Shadow of the Tomb Raider – Brzi pregled

Shadow of the Tomb Raider predstavlja završno poglavlje Tomb Raider trilogije koja je privukla veliku pažnju igrača pre svega zbog svoje sjajne grafike, ali i uzbudljivog načina igranja. Trilogija je naročito oduševila PC igrače jer je pružila sličan doživljaj kao i Uncharted franšiza koja je dostupna ekskluzivno za PlayStation konzolu. Pored PC verzije, Shadow of the Tomb Raider je 14. septembra izašao i za PlayStation 4 i Xbox One. Za razvoj igre zadužen je ovoga puta bio Eidos Montreal.

Dešavanja u Shadow of the Tomb Raider se nadovezuju na događaje iz prethodna dva dela, a priča prati Laru Kroft i njenu vratolomiju kroz Mezoameriku i Južnu Ameriku, gde je u sukobu sa zloglasnom organizacijom zvanom Trinity, čiji je glavni cilj da se domogne moćne relikvije. U odnosu na prethodne delove, Lara je po karakteru dosta drugačija i više nije tako slabašna, već je postala pravo oružje. Uprkos fantastičnoj atmosferi i zanimljivom svetu koji može da se istraži, uzbudljivost vremenom počinje da tinja, pre svega je su mnoge stvari već viđene.

Za razliku od prethodnih delova, Shadow of the Tomb Raider je znatno smanjio broj okršaja, što može vrlo brzo da se primeti na početku igre. Fokus je dakle prebačen sa akcije na istraživanje različitih grobnica, a time je donekle ostavljen prostor za ponovno igranje. Kombat sistem je uvek bio slaba tačka igre, a ni u ovom delu ništa značajno nije unapređeno po tom pitanju. Neprijatelji su imaju previše helta, pa je time pokvaren i sam ugođaj jer borbe na momente znaju da budu izuzetno frustrirajuće.

Grafički Shadow of the Tomb Raider je jedna od najlepše odrađenih igara iz 2018. godine. Dijalozi su fotorealistični i zaista lepo osmišljeni, dok je glasovna gluma u pojedinim segmentima igre nešto lošije sprovedena u delo. Muzička podloga je fantastična i dodatno doprinosi celokupnom “Indijana Džouns” doživljaju, što znači da su tandem grafika i audio na izuzetno visokom nivou kvaliteta.

I pored navedenih problema koje igra nosi, Shadow of the Tomb Raider je sjajna završnica trilogije. Ovaj naslov pruža nešto drugačiji gejmplej koji će naročito odgovarati ljubiteljima raznovrsnih mozgalica. Nikako ne biste smeli da propustite treći deo ukoliko ste igrali prethodna dva dela. U suprtonom prvo se pozabavite sa prva dva dela, pa ako vam odgovara taj način igranja, onda će vam i treći deo prijati.

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranja, igru ustupio ComputerLand.rs