Red Dead Redemption – Utisci vezani za PlayStation 4 verziju

Kad se gleda sa neke “istorijske” distance, izgleda da je Red Dead Redemption potpuno upao u senku njegovog nastavka. Igra sama po sebi to nikako nije zaslužila, već je toj situaciji doprinela odluka Rockstara da se ne bavi portovanjem igre za druge platforme. Mnoge glasine su godinama kružile o mogućem PC portu, naročito posle izlaska drugog dela (koji je btw. dostupan za PC). Sve do avgusta meseca ove godine, igra je mogla isključivo da se igra na PlayStation 3 i Xbox 360 konzolama (uz naravno mogućnost backwards compatibility opcije kod novijih Xbox konzola).

Rockstar je neočekivano najavio izlazak dve nove verzije, PlayStation 4 i Nintendo Switch. Nije najavljen nikakav ozbiljan remaster/rimejk, već je rečeno da će igra samo biti portovana na ove dve pomenute platforme. Time je omogućeno da i PlayStation 5 korisnici igraju ovaj naslov, pa je tako od sada igra dostupnija širem igračkom auditorijumu. Nažalost, PC igrači su ponovo uskraćeni za zaista fantastičan naslov koji mogu da igraju samo preko određenih emulatora o kojima smo govorili u nekim našim starijim YouTube klipovima. Premda se radi o klasiku, deluje kao da je Rockstar jako “zalagovao” u odluci da portuje igru za ove dve platforme.

No, mi smo se ipak odlučili da oprobamo PlayStation 4 port i da damo naše kratke utiske. Prvo što upada u oči je agresivna cena od 50 dolara za naslov koji odgovara Game of the Year ediciji iz 2011. godine. Štaviše radi se o nekompletnom izdanju, bez multiplayer moda, što je izuzetno veliki minus za igru tog cenovnog ranga. Stvarno mi nije jasno šta su time hteli da postignu, koja je poenta naplaćivati toliko za igru staru 13 godina, pritom neupotpunjenu jednim bitnim segmentom.

Jedine izmene koje se daju primetiti vezane su za grafiku i veoma su sitne – Red Dead Redemption može da se pika u 4K rezoluciji, ali u 30 FPS-a. Nivo detalja nije uopšte unapređen, pa tako backwards compatibility opcija na novijim Xbox konzolama izvlači gotovo isti kvalitet sa Xbox 360 verzije, kao i PlayStation 4 izdanje. Jedino što deluje bolje kod PlayStation 4 verzije jesu opcije za antialiasing, dok je ostalo gotovo identično. Red Dead Redemption za PlayStation 4 je dobio neke sitne promene koje se tiču accessibility opcija (za one sa slabijim vidom) i to je praktično sve što sam ja mogao da uočim i zabeležim.

Smatram da jedini razlog za kupovinu ovog izdanja jeste ukoliko nikad niste imali prilike da igrate PlayStation 3 ili Xbox 360 verziju. Naravno, preporučujem da prvo odigrate Red Dead Redemption 2 jer je ustvari po pitanju radnje prvi deo nastavak druge. Tu je i interesantan zombi mod, koji ima svoju zasebnu priču, i vrlo je interesantan.

Autor teksta: Filip Kojić

Za potrebe testiranja, igru ustupio CD MEDIA.