Sonic Colours: Ultimate – Brzi pregled

Sonic Colors je izašao 2010. godine za Nintendo Wii, a desetak godina kasnije stvoren je prostor za remaster. Tadašnji frejm-rejt je bio limitiran na 30 FPS-a, dok je rezolucija bila ograničena na 480p. U poslednje vreme tehnički savremeniji naslovi dobijaju remaster verziju, pa zato izlazak Sonic Colours: Ultimate predstavlja logičan sled dođagaja.

Igra je u to vreme izgrađena na osnovama Sonic Unleasheda koji se isticao po specifičnim tranzicijima između 3D i 2D sekcija. Sonic je kao i po običaju jurcao po ekranu, skakutao po daskama i leteo od mesta do mesta (od neprijateljske glave do druge neprijateljske glave). Kontrole i mogućnosti bile su zaista specifične (čak ako se gleda i iz današnje perspektive), ali igrač je mogao da se navikne na jedinstven tempo i dizajn nivoa.

Razvojni tim Blind Squireel je sredio mnoštvo stvari, od tekstura, pa do modela, ali igra je u srži ostala ista. Predeli, kao i neposredno okruženje bogatiji su detaljima, a vidljivo je i bolje osvetljenje. Očigledno je da je cilj bio da se zadrži izgled originala, ali da se pritom igra grafički osavremeni. Muzika je dobila sveže izdanje i lepo krasi atmosferu, dok su se cutscenes pokazale kao problematične za remasterizovanje u smislu da je vidljiv diskontinutitet između video snimaka i in-game sadržaja.

Tehnički igra radi fantastično na PlayStation 4 i PlayStation 5 konzoli, ali nažalost nije dostupna u 4K rezoluciji, već samo u 1080p, odnosno 1440p. Sonic Colours Ultimate poseduje i par gejmplej dodataka, a verovatno najveći novitet je Jade Ghost Wisp. Sonic je u originalnom naslovu pojačanja sticao preko takozvanih Wispsa, preko kojih je dobijao potpuno nove veštine s kojima je odlazio u zasebne sekcije. Primera radi Drill Wisp je omogućavao Sonicu da kopa pod zemljom i da istražuje skrivena mesta. Uz pomoć novog Wispa, u mogućnosti ste da prolazite kroz zidove i da tako pristupate delovima kojima ranije niste mogli.

Drilovanje

Možda igra nije najbolje ostarila, ali i dalje predstavlja jedan od najboljih 3D Sonica. No, ukoliko želite da se upoznate bolje sa serijalom, mislim da je Sonic Mania mnogo bolji naslov. S druge strane, ako ste više za neki 3D naslov, Sonic Colours Ultimate bih pre preporučio nego Sonic Forces. Kritičari u dosta recenzija navode da su bili prepravljeni gličevima, naročito na Nintendo Switch konzoli, pa bi valjalo da budete pažljivi prilikom kupovine igre.

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs