konzola.

Kao što je slučaj bio sa PS3, i ovoga puta cena proizvodnje prevazilazi prodajnu cenu konzole, pa je Sony prodajom svake u gubitku. Nije razjašnjeno da li ovo obuhvata oba modela konzole, ali može se pretpostaviti da jeste.

Očekivano, digitalna strana biznisa je postavila rekord u ovom vremenskom rasponu. Broj PS Plus članova je porastao na 47,4 miliona, što je porast od 1,5 miliona primeraka u odnosu na letnje mesece, a 9,1 milion u odnosu na prošlu godinu. Sony je rekao da je preko 87% vlasnika PS5 pretplaćeno na PS Plus. I dalje glavno pitanje ostaje nerešeno – “kada će se PS5 ponovo pojaviti u prodavnicama širom sveta?”