PixARK – Brzi pregled

Survival žanr je pre nekoliko godina bio veoma popularan i postojalo je mnoštvo Early Access igara koje su pokušavale da poboljšavanjem Minecraft formule dođu do rezultata. ARK: Survival Evolved je jedan od takvih naslova, a sada imamo i PixARK koji menja grafičku raskoš za jednostavnost. Zbog toga neodoljivo podseća na mešavinu Minecrafta i ARK-a, ali se nameće pitanje izvedbe tj. da li je približno zabavna kao prethodno pomenute igre.

pixark 1

Postoji singlplejer i multiplejer režim, ali u multiplejer režimu nema mnogo igrača, pa će se zbog toga većina ljudi odlučiti za singlplejer. Nakon pravljenja lika, smešteni smo u nasumično generisani svet pun raznih životinja, biljaka i resursa. Za razliku od Minecrafta, PixARK nudi gomilu uputstava o načinu na koji treba raditi određene stvari (kako ukrotiti dinosauruse, kako skupljati materijale i praviti alate i tako dalje). Lik kojim upravljate iz nekog razloga dobija pasivan XP kao i normalan XP kada ubijate životinje ili skupljate materijale tako da je veoma lako otključavati ogroman broj alata, oružja i oklopa iz stabla za napredovanje. Poboljšanja su veoma bitna, a postoji i unapređivanje sposobnosti vašeg lika poput nosivosti, nanošenja štete, povećanja izdržljivosti itd. Broj unapređenja je prilično velik i kao takav odaje utisak jednog kompleksno odrađenog sistema.

PixArk 2

Iako se stiče utisak da su ovi sistemi dobro osmišljeni, ono što koči njihovo dobro funkcionisanje je lakoća kojom dolazite do bilo čega u igri. Resursi su nadohvat ruke i uz malo istraživanja moguće je naći i retke materijale. Većina životinja iz okoline ne predstavlja nikakvu opasnost osim ako vi prvi započnete bitku, a noć nije naročito opasnija od dana. Napredovanje se u početku odvija izuzetno brzo najviše zbog pasivnog sticanja XP, a poeni za učenje recepata za pravljenje alata i ostalih stvari se stiču svakim nivoom i mnogo je lako otključati sve što vam treba i više od toga. Generalno, nema mnogo stvari o kojim treba da razmišljate, pa čak i o tome da li je vaš lik gladan ili umoran. Iako postoje indikatori za glad, žeđ i umor, oni su nebitni i skoro uopšte ne utiču na bilo koju aktivnost.

pixark 3

Što se tiče mehanika poput pravljenja objekata ili pripitomljavanja životinja, ni one nisu bez mane. Pravljenje objekata tj. građenje je veoma čudno zbog kamere iz trećeg lica, pa je veoma teško biti precizan. Moguće je preći u perspektivu iz prvog lica, u tom slučaju je lakše naciljati, ali je kamera previše zbijena zbog nedostatka FOV podešavanja. Tako da stalno morate da menjate između ove dve perspektive kako bi dosli do rezultata. Pripitomljavanje dinosaurusa i ostalih životinja je veoma lako jer je potrebno posedovati hranu koju ta životinja voli da jede. Ipak, podešavanja za vašeg novog ljubimca su veoma čudno osmišljena. Prvo morate podesiti na kojoj razdaljini će da vas prati životinja, pošto će u suprotnom ostati na istom mestu gde ste je pripitomili. Sveukupno, nije toliko teško ispraviti ove probleme, ali je čudno da još od Early Access ovakvi propusti nisu ispeglani.

pixark 4

Grafička jednostavnost koju poseduje PixArk je jedna od najboljih osobina ovog naslova. Iako nisu u pitanju kompleksni modeli i okruženje, umetnički stil je veoma dobro odabran i ne postoji nijedna stvar koja negativno odskače u ovom segmentu. Čak su i performanse veoma dobre i slabije konfiguracije ne bi trebale da imaju problema sa ovim naslovom. Nažalost, ista stvar se ne može reći za muziku koja može biti privlačna isključivo mlađoj publici. Da stvar bude još gora, raznovrsnost skoro da ne postoji tako da se stiče osećaj kao da se jedna te ista pesma vrti u krug, osim ako uđete u neku borbu, tada se menja na borbenu muziku i opet vraća na osnovnu kompoziciju.

PixARK nije uneo nijedan novitet u odnosu na ARK: Survival Evolved, a samim tim nema ništa novo da ponudi survival žanru. Iako poseduje dobre ideje koje su nasleđene od originalnog ARK-a, one nisu dovoljno dobro implementirane. Na osnovu toga, teško je zamisliti da će ovaj naslov uspeti da preotme igrače od Minecrafta i da će naterati one koji još uvek igraju ARK da isprobaju ovu jednostavniju verziju igre.