Probijena zaštita za Nintendo Switch

Nintendo Switch je hakovan na dva slična načina u periodu od 24 sata od kako je postavljen celokupni boot ROM dump konzole. Ovaj hak je baziran na hardveru, što znači da Nintendo ne može da pečuje ovaj problem softverskim ažuriranjem. Ukratko, sa ovim je omogućeno izvršavanje homebrew koda i potpuna verzija Linuxa sa podrškom za 3D akceleraciju. Jedino rešenje koje Nintendo može da primeni jeste da pregleda Nvidia Tegra X1 procesor i da zakrpi boot ROM bug u sledećim serijama ili sledećoj generaciji konzole.

Ovo probijanje zaštite je urađeno od strane iskusnih hakera konzola – fail0verflowa i Fusée Geléea. Prema njihovim informacijama, za ovu rupu u sistemu su obavešteni Google, Nintendo i Nvidia.

Fail0verflow je naveo da je bilo teško odlučiti da li treba izbaciti ovaj hak. Kako je naveo, njihovo iskustvo sa prethodnim konzolama ukazuje da većina ljudi koristi ovaj tip eksoplatacije prevashodno zbog piraterije, a ne zbog homebrewa. Prema rečima autora, cilj ovoga nije da se širi piraterija, već je sve rađeno zbog homebrewa, ali i same zabave i izazova koji probijanje zaštita nosi sa sobom.

Oni su takođe izbacili i kratak video u kojem objašnjavaju šta su zapravo uradili, a ispod možete da ga pogledate:

Šta će na ovo reći Nintentdo i Nvidia? Njima je jasno da ne mogu da spreče da korisnici dosadašnjih konzola iskoriste ovaj bag, ali mogu da se potrude da u novim serijama konzole kod operativnog sistema ne bude sa tolikom lakoćom probijen. Posle uspešnog stupanja na tržište, Nintendo Switch je uspeo da privuče i veliki broj kvalitetnih third party igara, pa se nadamo da ovo neće loše uticati na dalji razvoj konzole.